Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση βάζει για ακόμα μία φορά στο «περιθώριο» τους επαγγελματίες μουσικούς

Ερώτηση, αναφορικά με το θέμα, κατέθεσαν προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών, 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Την ανάγκη στήριξης των επαγγελματιών μουσικών τονίζουν με ερώτηση, που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών, 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι:

  • Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα οδήγησε, για μία ακόμα φορά, στη λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορούν την εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης, με απαγόρευση μουσικής.
  • Οι επαγγελματίες μουσικοί που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω χώρους, βρίσκονται για μία ακόμα φορά εκτός απασχόλησης χωρίς δική τους υπαιτιότητα, με την κυβέρνηση να μην λαμβάνει αποτελεσματικά και επαρκή μέτρα για τη στήριξή τους.
  • Για τη νέα αναστολή των εργασιών τους, η κυβέρνηση αποφάσισε ως αντίμετρο την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης της τάξεων των 534Euro για το μήνα Ιανουάριο, αφήνοντας ασαφή την ακριβή ημερομηνία πίστωσης.
  • Ως κριτήριο για την καταβολή, ορίστηκε ο δικαιούχος μουσικός να είχε ενεργή σύμβαση κατά το μήνα αναφοράς (Ιανουάριο). Εντούτοις, οι περισσότεροι μουσικοί εργάζονται με σύμβαση ημέρας (πρόσληψη- απόλυση) συνθήκη εξαιρετικά συνήθης στο χώρο του ελεύθερου επαγγέλματος των μουσικών, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την ενίσχυση εξαιτίας του κριτηρίου.
  • Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση αποκλείει από την οικονομική ενίσχυση όσους μουσικούς εγγράφηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2020.
  • Αποφασίστηκε η αναδρομική επιδότηση των θεατρικών και μουσικών σκηνών για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, εντούτοις η κυβέρνηση δεν είδε την ανάγκη να επιδοτηθούν αναδρομικά και οι εργαζόμενοι μουσικοί αυτών των επιχειρήσεων για τα ημερομίσθια που απώλεσαν.

Συγκεκριμένα, ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς εάν:

1. Προτίθενται να τροποποιήσουν τα κριτήρια καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης σε επαγγελματίες μουσικούς για την αναστολή των δραστηριοτήτων τους λόγω έξαρσης της πανδημίας, ώστε να μην αποκλείονται άδικα από την οικονομική ενίσχυση όσοι μουσικοί αναμένονταν να εργαστούν κατά το μήνα Ιανουάριο με σύμβαση ημέρας;

2. Προτίθενται να τροποποιήσουν τα κριτήρια καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης σε επαγγελματίες μουσικούς για την αναστολή των δραστηριοτήτων τους λόγω έξαρσης της πανδημίας, ώστε να μην αποκλείονται άδικα από την οικονομική ενίσχυση όσοι μουσικοί δεν εγγράφηκαν εμπρόθεσμο στο Μητρώο Καλλιτεχνών;

3. Προτίθενται να επιδοτήσουν αναδρομικά τους επαγγελματίες μουσικούς για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, αναλογικά με το μέτρο αναδρομικής επιδότησης των επιχειρήσεων θεάματος κατά τους εν λόγω μήνες, καθώς και οι εργαζόμενοι μουσικοί αυτών των επιχειρήσεων απώλεσαν εισοδήματα;

4. Προτίθενται να προβούν σε θέσπιση αποζημίωσης των επαγγελματιών μουσικών σε περίπτωση απώλειας εργασίας και εισοδήματος λόγω νόσησης από Covid;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια