Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Την ερχόμενη Δευτέρα τα πρόστιμα για τους 60 ετών και άνω

Ελλάδα
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Την ερχόμενη Δευτέρα τα πρόστιμα για τους 60 ετών και άνω

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσοι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών δεν κλείσουν ραντεβού στο emvolio.gov.gr. για την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα λάβουν πρόστιμο 100 ευρώ

Παρά την έντονη φημολογία των προηγούμενων ημερών ότι θα υπάρξει παράταση αναφορικά με τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να ξεκαθαρίζει ότι «Από Δευτέρα πρόστιμο».

Βάσει τον όσων έχουν γνωστοποιηθεί προς ώρας, όσοι ανεμβολίαστοι, 60 ετών και άνω, δεν κλείσουν ραντεβού στο emvolio.gov.gr για την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ.

Όπως προβλέπεται, για τον μήνα Ιανουάριο θα ισχύσει «έκπτωση» 50 ευρώ στο πρόστιμο. Από εκεί και πέρα και κάθε μήνα που δεν κάνουν το εμβόλιο, θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού µμέτρου του εμβολιασμού κατά του COVID-19 οι πολίτες εκείνοι που έχουν αποδεδειγμένα λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου και συγκεκριμένα:

  • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
  • Διαγνωσμένη αλλεργία
  • Σύνδρομο θρόμβωσης µε θροµβοπενία
  • Ιστορικό θροµβοπενίας
  • Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µμυοκαρδίτιδας

Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικό ήτα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, που συνιστώνται µε απόφαση των διοικητών τους οι οποίες µπορθούν να ζητούν και να

λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη αρμόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν µετέχει ήδη στη συγκρότηση της επιτροπής, ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας.

Οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικό ήτα του εμβολιασμού διαβιβάζονται αυθημερόν αποκλειστικά µέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που ανακοινώνεται στον ισότοπο κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η αίτηση περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία του αιτούντος καθώς και του θεράποντος ιατρού:

  • Όνομα και επώνυμο
  • Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την αποστολή της απόφασης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής
  • Ημερομηνία της αίτησης απαλλαγής
  • Ο λόγος εξαίρεσης

Επισυνάπτονται η ιατρική βεβαίωση απόδειξης του λόγου εξαίρεσης µε όλα τα αναγκαία στοιχεία, καθώς και κάθε άλλο κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι πολίτες άνω των 60 που δεν είχαν εμβολιαστεί ήταν 520.000. Για τους άνω των 60, από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης. Περισσότεροι από 150.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί. Και αν συνυπολογίσουμε τις αιτήσεις των κατοίκων, το ποσοστό πλέον των άνω των 60 ξεπερνάει το 90%, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News