Πέτσας: Ενισχύουμε την ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλη την Ελλάδα

Ελλάδα
Πέτσας: Ενισχύουμε την ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλη την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη σύσταση μίας κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες

Τις παρεμβάσεις που έχουν αναληφθεί σε θεσμικό επίπεδο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσα από τα οποία το υπουργείο Εσωτερικών συμβάλλει στην ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλη την Ελλάδα, ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κατά την τοποθέτησή του, στο υβριδικό στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «ΟΤΑ και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης με Μεικτή Χρηματοδότηση», που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στο πλαίσιο του έργου ProDeSA.

Ο κ. Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσκληση ΑΤ03 με έργα «πράσινης» οικονομίας του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο έχουν ήδη, ενταχθεί προτάσεις, συνολικού ύψους 83,7 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένονται οι εντάξεις και άλλων έργων. Οι περισσότερες από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί -συνολικά από 139 δήμους της χώρας- θα βρουν χρηματοδότηση, είτε μέσω του «Αντώνης Τρίτσης», είτε με τη μεταφορά τους σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Σημείωσε ότι από τις έως τώρα ενταγμένες προτάσεις, με βάση τα στοιχεία των δικαιούχων, υπολογίζεται συνολική ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας περί τις 16.000.000 kWh, η οποία ισοδυναμεί με την ετήσια πλήρη κάλυψη ενός οικισμού 2.000 κατοίκων.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη σύσταση μίας κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες, ανάμεσα στην ΚΕΔΕ, τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, με βασικό αντικείμενο την αναμόρφωση και περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοδοτικού φακέλου των ΚΑΠ, τη μόνιμη μείωση του επιτοκίου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας από τους δήμους των ληξιπρόθεσμων οφειλών τρίτων.

 Μέσα σε αυτή την ομάδα, θα ενταχθούν δύο ακόμη βασικοί άξονες: η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκύπτουν από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων, καθώς και το πώς θα αντισταθμιστεί η πρόσθετη επιβάρυνση που αναμένεται να προκύψει από την επιβολή του τέλους ταφής, το οποίο εφαρμόζεται από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News