Από ενίσχυση... μηδέν εις το πηλίκον για τους αλιείς (βίντεο)

Κρήτη
Από ενίσχυση... μηδέν εις το πηλίκον για τους αλιείς (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατέθεσαν τις αιτήσεις τους το καλοκαίρι αλλά για την ώρα δεν έχουν λάβει ούτε σεντ

Ούτε ευρώ δεν έχουν λάβει παράκτιοι αλιείς , ως αποζημίωση για τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πρόκειται μάλιστα για αποζημιώσεις που αφορούν την περίοδο της πρώτης φάσης της Πανδημίας του κορωνοϊού, από τον Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε το lockdown δημιούργησε προβλήματα και στον κλάδο των επαγγελματιών αλιέων.

Σε επίπεδο χώρας κατατέθηκαν 7.000 αιτήσεις στο επίμαχο πρόγραμμα σύμφωνα με την ΚΡΗΤΗ TV ενώ τα χρηματικά ποσά , ανά παράκτιο αλιέα, ανέρχονται άνω των 2.700 ευρώ!

Και στην Κρήτη, αλιείς βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο καθώς δεν έλαβαν την οικονομική ενίσχυση του έτους 2020, με τους ίδιους να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Και όλα αυτά , στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος : Αλιείας και Θάλασσας 2014 – 2020, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αφορά την οικονομική ενίσχυση των αλιέων εξαιτίας της προσωρινής παύσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της COVID -19!

Οι σχετικές αιτήσεις από τους παράκτιους αλιείς κατατέθηκαν το περασμένο Καλοκαίρι ενώ οι όποιες διαβεβαιώσεις από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταβολή των χρημάτων τον περασμένο Δεκέμβριο, έπεσαν στο κενό.  Συνέπεια, επαγγελματίες αλιείς που «πόνταραν» στα χρήματα αυτά, να μείνουν …ξεκρέμαστοι την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με αρκετούς να προσπαθούν να …επιβιώσουν με δανεικά!

Τις δραματικές καταστάσεις που βιώνει ο κλάδος μας περιέγραψε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών σκαφών κ. Γιώργος Λιβανός.  Όπως μας ανέφερε, οι αρμόδιοι δεν ενδιαφέρονται για τον κλάδο τους ο οποίος επίσης πλήττεται από τις συνέπειες της Πανδημίας του κορωνοϊού, με τον κ. Λιβανό να επικοινωνεί το πρωί με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία απέδωσαν τις καθυστερήσεις στην απουσία υπαλλήλων λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό, διαβεβαιώνοντας ότι πολύ σύντομα θα χορηγηθεί η οικονομική ενίσχυση.

«Εντός Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης ενώ το αργότερο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι θα έχουν πληρωθεί οι παράκτιοι επαγγελματίες αλιείς, όπως με διαβεβαίωσαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News