Οικονόμου: Η ενίσχυση του εισοδήματος και η σωστή λειτουργία της αγοράς στις προτεραιότητες μας

Οικονομία
Οικονόμου: Η ενίσχυση του εισοδήματος και η σωστή λειτουργία της αγοράς στις προτεραιότητες μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η πολιτική στήριξης, εφόσον είναι δυναμικό το φαινόμενο των αυξήσεων, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Οι προτεραιότητές μας για την αντιμετώπιση του θέματος των ανατιμήσεων δεν είναι στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων στα καύσιμα ή του Φ.Π.Α. στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Είναι στην κατεύθυνση ενίσχυσης του εισοδήματος και λειτουργίας της αγοράς», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση στοχεύχει στην ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών. «Το γεγονός ότι δεν θα πληρώνουν Εισφορά Αλληλεγγύης και το 2022 συμπολίτες μας, είναι και αυτό κάτι που ενισχύει το εισόδημά τους» είπε και συμπλήρωσε: «Το γεγονός ότι μια σειρά από είδη εξακολουθούν να παραμένουν στο χαμηλό Φ.Π.Α. και για το 2022, είναι και αυτό προς αυτή την κατεύθυνση. Και βεβαίως, η επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, για την οποία έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός, που και αυτή εισοδηματικά θα βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, συν όλους τους υπόλοιπους φόρους που σταθερά μειώνονται ή παραμένουν μειωμένοι σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο».

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «Σε ό,τι αφορά αυτά καθ΄ αυτά τα αγαθά, θέλω να είμαι, όπως και η Κυβέρνησή μας, απολύτως ξεκάθαροι και ειλικρινείς. Για να έχει αυτή η πολιτική στήριξης και ανάπτυξης συνέχεια, πρέπει να είναι μια πολιτική που, το ένα που θα πας να κάνεις, δεν θα ακυρώσει τα υπόλοιπα.

Τα έσοδα που προέρχονται από τους φόρους, είναι μια πολύ βασική πηγή εσόδων του ελληνικού Κράτους για να μπορεί να κάνει όλα αυτά που έκανε και το προηγούμενο διάστημα και να κάνει, αν χρειαστεί, και το επόμενο διάστημα, όσο συνεχίζεται η πανδημία. Γι’ αυτό και δεν πρέπει κανείς να είναι βιαστικός ή, εν πάση περιπτώσει, εύκολα να λέει «ανεβαίνει η τιμή σε ένα είδος», «να μειώσω τον φόρο εκεί ή τον Φ.Π.Α. ή τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης», δεδομένου ότι η ζημιά που μπορείς να κάνεις θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το όφελος που προσδοκάς. Υπάρχουν τρόποι και για την εποπτεία της αγοράς και για τη σωστή λειτουργία της και για το να έχει ο καταναλωτής επιλογή σε διάφορα επίπεδα τιμών. Είναι ώρα όλοι, με πρώτη την Πολιτεία, να διαδραματίσουν τον ρόλο τους προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο κ. Οικονόμου έκανε επίσης λόγο για «τρομακτικές» και «τεράστιες αυξήσεις στις τιμές παγκόσμια, που έχουν την αποτύπωσή τους και στην τσέπη των νοικοκυριών», υπενθύμιζοντας πως από τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σειρά δράσεων έμπρακτης οικονομικής στήριξης που μέχρι τώρα φτάνουν στα 1,3 δισ. ευρώ. «Η πολιτική στήριξης, εφόσον είναι δυναμικό το φαινόμενο των αυξήσεων, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News