Μετάλλαξη «Όμικρον»: Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση - Τα σενάρια επέκτασης υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

Κρήτη
Μετάλλαξη «Όμικρον»: Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση - Τα σενάρια επέκτασης υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρουν επιστήμονες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το πανδημικό κύμα, με αφορμή και το αυριανό άνοιγμα των σχολείων

Συγκρατημένα αισιόδοξοι χωρίς όμως να εφησυχάζουν εμφανίζονται οι επιστήμονες, με την Μετάλλαξη «Όμικρον» να επελαύνει και με τους ίδιους να τονίζουν την υψηλή μεταδοτικότητα αλλά και τη χαμηλότερη της νοσηρότητα, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα.

O διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, αναφέρθηκε στις δύσκολες εφημερίες, ενώ αποκάλυψε πως στη ΜΕΘ δεν υπάρχει κανένας ασθενής με τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Σας ακούω με προσοχή να μιλάτε για την Όμικρον το θέμα μας είναι ότι πιεζόμαστε από την Δέλτα», ανέφερε ο Νίκος Καπραβέλος.

Με αυτά τα δεδομένα, την κλιμάκωση του πανδημικού κύματος που προκάλεσε η νέα παραλλαγή αναμένει «στις επόμενες δέκα ημέρες» η κυβέρνηση, όπως τόνισε χθες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ενώ δεν απέκλεισε η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που προκαλεί η «Όμικρον», να καταγραφεί «πιθανότατα πριν το τέλος του μήνα».

Το ιδιαίτερα, αυτό «καλό σενάριο» ενισχύουν και οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας, καθώς η νέα παραλλαγή δεν φαίνεται να επιδρά ισχυρά σε εμβολιασμένους πολίτες (ιδίως και με την τρίτη δόση), ενώ «οι νοσηλείες στις ΜΕΘ δεν ανεβαίνουν ιδιαίτερα», όπως επισήμανε χθες και η κ. Γκάγκα.

Σημαντικός δείκτης για την πορεία της πανδημίας είναι το άνοιγμα των σχολείων αύριο Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, με την Αθανάσιο Εξαδάκτυλο να τονίζει πως κατά την πρώτη εβδομάδα θα φανεί αν θα λειτουργήσουν τα νέα πρωτόκολλα στα σχολεία.

Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, καθηγητή πνευμονολογίας, η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στις 23 Ιανουαρίου με 50.000 κρούσματα.

Οικονόμου – Αν χρειαστεί θα υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τόνισε σε συνέντευξη του πως η Όμικρον δεν δίνει μεγάλες νοσηλείες και αυτό δίνει την ευκαιρία να ανοίξουν τα σχολεία, με το πλάνο να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: τον εκτεταμένο διαγνωστικό έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών και τα αυστηρά μέτρα προστασίας.

«Προχωράμε στο άνοιγμα των σχολείων όπως κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Το κριτήριο 50%+1 είναι ένα κριτήριο που έχει παρθεί βάση υγειονομικών και εκπαιδευτικών λόγων. Εάν παρατηρηθεί ότι πρέπει αν γίνουν προσαρμογές στο πρωτόκολλο θα είμαστε σε εγρήγορση, τα αντανακλαστικά μας είναι γρήγορα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κρούσμα θα εξετάζεται όλη η τάξη», ανέφερε.

Επιπλέον, επεσήμανε πως μέχρι χθες 1.342.000 δικαιούχοι προμηθεύτηκαν τα self test, με το ποσοστό να αγγίζει το 90%. Όσοι δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν, θα τα παραλάβουν από τους διευθυντές των σχολείων.

Έρχεται επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού;

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω απέδωσε, ενώ καταλυτικό ρόλο στη θωράκιση από τη βαριά νόσηση ήταν η τρίτη δόση.

«Αν χρειαστεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, θα το κάνουμε», δήλωσε.

Επιπλέον, είπε πως εάν κάποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά όχι την αναμνηστική δόση και έχει παρέλθει το 7μηνο τότε δεν θα έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων, καθώς θα παύει η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News