Κυβέρνηση για ελλείψεις self test: «Υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων»

Ελλάδα
Κυβέρνηση για ελλείψεις self test: «Υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο, προκειμένου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που δεν θα καταφέρουν να προμηθευτούν self test από φαρμακείο, να μην εμποδιστούν στην πρόσβασή τους στο σχολείο τη Δευτέρα

Με τα self test να έχουν καταστεί «άφαντα» πλέον σε πολλά φαρμακεία του Ηρακλείου και όλης της Κρήτης, χιλιάδες γονείς επιδίδονται τις τελευταίες ώρες σε αγώνα δρόμου προκειμένου να τα προμηθευτούν για τα παιδιά τους ώστε να είναι σε θέση να επιστρέψουν στα θρανία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. 

Ελλείψεις ταυτόχρονα παρουσιάζονται στα φαρμακεία όλης της χώρας. Συγκεκριμένα, σε πολλά φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις, με πολλούς φαρμακοποιούς να αφήνουν αιχμές για την κεντρική διαχείριση και τις φαρμακαποθήκες να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετήσουν τα φαρμακεία του Λεκανοπεδίου. Κάτι που πάντως δεν φαίνεται πολύ εύκολο με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές πολιτών έξω από τα φαρμακεία, οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά είτε για να κάνουν επί τόπου rapid test είτε για να προμηθευτούν self test.

Κυβερνητικές πηγές: Υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της πάντως, αναγνωρίζει μεν την υψηλή ζήτηση, δηλώνει ωστόσο ότι τα κενά που σημειώθηκαν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο αποκαταστάθηκαν και «υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων». 

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί περισσότερα από 6 εκατ. τεστ σε 1.287.000 δικαιούχους, δηλαδή 3 στους 4 δικαιούχους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν πάρει τα τέστ που τους αναλογούν. 

Τονίζουν επίσης ότι νωρίς σήμερα Σάββατο 8 Ιανουαρίου το πρωί, έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαμακαποθήκες αλλά και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις. 

«Τα φαρμακεία σήμερα τρίτη ημέρα διάθεσης των τεστ στους δικαιούχους παραμένουν ανοιχτά έως τις 5-6μμ και συνεχίζουν τη δωρεάν διανομή σε όσους πολίτες δεν έχουν λάβει. Εκτιμάται ότι σήμερα θα μπορέσουν να διατεθούν πάνω από 1 εκ τεστ.», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

To εναλλακτικό σχέδιο

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο, προκειμένου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που δεν θα καταφέρουν να προμηθευτούν self test από φαρμακείο, να μην εμποδιστούν στην πρόσβασή τους στο σχολείο τη Δευτέρα. 

Τι σχέδιο αυτό προβλέπει τη διάθεση self test στα σχολεία για τους μαθητές που δεν κατάφεραν να το προμηθευτούν έγκαιρα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι μαθητές θα μπορέσουν τη Δευτέρα να προσέλθουν στο σχολείο τους και πριν εισέλθουν στην τάξη να διενεργήσουν το self test. 

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής διαδικασία που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στα σχολεία το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις ελλείψεις που παρουσιάζεται στα φαρμακεία.

Τι ισχύει για τα self test

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας οι μαθητές όλων των βαθμίδων -εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι-, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται ως και σήμερα Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά self τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022. 

Το self-test πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη (24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο), ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

 Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο self test πρέπει να γίνει την Κυριακή 9 Ιανουαρίου, ένα ακόμη τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και το τρίτο την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου. 

Ο έλεγχος με self test είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο rapid και ένα self test –όλα με δική τους επιβάρυνση– την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το rapid τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και self τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1).

Ανακοίνωση Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σχολιάζει το πως στέρεψαν από τα δωρεάν self tests τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης 

«Η ζήτηση των δωρεάν self tests εκτοξεύτηκε τις τελευταίες ημέρες από γονείς και μαθητές που έσπευσαν να τα προμηθευτούν μετά τις εξαγγελίες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Μεσολάβησε και η αργία των Φώτων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα φαρμακεία της πόλης να διαθέσουν όλο το απόθεμά τους και πλέον να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλους συμπολίτες μας», εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης. 

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του Συλλόγου Γιώργος Κιοσές επισημαίνει ότι «η ζήτηση ήταν τόσο αυξημένη που εκτιμάται ότι σε κάποια φαρμακεία μπορεί να διατέθηκαν μέσα σε μόνο μία μέρα έως και χίλια self tests. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι έγιναν κάποιες νέες προμήθειες, αλλά οι συσκευασίες που εστάλησαν στα φαρμακεία ήταν 200άδες αντί 500άδες, δηλαδή μειωμένες ποσότητες σε σύγκριση με τις προηγούμενες φορές».  

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευθύνεται το μικρό περιθώριο που δόθηκε από την Πολιτεία, μόλις δύο ημερών, για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων, χρονικό διάστημα μη επαρκές. Επιπλέον, κύρια αιτία για την έλλειψη self tests είναι και η δυσλειτουργία του συστήματος καταχώρισής τους, το οποίο, όπως είχε καταγγείλει ο ΦΣΘ, δεν ανανεώνεται όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τα φαρμακεία ακόμη έχουν απόθεμα σε τεστ αυτοδιάγνωσης, ενώ στην πραγματικότητα το έχουν εξαντλήσει αλλά αδυνατούν να κάνουν νέα παραγγελία από την φαρμακαποθήκη τους».

Φωτογραφία: INTME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News