Κατώτατος μισθός: Από 1η Μαΐου η δεύτερη αύξηση - Ποιους αφορά - Πώς διαμορφώνεται

Ελλάδα
Κατώτατος μισθός: Από 1η Μαΐου η δεύτερη αύξηση - Ποιους αφορά - Πώς διαμορφώνεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση θα έχει αυξήσει δύο φορές το ύψος του κατώτατου μισθού μέσα στο πρώτο εξάμηνο, καθώς από την Πρωτοχρονιά ισχύει ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός κατά 2% (663 ευρώ)

Από την 1η Μαΐου η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, στο πλαίσιο της νέας δέσμης μέτρων που δρομολογεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και της παρατεταμένης ακρίβειας που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η επερχόμενη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι σημαντική γιατί όπως είπε πρέπει να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. 

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Εργασίας θα εκκινήσει τη διαδικασία ώστε μέσα στους επόμενους δύο μήνες να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις και συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κοινωνικούς εταίρους, ώστε ο υπουργός Εργασίας να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας το τελικό προς υλοποίηση σχέδιο. Με αυτή την διαδικασία, ο χρόνος των διαβουλεύσεων θα συρρικνωθεί κατά πολύ, έτσι ώστε η εισήγηση του υπουργού Εργασίας να γίνει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Έτσι, η κυβέρνηση θα έχει αυξήσει δύο φορές το ύψος του κατώτατου μισθού μέσα στο πρώτο εξάμηνο, καθώς από την Πρωτοχρονιά ισχύει ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός κατά 2% (663 ευρώ).

Πού θα κυμανθεί η νέα αύξηση

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η νέα αύξηση θα είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτήν που τέθηκε σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου, οπότε όπως φαίνεται, ενεργοποιείται το πιο αισιόδοξο σενάριο. Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου έχει ενεργοποιηθεί η πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η δεύτερη αύξηση η οποία αναμένεται από 1η Μαΐου ενδέχεται να κυμαίνεται από 5% έως 8%, που σωρευτικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κατώτατο μισθό αυξημένο ακόμη και κατά 8%-9%, καθώς στην εξίσωση περιλαμβάνεται ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αλλά και το υψηλό ποσοστό του πληθωρισμού το οποίο κυμαίνεται στο 5,1%.

Έτσι με γνώμονα τα σενάρια, ο κατώτατος μισθός μπορεί να κυμανθεί από τα 696 - 716 ευρώ (μεικτά), ήτοι 600-617 ευρώ (καθαρά), δηλαδή να αυξηθεί από 30 έως 47 ευρώ.

Ποιους αφορά

Η επικείμενη αύξηση αφορά περίπου 650.000 εργαζόμενους που εξακολουθούν να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Αφορά, ωστόσο και δικαιούχους επιδομάτων, ειδικά όλων όσοι λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, όπως επίσης και τους απασχολούμενους με το ημερομίσθιο.

Σε κάθε περίπτωση, η οριστική εισήγηση προς το υπουργικό συμβούλιο έχει ορίζοντα 60 περίπου ημερών και μέχρι τότε, προϊόντος του χρόνου, καθώς θα προηγηθούν οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των φροέων, θα είναι συνάρτηση της πορείας της οικονομίας της χώρας, αλλά και του πληθωρισμού, των ανατιμήσεων και του ενεργειακού κόστους, αλλά και των πολιτικών εξελίξεων. Υπενθυμίζεται πώς τον Ιούλιο του 2021 υπήρξαν προτάσεις που ξεκινούσαν από το «πάγωμα» των αποδοχών -ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ- μέχρι αύξηση 15,4% -ΓΣΕΕ.

Κ. Χατζηδάκης: Σημαντική θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού

Για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου 2022.

Όπως είπε, εντός του Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού, μετά την αύξηση κατά 2%, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022. «Πέρυσι, με αρνητικό έδαφος στην οικονομία, δώσαμε μια μικρή - συμβολική - αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξεως του 2%. Η οικονομία από εκεί και πέρα μπήκε σε θετικό έδαφος. Θα κλείσει η χρονιά με ανάπτυξη πάνω από 7%. Αυτό θα έχει αντανάκλαση και στις αποφάσεις μας και στις τσέπες των εργαζομένων» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στη δέσμη των επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, υπενθυμίζοντας ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει διαθέσει 9 δισ. ευρώ σε 3 εκατομμύρια εργαζόμενους και ανέργους.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι το «βουνό», όπως το χαρακτήρισε, των εκκρεμών συντάξεων θα εκκαθαριστεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εργασίας τόνισε τη σημασία του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, που δημιουργεί, όπως υπογράμμισε, νέες δομές μέσα στον φορέα, ώστε να τεθούν στέρεες βάσεις και «να μην έχουμε ξανά το ίδιο θέμα». Ανέφερε δε ότι ο ΕΦΚΑ είναι ο πιο προβληματικός Οργανισμός του Δημοσίου, καθώς, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, συγκεντρώνει το 48% των παραπόνων των πολιτών στο σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News