Ελλάδα

Υφασμάτινες, χειρουργικές και KN95 - Ποιες μάσκες σας προστατεύουν περισσότερο

Η απάντηση στο ερώτημα ποιες μάσκες προστατεύουν καλύτερα απέναντι στον νέο κορωνοϊό - Τι αναφέρουν οι τελευταίες έρευνες

Όπως στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, έτσι και στην Ελλάδα εν μέσω του πέμπτου κύκλου της πανδημίας, με τα κρούσματα να σημειώνουν ρεκόρ, η υγειονομική κοινότητα εφιστά την προσοχή, καλώντας τους πολίτες να μην κάνουν χρήση υφασμάτινη μάσκας, η οποία όπως τονίζουν, ενδέχεται να μην παρέχει αρκετή προστασία έναντι του νέου κοροωνοϊού. Στον αντίποδα, οι επαΐοντες προκρίνουν συνδυασμό υφασμάτινης με χειρουργική ή την αντικατάστασή της από μάσκες που παρέχουν μεγαλύτερη προστασία.

Μάλιστα, πρόσφατα στην Ελλάδα, άλλαξαν και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την χρήση μάσκας σε αρκετούς χώρους, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μεταξύ άλλων, στην ΚΥΑ του αρμόδιου υπουργείου Υγείας, υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (τύπου ΚΝ95) ή η χρήση διπλής μάσκας, είναι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενώ η παραπάνω υποχρεωτικότητα επεκτείνεται και στους εργαζόμενους στην εστίαση.

Ένα εκτενές αφιέρωμα για τη διαφορετική συμπεριφορά των μασκών δημοσιοποίησε η «The Wall Street Journal». Στο  δημοσείευμά της, η WSJ επικαλείται λοιμωξιολόγους που αναφέρουν ότι οι υφασμάτινες μάσκες, άνετες και με στυλ, είναι ικανές μεν να μπλοκάρουν τα μεγαλύτερα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, ωστόσο δεν μπορούν να σταματούν μικρότερα ιογενή αερολύματα ή σωματίδια. Το ρεπορτάζ ξεκινά με τη φράση ότι γιατροί και υγειονομικά συστήματα λένε πλέον ότι είναι η ώρα να αλλάξετε τις μάσκες σας, κυρίως λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.

Τι σημαίνει «διπλή μάσκα»;

Ο όρος διπλή μάσκα αφορά την χρήση χειρουργικής μάσκας και (από πάνω) μιας υφασμάτινης. Υπενθυμίζεται ότι και το Center for Disease Control and Prevention (CDC) είχε δώσει τις ίδιες οδηγίες σχετικά με τις μάγκες, με το τελευταίο να επισημαίνει ότι η χειρουργική μάσκα μιας χρήσης θα πρέπει να τοποθετείται κάτω από την υφασμάτινη. Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, η υφασμάτινη θα πρέπει να πιέζει τα άκρα της χειρουργικής μάσκας προς το πρόσωπό μας.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά το CDC δεν είναι ασφαλής η χρήση δυο χειρουργικών μασκών καθώς δεν είναι σχεδιασμένες να εφαρμόζουν στενά και, επομένως, η χρήση δυο εξ αυτών δεν θα βελτιώσει την προστασία. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν είναι δόκιμη ούτε η χρήση δύο μασκών ΚΝ95.

«Αν θέλετε πραγματικά να μην εκτεθείτε, πρέπει να φοράτε τον σωστό τύπο μάσκας», τονίζει η Μόνικα Γκάντι, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Η Μ. Γκάντι συνιστά τις μάσκες N95, οι οποίες είναι πιστοποιημένες στις ΗΠΑ, ή τις μάσκες KN95, KF94 και FFP2, που είναι πιστοποιημένες στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ευρώπη αντίστοιχα. Εάν αυτές δεν είναι διαθέσιμές, η επιστήμονας συνιστά διπλή κάλυψη – μια υφασμάτινη μάσκα πολλαπλών στρώσεων πάνω από μια χειρουργική μάσκα. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστά στους πολίτες να φορούν υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών επιστρώσεων και με πυκνό δίκτυο ινών, που εφαρμόζουν άνετα και διαθέτουν ρυθμιζόμενη συρμάτινη γέφυρα μύτης.

Από την άλλη, υπάρχουν ειδικοί που υποστηρίζουν ότι οι χειρουργικές μάσκες υψηλής ποιότητας που φοριούνται σωστά, προσφέρουν προστασία.

Στο παρακάτω γράφημα της WSJ αποτυπώνεται ο χρόνος που χρειάζεται για να μεταδοθεί μία μολυσματική δόση ιού. Αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα τότε είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν μέσα σε 15 λεπτά. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη και ο δεύτερος καμία μάσκα, τότε η μετάδοση γίνεται σε 20 λεπτά. Στην περίπτωση που και οι δύο φορούν χειρουργικές μάσκες τότε χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν. Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούν KN95 (N95) μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

Πηγή: WSJ

Οι προτεινόμενες μασκες για τα παιδιά στο σχολείο

Η Μέγκαν Σρίνιβας, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, γνωστοποίησε ότι τόσο η ίδια όσο και τα μέλη της οικογένειάς της φορούν μάσκες KN95. Μάλιστα συνιστά αυτές τις μάσκες, που διατίθενται σε παιδικά μεγέθη, σε γονείς που ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Εάν αυτές δεν είναι διαθέσιμες, προτείνει χειρουργική μάσκα μιας χρήσης. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο και να του εξηγήσουμε ότι οι μάσκες διαφορετικής ποιότητας προσφέρουν διαφορετική προστασία», σημειώνει.

Από την πλευτά του, ο διευθυντής στο τμήμα πρόληψης λοιμώξεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, Γκρέιχαμ Σνάιντερ, σημειώνει ότι κάθε ποιοτική μάσκα που προσφέρει αποτελεσματική σφράγιση και φοριέται σωστά -καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα- προστατεύει.

Τα πλεονεκτήματα των Ν95 και ΚΝ95

Οι ΚΝ95 φέρουν στρώση φίλτρου από πολυπροπυλένιο, που είναι είδος πλαστικού, κάτι που τις καθιστά πιο αποτελεσματικές στο να μπλοκάρουν μικρά σωματίδια. Η πιο σφιχτή εφαρμογή, μαζί με το ηλεκτροστατικό φορτίο στα υλικά τους, καθιστούν αυτές τις μάσκες τις πιο αποτελεσματικές στο να παγιδεύουν μεγάλα σωματίδια αλλά και αερολύματα που εκπνέει αυτός που τη φορά. Όταν φορεθεί σωστά, η KN95 μάσκα μπορεί να μπλοκάρει έως και 95% των σωματιδίων που είναι στον αέρα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα αναφορικά με τον τρόπο εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης Όμικρον.

Τα πέντε μέτρα της ΚΥΑ που ισχύουν για κάθε δραστηριότητα:

  • Χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

  • Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
  • Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
  • Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
  • Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/Π.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί.

(φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια