Ελλάδα

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών – Προς παράταση τα μέτρα

Η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων στη χώρα μας αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα κάνοντας μια εκτίμηση των υφιστάμενων μέτρων θα αποφανθεί ποια μέτρα θα πάρουν ή όχι παράταση

Υπό τη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού και της μετάλλαξης «Όμικρον» τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα ολόκληρη Κρήτη να βρίσκεται πλέον στο «κόκκινο». Συγκεκριμένα, στο «βαθύ κόκκινο» επίπεδο υγειονομικής επιτήρησης (Επίπεδο 5) εντάσσονται και οι τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, ο οποίος επικαιροποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου.

Με βάση τα δεδομένα αυτά η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων στη χώρα μας αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, οπότε και κάνοντας μια εκτίμηση για το αποτέλεσμα των υφιστάμενων μέτρων θα αποφανθεί ποια μέτρα θα πάρουν ή όχι παράταση από μια έως δυο εβδομάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί και το αν θα επιστρέψει ή όχι η μουσική στην εστίαση, καθώς υπάρχει προβληματισμός για το εάν η επιστροφή της μουσικής μπορεί να παραμείνει μόνο στα εστιατόρια ή θα επεκταθεί εκ των πραγμάτων και στα κέντρα διασκέδασης, αυξάνοντας εκ νέου τον κίνδυνο της διασποράς.

«είναι λογικό να υπάρχει η παράταση των μέτρων»

Στο τραπέζι βρίσκεται μια νέα παράταση των μέτρων για μία ακόμη εβδομάδα σύμφωνα τον υπουργό Υγεία, Θάνος Πλεύρης αναφέροντας σε πρωινές του δηλώσεις «είναι λογικό να υπάρχει η παράταση των μέτρων για τουλάχιστον μία εβδομάδα».

«Από τη μια βλέπουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που έρχεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα που φαίνεται ότι η κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον σε νωρίτερο στάδιο αλλά επειδή στο ΕΣΥ υπάρχει πίεση και από τη Δέλτα συνεπώς είναι λογικό προκειμένου να παρακολουθήσουμε την πορεία της πανδημίας, να υπάρξει παράταση των μέτρων. Υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα αν αποφασιστεί παράταση θα είναι για μια εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός.

Η «εικόνα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

«Το ΕΣΥ δεν γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, αλλά υπήρχε», περάσαμε μια δεκαετή κρίση που «χτύπησε» και το ΕΣΥ, υπογράμμισε ο υπουργός και τόνισε ότι πολλές αναπτυγμένες χώρες, όπως η Γερμανία ζήτησαν βοήθεια από διπλανές τους χώρες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Για να φτάσουν «οι κλίνες ΜΕΘ στις 1.300 από τις 565 έχει γίνει υπερπροσπάθεια», είπε ο Θάνος Πλεύρης. Τώρα έχουμε τις κλίνες ΜΕΘ που πρέπει να έχουμε στην κανονικότητα, πρόσθεσε.

Κρούσματα

Χθες Τρίτη 18 Ιανουαρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23.340 νέα κρούσματα, 673 διασωληνωμένους ενώ μεγάλος ήταν και ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού με 106 νεκρούς.

Το τελευταίο 24ωρο έχουν ελεγχθεί 568.449 διαγνωστικά τεστ και rapid test.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια