Σχολεία: Πάνω από 15.500 κρούσματα μέσω self test - Τα θετικά κρούσματα στα σχολεία της Κρήτης

Ελλάδα
Σχολεία: Πάνω από 15.500 κρούσματα μέσω self test - Τα θετικά κρούσματα στα σχολεία της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και αρρυθμίες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προαναγγέλλοντας 850 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών - Πώς διαμορφώνονται τα κρούσματα στα σχολεία της Κρήτης

Αντιμέτωπη ξανά, με μία από τις πλέον δύσκολες εξισώσεις της νέας παραλλαγής Όμικρον, βρίσκεται εκ νλεου η κυβέρνηση, κατά την επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από τις διακοπές των εορτών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Οικονόμου, διενεργήθηκε έλεγχος σε περίπου 1,6 εκατ. ανθρώπους, «ο μεγαλύτερος έλεγχος πληθυσμού έως τώρα, και εντοπίστηκαν 15.547 κρούσματα, τα οποία, όπως είπε θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα, χωρίς να γνωρίζουν ότι νοσούν και ως εκ τούτου θα προκαλούσαν περαιτέρω διασπορά του ιού».

Με κρούσματα, αγωνία, διαμαρτυρίες και καταλήψεις συνοδεύτηκε η πρώτη μέρα επανέναρξης των μαθημάτων στα σχολεία της Κρήτης. Περισσότεροι από 1.345 μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων δηλώθηκαν θετικά κρούσματα, ενώ οι εκπαιδευτικοί ξεπέρασαν τους 370.

«Περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και αρρυθμίες» – 850 προσλήψεις

Επιπλέον ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση εποπτεύει στενότατα τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και θα κάνει το μέγιστο δυνατό, ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τις οικογένειές τους. «Προφανώς περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και μια σειρά από αρρυθμίες κυρίως τις πρώτες ημέρες. Άλλωστε κάθε εργασιακή δραστηριότητα, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς, παρουσιάζει αρρυθμίες εξαιτίας της πανδημίας και της προσωρινής απουσίας μεγάλου αριθμού εργαζόμενων» τόνισε και πρόσθεσε:

«Το ίδιο αναμένεται να γίνει και εδώ. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα σχολεία από σήμερα. Για αυτό και έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν εκ των έσω (π.χ. με αναμόρφωση ωραρίου) αλλά και με διάθεση – πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού. Ήδη από σήμερα προχώρησαν 850 προσλήψεις».

Τα κρούσματα στα σχολεία της Κρήτης

Ηράκλειο - Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

  • 493 Μαθητές
  • 59 Εκπαιδευτικοί, 1 λοιπό προσωπικό

Ηράκλειο -Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

  • 186 Μαθητές
  • 122 Δάσκαλοι, 7 λοιπό προσωπικό

Χανιά -Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

  • 236 Μαθητές
  • 45 Εκπαιδευτικοί, 5 λοιπό προσωπικό

Χανιά - Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

  • 22 Μαθητές
  • 14 Εκπαιδευτικοί, 3 λοιπό προσωπικό

Ρέθυμνο - Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

99 Μαθητές

54 Εκπαιδευτικοί, 1λοιπό προσωπικό

Ρέθυμνο Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

  • 56 Μαθητές
  • 27 Εκπαιδευτικοί

Λασίθι - Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

  • 112 Μαθητές
  • 35 Εκπαιδευτικοί

Λασίθι -Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

  • 141 Μαθητές
  • 18 Εκπαιδευτικοί

Σε ότι αφορά πάντως το θέμα που ανακύπτει με τους εκπαιδευτικούς που απουσιάζουν, όπως σημειώθηκε εκτός από την ενδοσχολική αντιμετώπιση του προβλήματος ήδη σχεδιάζεται ο διορισμός αναπληρωτών για να καλυφθεί οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει.

Οι απουσίες

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ημέρας στα σχολεία και της Κρήτης ήταν ο μεγάλος αριθμός απουσιών μέσα στα τμήματα. Γονείς που αγωνιούν για την έκταση της πανδημίας και τα εφαρμοζόμενα μέτρα, κράτησαν τα παιδιά τους στο σπίτι.

Στο τριθέσιο δημοτικό σχολείο της Ζάκρου υπό το φόβο διασποράς του κορωνοϊού καθώς υπάρχουν κρούσματα και στο σχολείο, κανένα παιδί δεν εμφανίστηκε το πρωί για να κάνει μάθημα, ενώ μεγάλος αριθμός απουσιών καταγράφηκε και στα σχολεία της Μεσαράς.

Δημοτικό Σχολείο Πόμπιας - Απουσίασαν 31 από τους 71 μαθητές

Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δέκα - Απουσίασαν οι 55 από τους 119 μαθητές – 3 θετικά κρούσματα

Δημοτικό Σχολείο Καπαριάνων - Απουσίασαν 27 από τους 130 μαθητές -7 θετικά κρούσματα

2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών - Απουσίασαν 74 από τους 275 μαθητές – 3 θετικά κρούσματα

Δημοτικό Σχολείο Ασημίου - Απουσίασαν 46 από τους 192 μαθητές

Σε οκτώ σχολεία του Ηρακλείου και σε 5 στην Ιεράπετρα, οι μαθητές πραγματοποίησαν σήμερα, Δευτέρα (10/1) κατάληψη, με τους εκπαιδευτικούς να στηρίζουν την απόφαση των παιδιών, καθώς διεκδικούν ουσιαστικά επιπρόσθετα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού.

Από τις 12:00 έως τις 14:00 οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν στάση εργασίας, ενώ η παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης, όπως είπαν, ήταν μία πράξη απόγνωσης, καθώς η εκτίμησή τους για τον τρόπο με τον οποίο επιστρέφουν παιδιά και εκπαιδευτικοί στα σχολεία, μετατρέπει τις αίθουσες σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Αυτό που ζητούν οι εκπαιδευτικοί είναι μείωση του αριθμού μαθητών μέσα στα τμήματα, πρόσληψη εκπαιδευτικών και επιστροφή των παιδιών στα σχολεία με πιο ασφαλή τρόπο.

Μητσοτάκης: Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος της ανοιχτής κοινωνίας

Στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook.

Εγραψε ο κ. Μητσοτάκης στο facebook: «Καλή αρχή με ανοιχτά και ασφαλή σχολεία! Παρά τις δυσκολίες, όπως παντού στον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα οι μαθητές επιστρέφουν στη γνώση και οι εκπαιδευτικοί μας στο λειτούργημά τους. Μάλιστα την πρώτη μέρα μαθημάτων, χάρη στο σύστημα των μαζικών τεστ, εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κορωνοϊού τα οποία, διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό.Θέλω να υπογραμμίσω ότι η πατρίδα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους. Μέχρι τώρα έχει οργανώσει και διαθέσει 94.000.000 τεστ σε 7.800.000 πολίτες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μαζί με τους εμβολιασμούς είναι η καλύτερη απάντηση στην πανδημία και ειδικά στην μετάλλαξη «Ο». Γι΄αυτό και το πρόγραμμα παρακολούθησης της δημόσιας υγείας συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα.Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κάποια προβλήματα. Όμως θα είναι μικρότερα από το κέρδος που θα έχει η κοινωνία, οι γονείς και, κυρίως, τα παιδιά μας. Με το σαφές αλλά και ευέλικτο σχέδιο της Πολιτείας, τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και την κατανόηση όλων, σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας».

Καλή αρχή με ανοιχτά και ασφαλή σχολεία! Παρά τις δυσκολίες, όπως παντού στον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα οι μαθητές...

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022

Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς.

Η Όμικρον δεν δίνει μεγάλες νοσηλείες και αυτό δίνει την ευκαιρία να ανοίξουν τα σχολεία, με το πλάνο να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: τον εκτεταμένο διαγνωστικό έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών και τα αυστηρά μέτρα προστασίας, τόνισε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στο Mega.

«Προχωράμε στο άνοιγμα των σχολείων όπως κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Το κριτήριο 50%+1 είναι ένα κριτήριο που έχει παρθεί βάση υγειονομικών και εκπαιδευτικών λόγων. Εάν παρατηρηθεί ότι πρέπει αν γίνουν προσαρμογές στο πρωτόκολλο θα είμαστε σε εγρήγορση, τα αντανακλαστικά μας είναι γρήγορα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κρούσμα θα εξετάζεται όλη η τάξη», είπε.

Η διενέργεια μαζικότατων διαγνωστικών ελέγχων για τον κορωνοϊο είναι βασική παράμετρος του σχεδίου ανάσχεσης της πανδημίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει το απαραίτητο απόθεμα self test για τους δικαιούχους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις που γονείς δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν self test από φαρμακεία, τις οποίες απέδωσε σε «ζήτημα διανομής και διαχείρισης από τα κέντρα διάθεσης» και όχι σε έλλειψη αποθέματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε, εξάλλου, ότι ανοίγουν τα σχολεία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας για υγειονομικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους. Αυτή είναι η κυρίαρχη πανευρωπαική τάση. Βασική μας μέριμνα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η εξασφάλιση της λειτουργίας της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης», επεσήμανε στο briefing των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα, η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης είναι διαθέσιμη στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις περιπτώσεις που θα αναστέλλεται προσωρινά η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. «Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά. Όποτε κλείνει ένα τμήμα είτε λόγω κορωνοϊού είτε λόγω φυσικών καταστροφών ( σεισμός, χιόνι), αμέσως η εκπαιδευτική διαδικασία μεταφέρεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας CISCO Webex καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται αυτή τη στιγμή και βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο 2023» είπε.

Για το ΕΣΥ

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του ΕΣΥ, επανέλαβε πως «είμαστε εδώ με μελετημένο σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις για να απαντάμε στην πορεία της πανδημίας, όπου αυτό χρειάζεται». Σημείωσε ότι παρά τη ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης «Όμικρον» οι νοσήσεις -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία– πιέζουν το Σύστημα Υγείας, έως τώρα κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας. Από τις εισαγωγές, όμως, που γίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία για κορωνοϊό, ένα ποσοστό εξακολουθεί να αφορά περιπτώσεις «Δέλτα», με βαρύτερη νόσηση, γεγονός που συντηρεί την πίεση στις ΜΕΘ.

«Με αυτά τα δεδομένα, προχωρούμε σε νέες επιμέρους ρυθμίσεις ύστερα από συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα διαθέτουν στο ΕΣΥ από το 10% έως το 15% των απλών κλινών τους για νοσηλείες Covid. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε επιπλέον 300-400 κλίνες Covid, πέρα από τις 300 που έχουν ήδη διατεθεί στην Αθήνα» είπε και ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι, επιπλέον, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα λειτουργεί πλέον μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στα απλά περιστατικά θα υπάρξει συνδρομή και από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, ενώ οι μικρότερες ιδιωτικές Κλινικές, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, θα ενισχύσουν -ύστερα από συνεννόηση που έγινε με το Υπουργείο Υγείας- το Ε.Σ.Υ. με το προσωπικό τους, για να καλύπτονται κενά που παρουσιάζονται εξαιτίας της νόσησης νοσηλευτικού προσωπικού.

Παράλληλα, από την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου ξεκινάει και η επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών στις ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής στις Περιφέρειες Θράκης, Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

Επιπλέον, είπε πως μέχρι χθες 1.342.000 δικαιούχοι προμηθεύτηκαν τα self test, με το ποσοστό να αγγίζει το 90%. Όσοι δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν, θα τα παραλάβουν από τους διευθυντές των σχολείων.

Ωστόσο, πολλές είναι οι φωνές που κάνουν λόγο για απροετοιμασία από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Το θέμα είναι ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία όσο αφορά τα test. Κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία όλοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τα είχαν παραλάβει πριν ανοίξουν. Για πρώτη φορά συνέβη ποσοστό του 15% να μην τα έχει παραλάβει και αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα αύριο» είπε ο Θεόδωρος Τσούχλος, πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

«Δεν είμαστε απροετοίμαστοι», αντέκρουσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Όταν 1.342.000 δικαιούχοι έχουν προμηθευτεί self test δεν μπορούμε να λέμε πως είμαστε απροετοίμαστοι. Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες έτσι ώστε να μην μείνει κανείς ακάλυπτος».

Κάνουμε τα πιο πολλά δωρεάν τεστ στην Ελλάδα

Πολλοί είναι οι πολίτες που διαμαρτύρονται για τις τιμές των PCR test, οι οποίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, ενώ την ίδια στιγμή στην Κύπρο οι τιμές είναι τρεις φορές χαμηλότερη.

«Πρέπει αν δούμε την συνολική εικόνα του testing στην Ελλάδα. Έχουμε τους πιο πολλούς ελέγχους και έχουμε τα πιο πολλά δωρεάν test απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η ελληνική πολιτεία έχει διαθέσει παραπάνω από 320 εκατ. ευρώ για να δώσει στον πληθυσμό την ευκαιρία να κάνει test», είπε και πρόσθεσε πως το τελευταίο διάστημα υπήρχε αυξημένη ζήτηση για PCR test.

Έρχεται επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού;

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω απέδωσε, ενώ καταλυτικό ρόλο στη θωράκιση από τη βαριά νόσηση ήταν η τρίτη δόση.

«Αν χρειαστεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, θα το κάνουμε», δήλωσε.

Επιπλέον, είπε πως εάν κάποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά όχι την αναμνηστική δόση και έχει παρέλθει το 7μηνο τότε δεν θα έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News