«Αμερικανική τορπίλη» για τον EastMed - Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις «Αντιθέσεις»

Κρήτη
«Αμερικανική τορπίλη» για τον EastMed - Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις «Αντιθέσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον μετατίθεται σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, και χωρίς καμία αναφορά στο φυσικό αέριο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις στην εκπομπή «Αντιθέσεις» της περασμένης Παρασκευής (7 Ιανουαρίου) για απόσυρση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τον αγωγό EastMed, που «τινάζει στον αέρα» ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, το οποίο ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες 12 χρόνια πριν. Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας πως το αμερικανικό ενδιαφέρον μετατίθεται σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, και χωρίς καμία αναφορά στο φυσικό αέριο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του εκπροσώπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε κορυφαίο θέμα με πολλές προεκτάσεις και διπλωματικό παρασκήνιο αποδεικνύεται το non paper που έφερε στο φως η εκπομπή «Αντιθέσεις» με τον Γιώργο Σαχίνη, καθώς ο διευθυντής της εφημερίδας «Εστία», Μανόλης Κοττάκης, υποστήριξε ότι μετά από μία και πλέον δεκαετία συγκεκριμένων σχεδιασμών η αμερικανική πλευρά αποσύρει το ενδιαφέρον από τον αγωγό EastMed, που είχε παρουσιαστεί στο παρελθόν ως φιλόδοξο έργο.

Διαβάστε ακόμη: 

⇒ Στέιτ Ντιπάρτμεντ για EastMed: Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας 3+1

«Γίνεται σαφές», όπως αποκάλυψε, «ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για τον αγωγό EastMed, διατυπώνοντας ενστάσεις για την οικονομική βιωσιμότητά του, αφήνοντας όμως και αιχμές για το γεγονός ότι αποτελεί εστία έντασης στη Μεσόγειο».

Η αλλαγή στην αμερικανική αυτή στάση που περιγράφει το non paper προκαλεί προβληματισμό και το θέμα έφτασε μέχρι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τα όσα δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη εκπομπή της «ΚΡΗΤΗ TV». Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ζήτημα εθνικής ασφάλειας, με την Ουάσινγκτον να δίνει έμφαση στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Μεταθέτουμε το ενδιαφέρον μας σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν και την παροχή φυσικού αερίου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο στην Κρήτη και η προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia που θα συνδέει τα ισραηλινά, κυπριακά και ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα. Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθούν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Η ανακοίνωση της πρεσβείας - Γενικόλογη περί ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά τον μηχανισμό 3+1, στον οποίο συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι παραμένουν δεσμευμένες στη φυσική διασύνδεση του EastMed με την Ευρώπη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας αναφέρει τα εξής: «Παραμένουμε δεσμευμένοι στη φυσική διασύνδεση της ενέργειας East Med με την Ευρώπη. Εστιάζουμε στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο το φυσικό αέριο όσο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, και την προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης».

Στο μεταξύ, ενώ οι Αμερικανοί στις ανακοινώσεις τους περιγράφουν με ακρίβεια την ηλεκτρική διασύνδεση με καλώδιο στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τριγωνικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, για τον αγωγό φυσικού αερίου αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά κι αρκούνται στο γενικόλογο περί ενεργειακής διασύνδεσης και ασφάλειας στην περιοχή.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν το μεγαλόπνοο έργο του EastMed «τινάζεται στον αέρα», όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα από το non paper, ή αν θα οδηγηθούμε υπό το βάρος των εξελίξεων σε διαφορετική εξέλιξη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News