Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε ισχύ από σήμερα τα πρόστιμα για τους 60+

Ελλάδα
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε ισχύ από σήμερα τα πρόστιμα για τους 60+

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως θα πληρώνουν στο εξής όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού

Όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, έστω την 1η δόση ενός εκ των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, θα πληρώνουν στο εξής πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Το μέτρο, που είχε ανακοινωθεί τους περασμένους μήνες, θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα, παρά τις όποιες φημολογίες περί παράτασης της δοθείσας ημερομηνίας.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θανάση Πλεύρη, «όσοι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί με την 1η και 2η δόση, αυτομάτως θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα, το οποίο υποβάλλεται από τον ΑΑΔΕ και πηγαίνει στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, στην περίπτωση που σε αυτό το διάστημα κάποιος πραγματοποιήσει την 1η δόση αλλά δεν κάνει τη 2η εντός του προβλεπόμενου χρόνου, τότε και πάλι θα ισχύει το πρόστιμο.

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, πρόστιμο δε θα λάβουν δύο περιπτώσεις: «Όσοι έχουν αιτηθεί εμβολιασμό στο σπίτι και λόγω φόρτου εργασίας το κλιμάκιο δεν προλάβει εντός του δοθέντος χρονικού διαστήματος να επισκεφτεί τον αιτούντα και για όσα άτομα κατοικούν στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση στη συνέχεια θα γίνει διασταύρωση με τους ΑΜΚΑ». Ειδικότερα, όπως είχε ανακοινωθεί επί του υποχρεωτικού εμβολιασμού των άνω των 60, για τον μήνα Ιανουάριο θα ισχύσει “έκπτωση” των 50 ευρώ επί του προστίμου. Έκτοτε θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ σε κάθε πολίτη άνω των 60 που παραμένει ανεμβολίαστος, πρόστιμο το οποίο και θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Τα δε έσοδα από αυτό θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πρόστιμο 100 ευρώ για ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών - Λόγοι απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό              

Όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και την 31.12.1961 πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολίου (για το μονοδοσικό Johnson & Johnson) κατά της covid-19 έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, διαφορετικά επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, δύναται να τροποποιείται η ημερομηνία προκειμένου το μέτρο να εφαρμόζεται σε φυσικά πρόσωπα που συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους μετά την 31.12.2021.

Πάντως από την ημέρα ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και συνολικά το 90% των πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού επιβάλλεται από 17 Ιανουαρίου διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο 2022, για την παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και την 15η ημέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για τον μήνα αυτόν, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16η ημέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού Covid-19.

Λόγοι απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

-Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση

-Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός

-Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr

-Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό. Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης µέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειας του εμβολιασμού.

Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.

Εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας 18.434.011 εμβολιασμοί, εκ των οποίων με τη μία τουλάχιστον δόση είναι 7.632.784, μέχρι και Σάββατο 15 Ιανουαρίου, στις 9 το βράδυ. Από το σύνολο των 18.434.011, ακόμα, 7.178.779 άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει και τις 2 δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με 4.341.765 εξ αυτών να έχουν κάνει και την 3η αναμνηστική δόση, σύμφωνα με τα αντίστοιχα δεδομένα της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού. Σύμφωνα με τα αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ, το πληθυσμιακό ποσοστό της χώρας μας που έχει εμβολιαστεί είναι 73,4% του συνολικού πληθυσμού, με το 4,3% εξ αυτού να είναι μερικώς εμβολιασμένο.

Ως προς τους εμβολιασμούς στο νησί μας, έχουν συνολικά πραγματοποιηθεί 1.100.843, με το σύνολο των ολοκληρωμένων - δηλαδή δύο δόσεων - να είναι 434.843, βάσει σχετικών στοιχείων της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr, από το σύνολο των 623.065 ατόμων συνολικού πληθυσμού του νησιού (με βάση την απογραφή του 2011). Πιο αναλυτικά:

  • Στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, οι εμβολιασμοί μίας τουλάχιστον δόσης είναι 212.518, δύο δόσεων 203.249 και τριών δόσεων 127.001. Συνολικά στον νομό Ηρακλείου έχουν πραγματοποιηθεί 525.104 εμβολιασμοί.
  • Στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, οι εμβολιασμοί μίας τουλάχιστον δόσης είναι 120.746, δύο δόσεων 113.933 και τριών δόσεων 59.921. Συνολικά στον νομό Χανίων έχουν πραγματοποιηθεί 285.769 εμβολιασμοί.
  • Στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, οι εμβολιασμοί μίας τουλάχιστον δόσης είναι 63.964, δύο δόσεων 61.142 και τριών δόσεων 34.369. Συνολικά στον νομό Λασιθίου έχουν πραγματοποιηθεί 148.893 εμβολιασμοί.
  • Στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, οι εμβολιασμοί μίας τουλάχιστον δόσης είναι 59.959, δύο δόσεων 56.519 και τριών δόσεων 31.364. Συνολικά στον νομό Ρεθύμνου έχουν πραγματοποιηθεί 141.077 εμβολιασμοί.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία Rawpixel)
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News