ΣΥΡΙΖΑ: Στο έργο του Αλέκου Φασιανού μια γενιά εικαστικών βρήκε τον πρόδρομό της

Ελλάδα
ΣΥΡΙΖΑ: Στο έργο του Αλέκου Φασιανού μια γενιά εικαστικών βρήκε τον πρόδρομό της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Αλέκος Φασιανός έγινε συνώνυμος της Ελλάδας της ανάτασης και της εικαστικής καθαρότητας των νοημάτων» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τον Αλέκο Φασιανό «τον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο, που συνδύασε μοναδικά το λιτό και ταπεινό στοιχείο της εποχής του με την άφθαρτη ελληνική μυθολογία κάθε εποχής», αποχαιρετά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στη σύζυγο και τα παιδιά του.

Στην ανακοίνωση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει για τον Αλέκο Φασιανό:

«Ως αισθαντικός δημιουργός και πολύπλευρος διανοούμενος διαμόρφωσε όσο λίγοι τη μεγάλη παράδοση του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου ως σκηνογράφος, αλλά και επιχείρησε να αναπλάσει την καθημερινότητα της πόλης ως παρεμβατικός εικαστικός.  

Το ελληνικό τοπίο σε όλες τις εκφάνσεις του κυριαρχούσε στους πίνακές του. Το φως του αττικού ουρανού δημιουργούσε συνεχώς αναθεωρητικά σκηνικά συνομιλώντας με την ελληνική αρχαιότητα και τη βυζαντινή παράδοση, χωρίς ποτέ να απομακρυνθεί από την εικονογράφηση της ποίησης του Αραγκόν και του Βαλερί, με την οποία καταπιάστηκε στα πρώτα του χρόνια. 

Ο Αλέκος Φασιανός έγινε συνώνυμος της Ελλάδας της ανάτασης και της εικαστικής καθαρότητας των νοημάτων. Αποτόλμησε τη λαϊκότητα, την οποία αναζήτησε μέσα από τη λογιοσύνη των συγχρόνων του, δίχως ποτέ να προδώσει τον κοσμοπολιτισμό του και, ιδίως, τις προσλαμβάνουσες από τη γαλλική κουλτούρα του.   

Στο έργο του Αλέκου Φασιανού μια ολόκληρη γενιά εικαστικών βρήκε τον πρόδρομό της».

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News