Ελλάδα

Επελαύνει η Μετάλλαξη «Όμικρον»: Τι ισχύει για πιθανή επαναλοίμωξη – Αρκεί η πενθήμερη καραντίνα;

Προστατευμένοι κατά 90% από τη βαριά νόσηση όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση - Ξεκινά την Τετάρτη η επίταξη ιδιωτών γιατρών

Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν και κατά τη χθεσινή ημέρα τα νέα κρούσματα με κορωνοϊό τόσο στην Επικράτεια, όπου καταγράφηκαν 29.334, όσο και στην Κρήτη, όπου καταγράφηκαν 2.322. Στο μεταξύ, υπό εξέταση βρίσκεται η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, που θα συμπεριλάβει και άτομα με ηλικία από 50 ετών και άνω, όπως ανέφερε χθες ο Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα, στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας πέρασε όλη η Κρήτη.

Στην σκιά της μετάλλαξης Όμικρον, που χαρακτηρίζεται από ηπιότερη συμπτωματολογία (ρινική συμφόρηση, μυϊκά άλγη, πονόλαιμος, πονοκέφαλος) στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, στρέφουν τα βλέμματα τους οι επιστήμονες.

Παράλληλα τίθεται το ερώτημα αν και με την Όμικρον μπορεί να συμβεί το ίδιο με ένα κοινό κρυολόγημα, δηλαδή κάποιος που νόσησε και ανάρρωσε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να νοσήσει και πάλι.

«Αν και κανείς δε μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ακόμα σε αυτό το ερώτημα, αφού η Όμικρον είναι λίγο καιρό που κυκλοφορεί στην κοινότητα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο κάποιος που έχει μολυνθεί από το νέο στέλεχος να μολυνθεί εκ νέου», εξηγεί μιλώντας στο protothema και το ygeiamou.gr o κ. Γεώργιος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Διευθυντής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, Επικεφαλής της Έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Αρκεί η πενθήμερη καραντίνα;

Στο άνοιγμα των σχολείων και την πενθήμερη καραντίνα όσων νόσησαν από κορωνοϊό, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

«Οι ανεμβολίαστοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά αν κολλήσουν τον ιό. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι με την τρίτη δόση είσαι κατά 90% προστατευμένος από τη βαριά νόσηση».

«Τα σχολεία δεν είχαν ανοίξει ποτέ με την Όμικρον, ότι δεδομένα είχαμε ήταν με την Δέλτα. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να έχουμε τα σχολεία ανοιχτά, αλλά να γίνονται και αλλαγές για το όφελος των παιδιών», τόνισε η κα. Ψαλτοπούλου.

Για την πενθήμερη καραντίνα δήλωσε πως είναι «κάτι θετικό όταν τα συμπτώματα είναι ελαφριά και οι εμβολιασμένοι περνούν τη νόσο σε 2 με 3 ημέρες».

«Όμως αν κάποιος έχει πυρετό βήχει, φτερνίζεται, έχει συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, δεν υπάρχουν σταθερά δεδομένα ότι απαραίτητα την πέμπτη ημέρα θα είσαι καλά και δεν θα μεταδίδεις. Το πρόβλημα με την Όμικρον δεν είναι η μεγάλη νοσηρότητα, αλλά πλέον επειδή πολύς κόσμος νοσεί, πολλά καίρια του δημόσιου και ιδιωτικό συστήματα μένουν ακάλυπτα και πάνω απ’ όλα οι υγειονομικοί», πρόσθεσε.

Ξεκινά την Τετάρτη η επίταξη ιδιωτών γιατρών

Από την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η επίταξη ιδιωτών γιατρών, αφού το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ήδη πιεστεί υπερβολικά και οι υπάρχοντες δημόσιοι γιατροί αλλά και λοιποί υγειονομικοί εργαζόμενοι αδυνατούν - στα πλαίσια του ανθρωπίνως δυνατού - να ανταπεξέλθουν στον εργασιακό υπερ-φόρτο. Ωστόσο, παρά τα προαναφερθέντα γεγονότα, η επίταξη αφορά συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε χθες, ιδιώτες γιατρούς «οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Ακόμα, η επίταξη θα διαρκέσει ένα μήνα.

Όπως αναγράφεται στο ΦΕΚ, η επίταξη αφορά γιατρούς με ειδικότητα στην Πνευμονολογία, στην Παθολογία, στην Αναισθησιολογία, καθώς και Γενικής Ιατρικής. Αναλυτικότερα, όπως αναγράφεται στο νέο ΦΕΚ: «Επιτάσσουμε από ώρα 8 π.μ. της 12ης.1.2022 και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός τις υπηρεσίες αφενός μη επιταχθέντων έως σήμερα ιατρών, που διατηρούν ενεργείς συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και αφετέρου μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών [...]. Η έκδοση των “Φύλλων Επίταξης” θα γίνει από τις οικείες αστυνομικές Αρχές και η επίδοση αυτών από όργανά τους, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 4325/2015 (Α’ 47). Οι ιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων επιτάσσονται, όπως εμφανισθούν την ογδόη (8η) πρωινή της επόμενης ημέρας της προς αυτούς επίδοσης του φύλλου επίταξης στον τόπο που ορίζεται εντός του φύλλου, ήτοι σε νοσοκομείο ή θεραπευτήριο των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προς άσκηση καθηκόντων βαθμίδας αντίστοιχης προς αυτή του Επιμελητή Β’. Ο καθένας από τους ανωτέρω ιατρούς, εντός του χρονικού διαστήματος της επίταξης των υπηρεσιών τους σύμφωνα με την παρ. 1, θα απασχοληθεί στο νοσοκομείο, στο οποίο καλείται να εμφανισθεί, δεκαπέντε (15) ημέρες, κατά τις οποίες υποχρεούται να τηρεί το ωράριο, το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσεται από τον διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια