Άδεια ειδικού σκοπού: Έρχεται ρύθμιση για γονείς μαθητών που νοσούν - Τι αλλάζει

Ελλάδα
Άδεια ειδικού σκοπού: Έρχεται ρύθμιση για γονείς μαθητών που νοσούν - Τι αλλάζει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την άδεια ειδικού σκοπού για γονείς μαθητών που νοσούν με κορωνοϊό - Εξετάζεται αν θα έχει αναδρομική ισχύ

Την Τετάρτη αναμένεται η νέα νομοθετική ρύθμιση για την άδεια ειδικού σκοπού προς γονείς μαθητών που νοσούν από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο της αναδρομικής ισχύος, ώστε στις προβλέψεις της επερχόμενης ΚΥΑ να ενταχθούν και όλοι όσοι χρεώθηκαν ημέρες από την κανονική τους άδεια για αυτό τον σκοπό.

Υπενθυμίζεται πως το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, σε περίπτωση νόσησης ή επαφής με άλλα άτομα προβλέπεται παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης. Έτσι, μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει ρύθμιση που θα προβλέπει ειδική άδεια που θα ακολουθεί το υφιστάμενο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Συνεπώς θα ακολουθεί την 5νθημερη καραντίνα που συνεπάγεται πενθήμερη άδεια.

Πώς θα χορηγείται 

Οι δύο πρώτες ημέρες θα χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου.

Αυτό σημαίνει πως και ο γονιός θα μπορεί να πάρει την ειδική άδεια για να λείψει δικαιολογημένα από την εργασία του. Την άδεια αυτή θα μπορούν να λαμβάνουν εργαζόμενοι με παιδιά σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η χρηματοδότηση της ειδικής αυτής άδειας θα είναι μεικτή στον ιδιωτικό τομέα. Τα 2/3 θα καλύπτονται από τον εργοδότη και το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πολύ πιθανόν να υπάρχει και συνεισφορά του εργαζόμενου με τμήμα της καλοκαιρινής του άδειας, όπως ισχύει και με τις άδειες ειδικού σκοπού που ενεργοποιούνται όταν κλείνει η εκπαιδευτική δομή, λόγω κρουσμάτων, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Πάντως, η άδεια για τους γονείς παιδιών που νοσούν, όπως είχε νομοθετηθεί το 2020 δεν προέβλεπε συνεισφορά του εργαζόμενου. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα και πιθανόν η φόρμουλα της 5νθημερης άδειας να διαφέρει μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.

Πώς δηλώνεται το θετικό τεστ εργαζομένων

Οι νοσήσαντες εργαζόμενοι μπορούν να δηλώνουν στην εν λόγω εφαρμογή το θετικό αποτέλεσμα του τεστ ώστε να θεωρείται δικαιολογημένη η απουσία τους.Η βεβαίωση, την ανάπτυξη και λειτουργία της οποίας έχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χορηγείται αποκλειστικά για απουσία από την εργασία και δεν επιβεβαιώνεται από την εφαρμογή Covid Free GR.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν την βεβαίωση θετικού αποτελέσματος σε διαγνωστικό έλεγχο κορονοϊού χρησιμοποιώντας :

  • τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • τον ΑΜΚΑ τους

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι για την έκδοση της βεβαίωσης

  • Είσοδος με κωδικούς Taxisnet και επισκόπηση των στοιχείων (επιβεβαίωση ονοματεπώνυμου και ΑΦΜ)
  • Στην ερώτηση «Για ποιον θέλετε να εκδώσετε τη βεβαίωση» επιλέγετε το (α) («Για εμένα»)
  • Συμπληρώνετε τον ΑΜΚΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που έχουν κάνει περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, η βεβαίωση εκδίδεται για το τελευταίο θετικό αποτέλεσμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News