Ανατιμήσεις: Τρία στα πέντε νοικοκυριά έχουν μειώσει βασικά αγαθά λόγω της ακρίβειας

Κρήτη
Ανατιμήσεις: Τρία στα πέντε νοικοκυριά έχουν μειώσει βασικά αγαθά λόγω της ακρίβειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 57% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών εξαιτίας των ανατιμήσεων - Οκτώ στους 10 έχουν περιορίσει τη θέρμανσή τους

Μπορεί το θέμα που απασχολεί τους πάντες, media και κοινωνία, να είναι η πανδημία, ωστόσο η δεύτερη μεγάλη πρόκληση του καιρού μας είναι η ακρίβεια, το ντόμινο ανατιμήσεων που έχει προκαλέσει το τρελό «ράλι» των τιμών της ενέργειας. Και προς επίρρωσιν τούτου έρχεται μία ακόμη δημοσκόπηση, που δείχνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν μειώσει βασικά αγαθά λόγω της ακρίβειας στην αγορά, μείωσαν τη χρήση αυτοκινήτου εξαιτίας των ακριβών καυσίμων και, βέβαια, ακόμα και τη θέρμανσή τους, παρά την κακοκαιρία, βάζοντας σε κίνδυνο την προστασία της ζωής τους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Interview:

Το 57% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών εξαιτίας των ανατιμήσεων! Την ίδια στιγμή οκτώ στους δέκα (79%) έχουν περιορίσει τη θέρμανσή τους, ενώ το 58% δε χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του επειδή η τιμή των καυσίμων έχει εκτιναχθεί.

Και βέβαια, αυτά συμβαίνουν σε μια Ελλάδα της «ανάπτυξης» με βασικό μισθό που μετά την... αύξησή του δεν ξεπερνάει τα 569,38 ευρώ και φυσικά δεν αρκεί ούτε για τα απολύτως βασικά και στοιχειώδη, όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές.

«Ακόμα και με τη δεκάωρη απασχόληση, τα νοικοκυριά στη χώρα μας αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, ο οποίος καταγγέλλει ότι μέσα από αυτές τις πολιτικές μπαίνει σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από τη μια και, από την άλλη, καταπατούνται βασικά δικαιώματα των ανθρώπων, εν έτει 2022.

«Στον 21ο αιώνα δεν το χωράει ο νους ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να ζεσταθούν. Δεν μπορεί ο κόσμος να μην έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετηθεί στη δημόσια περίθαλψη, όταν η επιστήμη έχει τόσο μεγάλη ανάπτυξη. Και δεν μπορεί σήμερα ο κόσμος να ψάχνει να βρει τρόφιμα μέσα στους κάδους των σκουπιδιών», τονίζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Βρύσαλης.

«Το “μάρμαρο” της όποιας ανάπτυξης υπόσχεται η κυβέρνηση το πληρώνει καθημερινά ο λαός μας, με τις ανατιμήσεις στα είδη βασικής λαϊκής ανάγκης. Από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι την αύξηση του πληθωρισμού, όλα αυτά μεταφράζονται σε ανατιμήσεις- “φωτιά” σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Η πολιτική της Ν.Δ. βρίσκεται στην αντίπερα όχθη των λαϊκών αναγκών, κάτι που ισχύει και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Σήμερα, αυτό που χρειάζεται είναι να παλέψει η λαϊκή οικογένεια, ο εργατόκοσμος, να βάλει εμπόδια στην υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο λαός θα πρέπει να διεκδικήσει: α) Μείωση κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνα και στα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. β) Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των μέσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. γ) Να ενισχυθούν οι αυτοαπασχολούμενοι για να αντεπεξέλθουν απέναντι στις αυξήσεις των πρώτων υλών και στα τιμολόγια της ενέργειας. Και, βεβαίως, δ) να εξασφαλιστεί, με ευθύνη των Δήμων, πετρέλαιο και θέρμανση στις σχολικές μονάδες, που αυτό το διάστημα στενάζουν και από τον κορωνοϊό».

Στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Βρύσαλης καταγγέλλει ότι «η ίδια η ζωή διαψεύδει τους πανηγυρισμούς και της κυβέρνησης και όλων όσων πιστεύουν ότι εντός της Ε.Ε. θα υπάρχει παράδεισος για τους λαούς. Όλα αυτά τα χρόνια, οι μόνιμοι χαμένοι και τα μόνιμα υποζύγια είναι ο λαός μας, οι βιοπαλαιστές, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες. Και κερδισμένοι είναι μια “χούφτα” “μεγαλοκαρχαρίες”, που λυμαίνονται τον κόπο των εργαζομένων. Την απάντηση απέναντι σε αυτή την πολιτική οι εργαζόμενοι μπορούν να τη δώσουν ενωμένοι, μέσα από τα σωματεία τους, μέσα από τους μαζικούς, διεκδικητικούς αγώνες, που θα στρέφονται στην αιτία που όλα αυτά τα χρόνια οξύνθηκαν τα προβλήματα τους».

Εμβολιασμοί - «Η υποκρισία με τα πρόστιμα»

Στο μεταξύ, ο Δημήτρης Βρύσαλης χαρακτηρίζει «υποκρισία» της κυβέρνησης το

«ενδιαφέρον» που επικαλείται για την υγεία των άνω των 60 χρόνων και μάλιστα τους επιβάλλει πρόστιμα αν δεν εμβολιαστούν για να τους αναγκάσει να το κάνουν και να προστατεύσουν την υγεία τους.

«Αυτό δείχνει την υποκρισία της κυβέρνησης και των κυβερνητικών στελεχών, που δήθεν νοιάζονται για την υγεία του κόσμου και, από την άλλη, είναι οι ίδιοι που έχουν αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό. Έχουν αφήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας χωρίς προσωπικό. Γυρνάνε τους εργαζόμενους στις πέντε μέρες καραντίνας στις δουλειές τους και ουσιαστικά τους μετατρέπουν σε μεταδότες του κορωνοϊού. Είναι αυτοί οι ίδιοι που αξιοποιούν τον αυταρχισμό και την καταστολή, όπως έχουν κάνει στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, όπου έστειλαν τα ΜΑΤ για να καταστείλουν τους αγώνες των μαχόμενων υγειονομικών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News