Πιστοποιητικό νόσησης – Αναρρωτική άδεια: Τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι – Τα τρία σημεία κλειδιά

Οικονομία
Πιστοποιητικό νόσησης – Αναρρωτική άδεια: Τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι – Τα τρία σημεία κλειδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγές στον τρόπο έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης και ακολούθως της αναρρωτικής άδειας εργαζομένων έφερε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας υπό την σκιά της Μετάλλαξης Όμικρον

Αλλαγές στον τρόπο έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης και ακολούθως της αναρρωτικής άδειας εργαζομένων έφερε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας υπό την σκιά της Μετάλλαξης Όμικρον, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τα συναρμόδια υπουργεία συνυπέγραψαν την τροποποίηση του σημείου για τα πιστοποιητικά νόσησης και τα τεστ.

Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ

  • όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης (48 ωρών)
  • όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν θετικό μοριακό έλεγχο (PCR τεστ) για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης (72 ωρών)
  • Παράλληλα, για να λάβουν αναρρωτική άδεια (5 ημερών, όπως προβλέπει η νέα οδηγία του ΕΟΔΥ), οι εργαζόμενοι -εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι- αρκεί να έχουν θετικό rapid test, το οποίο οι εργοδότες οφείλουν να αναγνωρίσουν.

Η βεβαίωση των τεστ:

α) πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και

β) να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Για τα self test, που αφορά ιδιαίτερα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, τονίζεται ότι θα πρέπει να γίνονται έως 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας, ακόμα και το πρωινό πριν πάνε στο σχολείο. Τα αποτελέσματα δηλώνονται στο self-testing.gov.gr για τους μαθητές και στο edupass.gov.gr για τους εκπαιδευτικούς.

Πιστοποιητικό νόσησης: Πότε εκδίδεται και ποιους αφορά

Μια από τις πιο κρίσιμες αλλαγές που έφερε η νέα ΚΥΑ αφορά τον τύπο του τεστ που πρέπει κάνει ο ενδιαφερόμενος για να εκδώσει το πιστοποιητικό νόσησης.

Συγκεκριμένα, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης μόνο με το θετικό αποτέλεσμα ενός rapid test. Αντιθέτως, οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα πρέπει να βεβαιώνουν το αποτέλεσμα με PCR (μοριακό τεστ). Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται 14 μέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο.

Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες μετά τον θετικό έλεγχο. Σε εκείνο το σημείο, η ΚΥΑ αποσαφηνίζει ότι «τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022».

Επιπλέον, «η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες».

Τα πιστοποιητικά νόσησης εκδίδονται μέσα από τη σχετική πλατφόρμα του gov.gr και μπορούν να «ανέβουν» στο κινητό τηλέφωνο,στην εφαρμογή Covid Free Wallet GR.

Τι άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι που νοσούν

Μετά τις αντιδράσεις που είχαν προέλθει από το «θολό» τοπίο γύρω από τις άδειες εργαζομένων, με αρκετούς να μην γνωρίζουν τον τύπο του τεστ που θα έπρεπε να προσκομίσουν, αν δικαιούνταν άδεια και ποια ήταν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Με τη νέα ΚΥΑ προστίθεται, στο οποίο διευκρινίζεται -δίχως να γίνεται αναφορά σε πενθήμερο- ότι «για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test)».

Αναλυτικά η ΚΥΑ:

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News