Ελλάδα

Κορωνοϊός - εστίαση: Νέο πρόγραμμα στήριξης - Τι λένε οι ειδικοί για πιθανή χαλάρωση των μέτρων (vid)

Ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ, εξετάζει η κυβέρνηση - Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Αιχμής της ΚΡΗΤΗ TV προέβλεψε πιθανή χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση από την επόμενη εβδομάδα

Ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε διαδικτυακή εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με θέμα την «πανδημία και εστίαση», όπως αυτή αποτυπώθηκε από τους προέδρους 40 και πλέον επιμελητηρίων όλης της χώρας.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην εκπομπή ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ προέβλεψε πιθανή χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση από την επόμενη εβδομάδα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου που θα αφορά αρχικά την ελεγχόμενη μουσική σε εστιατόρια και μικρά καταστήματα ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια μικρή παράταση του ωραρίου.

Όπως τόνισε η κ Παγώνη αυτή η χαλάρωση θα εξαρτηθεί κυρίως από τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας που έχουν να κάνουν με τους θανάτους αλλά και τους διασωληνωμένους.

Παράλληλα προέβλεψε πως από τον Μάρτιο που οι αριθμοί θα το επιτρέψουν θα μπορούσε να υπάρχει μια ουσιαστική επιστροφή στην κανονικότητα με την εστίαση να γυρνά σε γνώριμους ρυθμούς σε όλες τις κατηγορίες των καταστημάτων.

Βεβαίως όπως τόνισε η πιθανότητα μιας νέας μετάλλαξης θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα υπογραμμίζοντας ότι και στην εστίαση αλλά και όλες τις επιχειρήσεις είναι λάθος η πενθήμερη παραμονή στο σπίτι των εργαζόμενων πολιτών τονίζοντας ότι το χρονικό διάστημα θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο.

Ενώ στο ερώτημα για τα τέστ είπε ότι καλό θα ήταν να υπάρχει τέστινγκ και στους εμβολιασμένους για να μπορεί να ελεγχθεί η διασπορά και κατά συνέπεια και η καλύτερη λειτουργία της οικονομίας.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση έκανε ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός τονίζοντας ότι η πολιτική της κάνει κακό στην ίδια την οικονομία μιας και τους τελευταίους μήνες ανοίγουν και κλείνουν τα καταστήματα χωρίς σχέδιο και με μέτρα που δεν φέρνουν αποτέλεσμα.

Ποια τα νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης, ο υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα εξετάζουν ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ και ότι θα υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα ύψους 450 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη για ψηφιακές επενδύσεις στις ΜμΕ.

Όσον αφορά στις ανάγκες για την περιοχή της Β. Εύβοιας που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, ανακοίνωσε εξάμηνη χρονική παράταση για τις επιταγές που πρέπει οι υπόχρεοι να πληρώσουν.

Γενικότερα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η οικονομική πολιτική της χώρας είναι συγκεκριμένη, ο περσινός προϋπολογισμός είπε ότι ήταν κλειστός, ενώ εκτίμησε πως το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου που ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μαζί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργο Καββαθά, είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν για τα προβλήματα του κλάδου τον αναπληρωτή υπουργό και ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προς το συμφέρον της κυβέρνησης είναι να λαμβάνει λιγότερα κάθε μήνα από κάθε υπόχρεο, από το να μη λαμβάνει καθόλου γιατί αυτός θα έχει βάλει λουκέτο».

Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων όπως αναφέρεται «διατύπωσαν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών με τα πιο μελανά χρώματα, την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης και των συνεπειών της λόγω της υγειονομικής κρίσης. Η έλλειψη προσωπικού, η ανάγκη μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων για να μην κλείσουν, οι επιδοτήσεις ενοικίων και ενεργειακού εξοπλισμού, αλλά και αναπτυξιακά προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης είναι μονόδρομος».

Οι προτάσεις των Επιμελητηρίων

Ακόμη, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε πως είναι απόλυτη ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων αυτών όπως:

  • Απαλλαγή ενοικίου των επιχειρήσεων όσο διαρκεί η πανδημία.
  • Η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν οι επιχειρήσεις.
  • Αύξηση του ποσοστού επιδότησης του ενεργειακού κόστους.
  • Μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων.
  • Αύξηση των δόσεων, από τις 72 στις 120, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.
  • Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς που επεσήμανε ότι συγκριτικά ο χώρος της εστίασης έχασε περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος οι επιχειρήσεις αυτές θα χρειαστούν μεγάλη βοήθεια για να σταθούν στα πόδια τους. Ζήτησε και ο ίδιος την υποστήριξη του κράτους στις επιχειρήσεις εστίασης που αντιμετωπίζουν υψηλότατο ενεργειακό κόστος εξ αιτίας των ανατιμήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια