Ελλάδα

Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά σήμερα καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν σήμερα από τις 11 έως τις 8 το βράδυ – Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου

Ανοιχτά θα είναι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το νόμο, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την με το πλαίσιο του ωραρίου λειτουργίας της Κυριακής να καθορίζεται από 11.00 έως 20.00.

Θα παραμείνουν ανοιχτά με ωράριο 11:00 έως 20:00 και αρκετά σούπερ μάρκετ ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Σχετικά με την αμοιβή του προσωπικού την Κυριακή η νομοθεσία προβλέπει ότι οι εργοδότες έχουν υποχρέωση, να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παρασχεθείσα εργασία με προσαύξηση 75%.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την επιβεβλημένη αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών, που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον η μειωμένη τιμή αφορά σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή στους καταναλωτές, πρέπει να είναι απόλυτα ακριβής.

Κατά τη διενέργεια των ελέγχων οι εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ιδιαίτερη προσοχή, απαιτείται στα υπό έκπτωση προϊόντα, η αναγραφή διπλών τιμών, ανεξάρτητα από τη χρήση του γενικευμένου ποσοστού έκπτωσης. Επισημαίνεται πως σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

«Πρεμιέρα» με προσδοκίες στην Κρήτη

Με αφορμή την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης μίλησε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» για το πώς κινήθηκε η αγορά τις φετινές γιορτές, αλλά και για το τι προσδοκά ο εμπορικός κόσμος από την προσεχή εκπτωτική περίοδο.

Στήριξη

Ο κ. Κουμαντάκης επισήμανε ότι ο εμπορικός κόσμος περιμένει, παρά τις αντιξοότητες, να έχει ένα καλό αποτέλεσμα μέχρι το πέρας της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων, ενώ κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις.

 «Ελπίζουμε, εκτός κι αν τα επιδημιολογικά προβλήματα επιδεινωθούν και μας δημιουργήσουν πολύ μεγάλα θέματα, να είναι μια καλή εκπτωτική περίοδος και να καλύψουν τις ανάγκες τους οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά. Όλες οι αγορές της Κρήτης και του Ηρακλείου περιμένουν τους καταναλωτές με μεγάλες εκπτώσεις. Εξ αρχής θα αρχίσουν οι μεγάλες εκπτώσεις, που είναι και ένα κάλεσμα στην κοινωνία. Ελπίζουμε να μπούμε δυναμικά και στο τέλος της εκπτωτικής περιόδου, στις 28 Φεβρουαρίου, να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Να στηρίξουν τις ντόπιες επιχειρήσεις, τις τοπικές επιχειρήσεις, γιατί όταν στηρίζουν αυτές, στηρίζουν και την τοπική οικονομία, που οπωσδήποτε το χρειάζεται όλη η κοινωνία».

Συμβουλές προς καταναλωτές

H Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης συμβουλεύει τους καταναλωτές τι πρέπει να προσέχουν στις εκπτώσεις, ώστε να κάνουν έξυπνες αγορές:

Υιοθετούμε συνετή καταναλωτική συμπεριφορά.

Αγοράζουμε έχοντας υπόψη τον οικογενειακό προϋπολογισμό μας και τις οικονομικές δυνατότητές μας. Καταρτίζουμε λίστα με τα απαραίτητα είδη.

Δεν αγοράζουμε υπό πίεση. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 28-2- 2022, οπότε καλό είναι να κάνουμε έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών και ποιότητας, σε συνάρτηση βέβαια με τις ανάγκες μας.

Στην περίπτωση της αγοράς με πίστωση (πιστωτική κάρτα με δόσεις ή καταναλωτικό δάνειο), ελέγχουμε προσεκτικά τους επιμέρους όρους και λαμβάνουμε υπόψη τις χρεώσεις που συνεπάγεται και κυρίως τους τόκους, τον αριθμό των δόσεων κ.λπ. σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημά μας».

«Αποφεύγουμε τις παγίδες»

Παράλληλα, η Ένωση Καταναλωτών αναφέρεται και στις παγίδες που κρύβει η συγκεκριμένη περίοδος και συμβουλεύει:

Ελέγχουμε προσεκτικά τα προϊόντα που αγοράζουμε, ώστε να μην είναι ελαττωματικά, δεύτερης διαλογής κ.λπ. Σε περίπτωση που ένα προϊόν είναι ελαττωματικό, μπορούμε να ζητήσουμε από το κατάστημα επισκευή ή αντικατάσταση ή επιστροφή χρημάτων. Αυτό δεν ισχύει αν η ελκυστική τιμή του προϊόντος οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικό και υπάρχει σχετική ενημέρωσή μας.

Συγκρίνουμε τις τιμές των προϊόντων και δεν παρασυρόμαστε από την τυχόν χαμηλή τιμή κάποιου μεμονωμένου προϊόντος του καταστήματος (προϊόν- κράχτης) ή από υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που αναγράφονται γενικώς και αορίστως στις βιτρίνες και δεν αφορούν το σύνολο των προϊόντων που διαθέτει.

Κρατάμε πάντοτε την απόδειξη αγοράς. Θα τη χρειαστούμε στην περίπτωση που το προϊόν αποδειχτεί ελαττωματικό ή ως απόδειξη για την εγγύηση.

Επισκεπτόμαστε, εάν είναι δυνατόν, τα καταστήματα πριν από τις εκπτώσεις και εντοπίζουμε τα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν, ώστε να ελέγξουμε αν οι εκπτώσεις είναι πραγματικές και σε τι ποσοστό.

Ρωτάμε για την πολιτική του καταστήματος για τυχόν αλλαγές, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως. Συνήθως, στις προσφορές τα καταστήματα δεν κάνουν αλλαγές».

«Μαθαίνουμε τα δικαιώματά μας»

Όπως υποστηρίζει η Ένωση Καταναλωτών, σημαντικό είναι και το κομμάτι των δικαιωμάτων, με τους πολίτες να πρέπει να γνωρίζουν τι δικαιούνται:

Οι πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές είναι παράνομες. Αποτελούν μορφή παραπλάνησης του καταναλωτή και ως εκ τούτου, απαγορεύονται.

Το κατάστημα υποχρεούται, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες, να αναγράφει σε όλα τα πωλούμενα είδη τόσο την τιμή πριν, όσο και την τιμή μετά την έκπτωση ή και το ποσοστό της έκπτωσης, στο ίδιο καρτελάκι, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να κάνει τη σύγκριση. Δεν αρκεί η αναγραφή ενός γενικού ποσοστού έκπτωσης στη βιτρίνα του καταστήματος. Το ίδιο ισχύει και για τις προσφορές.

Ειδικά για τα καταστήματα stock ή outlet, πρέπει να αναγράφονται, για λόγους σαφήνειας και διαφάνειας, τρεις τιμές: Η αρχική, η τιμή του stock ή του outlet και, με έντονη γραφή, η τελική τιμή της έκπτωσης.

Οι προσφορές διαφέρουν από τις εκπτώσεις: Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της εποχής (σεζόν), που προσφέρονται σε χαμηλότερη τιμή λόγω τέλους εποχής. Οι προσφορές μπορούν να γίνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από την περίοδο των εκπτώσεων, και αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα ή προϊόντα ορισμένης κατηγορίας, συνήθως προηγούμενων σεζόν και, άρα, με πιο μειωμένες τιμές. Δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα.

Αν τη μειωμένη τιμή τη δικαιούται συγκεκριμένη μόνο κατηγορία καταναλωτών, π.χ. οι κάτοχοι κάρτας πελάτη του καταστήματος, αυτό θα πρέπει να αναγράφεται καθαρά δίπλα από την τιμή.

Αν η υψηλή έκπτωση ισχύει μόνο για προϊόντα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, π.χ. μόνο για ρούχα ή παπούτσια συγκεκριμένου μεγέθους ή χρώματος, τότε θα πρέπει αυτό να αναφέρεται σαφώς, π.χ. το “προϊόν είναι διαθέσιμο και σε άλλα μεγέθη ή χρώματα αλλά χωρίς έκπτωση”.

Ο έμπορος υποχρεούται και κατά τις εκπτώσεις να ενημερώνει τον αγοραστή για την ποιότητα και την προέλευση του προϊόντος και να του δίνει κάθε σχετική πληροφορία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής διάρκειας ζωής του.

Οι οδηγίες χρήσης και η εγγύηση των προϊόντων πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα.

Τα δικαιώματα του καταναλωτή (επισκευής, αντικατάστασης ή υπαναχώρησης), σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος ή έλλειψης συμφωνημένης ιδιότητας, ισχύουν και στην περίοδο των εκπτώσεων.

Σε περίπτωση αλλαγής του προϊόντος κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων και εφόσον δεν είναι ελαττωματικό, η αποτίμησή του γίνεται στην τρέχουσα, δηλαδή στη μειωμένη τιμή».

Ο απολογισμός των γιορτών

«Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι»

Σχετικά με τον απολογισμό των φετινών γιορτών, ο κ. Κουμαντάκης τόνισε: «Πολλοί αρνητικοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο έτσι ώστε να επηρεαστούν οι προσδοκίες που είχαμε για τις φετινές γιορτές. Είχαμε μεγαλύτερες προσδοκίες, αλλά αρκετοί παράγοντες, όπως τα περιοριστικά μέτρα και το υψηλό επίπεδο τιμών που επικρατούσε και σε όλο τον πλανήτη, δημιούργησαν δυσκολίες για το εμπόριο. Παρά τις δυσκολίες αυτές, στο τέλος των γιορτών είμαστε περίπου στα περυσινά δεδομένα, του 2020».

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια