Νέα μέτρα για την ενέργεια: Τι αλλάζει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Αναλυτικά παραδείγματα

Οικονομία
Νέα μέτρα για την ενέργεια: Τι αλλάζει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Αναλυτικά παραδείγματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πόσα της επιδότησης με βάση την κατανάλωση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Τι ισχύει για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο

Έκτακτη ενίσχυση 400 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να στηριχτούν νοικοκυριά, αγρότες, αλλά και επιχειρήσεις απέναντι στις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Στο ρεύμα η επιδότηση είναι κατά μέσο όρο 42 ευρώ, ενώ στα ευάλωτα νοικοκυριά 54 ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο.

Έτσι, για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 400 KWh το μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση επιπλέον 74 ευρώ. Με την επιδότηση, για τις πρώτες 150 KWh καλύπτει 22 ευρώ το κράτος (80%), μέχρι τις 300 KWh το κράτος καλύπτει το 60% ήτοι 16,85 ευρώ και για τις 100 KWh το κράτος καλύπτει 18,5 ευρώ. Συνολικά δηλαδή το κράτος καλύπτει τα 57,15 ευρώ από τα 74, με την επιβάρυνση του καταναλωτή να φτάνει τα 16,85 ευρώ.

Η επιδότηση τον Ιανουάριου είναι οριζόντια για όλους και για πρώτη φορά επεκτείνεται σε επιχειρήσεις, σε χαμηλή, μέση και υψηλά τάση. Τα τιμολόγια επιδοτούνται κατά το 50% της μηνιαίας κατανάλωσης ή 65 ευρώ ανά MWh.

Τον Φεβρουάριο η μεγαλύτερη επιδότηση θα πάει σε εταιρείες με μεγάλη κατανάλωση, συνεπώς δεν μιλάμε για οριζόντια μέτρα, αλλά επιδότηση με βάση τον επαγγελματικό κλάδο και το ενεργειακό κόστους της επιχείρησης.

Για το φυσικό αέριο, η επιδότηση στα νοικοκυριά είναι οριζόντια και φτάνει τα 20 ευρώ ανά MWh, ενώ και η ΔΕΠΑ θα δίνει επιδότηση 20 ευρώ ανά MWh. Στις επιχειρήσεις θα υπάρξει επιδότηση που φτάνει τα 30 ευρώ ανά MWh, για να μην δούμε αυξήσεις στα ράφια καθώς το κόστος των ανατιμήσεων φτάνει τελικά στον καταναλωτή.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News