Στη μέγγενη της Όμικρον το ΕΣΥ - Το στοίχημα σε σχολεία και δημόσιο - Το εναλλακτικό σχέδιο δράσης

Ελλάδα
Στη μέγγενη της Όμικρον το ΕΣΥ - Το στοίχημα σε σχολεία και δημόσιο - Το εναλλακτικό σχέδιο δράσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τριπλό στοίχημα της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης, την πίεση στο ΕΣΥ και τις δημόσιες υπηρεσίες, στη δίνη της νέας μετάλλαξης Όμικρον

Η ορμητική διασπορά της νέας παραλλαγής Όμικρον επί τη εμφανίσει κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων αφήνει πλέον το αποτύπωμά της στο εθνικό σύστημα υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας χθες, Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ήταν 641 (ημερήσια μεταβολή +41.81%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς. Στην Κρήτη οι νοσηλείες μέχρι χθες ανέρχονται στις 173. Μόνο στο νοσοκομείο των Χανίων νοσούν 66 ασθενείς και ακολουθεί το ΠΑΓΝΗ με 43 ασθενείς.

Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 43.386 κρούσματα, ενώ την Τρίτη, η χώρα μας έκανε «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων με 50.126 νέες μολύνσεις. Στην Κρήτη σημειώθηκαν 2.465 νέα κρούσματα την Τετάρτη, ενώ την Τρίτη 2.835. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από το 90% των κρουσμάτων στη χώρα φέρουν την παραλλαγή Όμικρον και στην Κρήτη πάνω από 83%.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό παράδειγμα της υψηλής θετικότητας στο νησί, συνιστά το ποσοστό θετικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και ειδικότερα στο σταθερό σημείο των δωρεάν rapid test στην 7η ΥΠΕ, όπου χθες ανήλθε στο 39.42%. Από τους 274 πολίτες που υποβλήθηκαν σε rapid τεστ οι 108 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα στο πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα με την Όμικρον εντός του μηνός και ειδικότερα, στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό άλλωστε είναι και το στοίχημα της κυβέρνησης, καθώς ο Ιανουάριος αναμένεται να κρίνει πολλά τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

«Συνολικά από τα πρώτα paper που έχουμε δημοσιευμένα στην παγκόσμια κοινότητα βλέπουμε ότι η πιθανότητα να νοσηλευτείς μειώνεται κατά 70% κι ευτυχώς αυτό συμβαίνει επί ενός εδάφους πληθυσμού που είναι εμβολιασμένο, γιατί ο εμβολιασμένος για την Όμικρον έχει 80% λιγότερη πιθανότητα να νοσηλευτεί από έναν ανεμβολίαστο συμπολίτη μας» τόνισε ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου Σωτηρία, Γιώργος Χειλάς, μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις, στην ΕΡΤ. Πρόσθεσε ότι «βομβαρδιζόμαστε στο νοσοκομείο Σωτηρία από πολύ μεγάλη προσέλευση, ο αριθμός όμως των εισαγωγών είναι προς το παρόν σταθερός. Κατά την προσωπική μου γνώμη θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε 15-20 μέρες».

Το άνοιγμα των σχολείων

Στην εξίσωση της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας περιλαμβάνεται και η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς εάν η επιλογή αυτή αποδειχθεί σωστή και δεν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες και επακόλουθο κλείσιμο τμημάτων, τότε το όφελος για την κυβέρνηση θα πολλαπλασιαστεί τάχιστα.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, Γκίκα Μαγιορκίνη «η Επιτροπή εισηγήθηκε να ανοίξουν τα σχολεία, άρα δεν βλέπουμε άλλο λόγο να μην ανοίξουν». Όπως τόνισε, «είναι ένα περιβάλλον, όπου γίνεται εντατικό τέστινγκ και η διασπορά ελέγχεται τρεις φορές την εβδομάδα», χαρακτηρίζοντας την σχολική τάξη «φούσκα», καθώς «πρόκειται για ένα ασφαλές περιβάλλον».

Το εναλλακτικό σχέδιο δράσης

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι προβλέψεις των ειδικών για τους επερχόμενους «κόκκινους» δείκτες της πανδημίας. Αν επιβεβαιωθούν τότε όλα τα μέτρα που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μαξίμου θα επανέλθουν στο προσκήνιο, ενώ αναμφιβήτητα τα υφιστάμενα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ λίγο πριν από την εκπνοή του έτους θα παραταθούν. Μάλιστα, δεν αποκλείεται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να μπει το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων, αλλά και χρονική επέκταση των υφιστάμενων, τα οποία εκπνέουν στις 16 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία την Δευτέρα - Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας

Υπενθυμίζεται πως τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα «κλειδώσει» την διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Αυτό συνεπάγεται πως όλοι όσοι δεν λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της νόσου θα απωλέσουν τα «προνόμια» σε επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας (εφαρμόζεται ήδη στους άνω των 60). Παράλληλα εκρεμμεί η απόφαση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους 50 ετών και άνω, η οποία αν και μετατέθηκε σε επόμενο χρόνο, παραμένει στη φαρέτρα της κυβέρνησης. Τις επόμενες ημέρες ενεργοποιείται το μέτρο της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίοι εάν δεν εμβολιαστούν, θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Επιπροσθέτως, εξετάζεται η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης, με ταυτόχρονη μείωση της χωρητικότητας των καταστημάτων.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, τουλάχιστον 2.000 υγειονομικοί του ΕΣΥ είναι σε καραντίνα επειδή έχουν προσβληθεί από τον ιό. Οι επαΐοντες εκτιμούν πως ίσαμε τούτη την ώρα η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, με τις νέες οδηγίες για τον χρόνο καραντίνας να βοηθούν στην γρήγορη επιστροφή του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στις θέσεις τους.

Στην Κρήτη το ποσοστό των υγειονομικών που νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα είναι μικρό, καθώς σε σύνολο περίπου 7.000 εργαζομένων, νοσούν περίπου 30.

Παράλληλα η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τους χιλιάδες υγειονομικούς που νοσούν από κοροναϊό, δημιούργησε την ανάγκη για νέα επίταξη ιδιωτών γιατρών. Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αύριο Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα έχουν παραδοθεί τα φύλλα πορείας προς τους υγειονομικούς.

H κ. Γκάγκα παραδέχτηκε ότι υπάρχει πίεση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, ενώ κάλεσε τους πολίτες που έχουν θετικό rapid test να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν μοριακό τεστ, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως τα Κέντρα Υγείας κ.ά.

Η ίδια γνωστοποίησε κάτι που οι πάντες ανέμεναν: Άνω του 90% των κρουσμάτων αφορούν στη μετάλλαξη Όμικρον. Είναι υπερμεταδοτική και πλέον απολύτως κυρίαρχη. Παρατήρησε δε ότι η θετικότητα έχει φτάσει πλέον στο 10,4% σε όλη τη χώρα. Χθες Τετάρτη καταγράφηκαν 43.386 νέα κρούσματα. Το τελευταίο διάστημα, ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια κατέγραψε αύξηση 290%. Αναφορικά με τον εμβολιασμό, ανοίγουν νέες εμβολιαστικές γραμμές, ενώ όσοι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο της Moderna θα μπορούν εφεξής, καθώς ανοίγουν τα ραντεβού κάθε Κυριακή για το συγκεκριμένο εμβόλιο και στην Κρήτη.

Σε επιφυλακή δημόσιο και ένστολες υπηρεσίες

Μεγάλη είναι η ανησυχία, το ενδεχόμενο εξάπλωσης της Όμικρον, να προκαλέσει παράλυση στο δημόσιο σύστημα (υπηρεσίες, σώματα ασφαλείας), καθώς όλοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι ένστολοι και μη τίθενται σε καραντίνα. Στο εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση μεγάλης διασποράς της νόσου σε δημόσιες υπηρεσίες, μετά την τηλεργασία που θέσπισε το υπουργείο εσωτερικών, εντάσσεται και η ενεργοποίηση της κινητικότητας των υπαλλήλων όπου κριθεί απαραίτητο για τη λειτουργία νευραλγικών πόστων δημοσίου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΣ με έγγραφό του στις διευθύνσεις των δημόσιων οργανισμών ζητά να υπάρξει έκτακτο σχέδιο σε κάθε υπηρεσία εν μέσω ραγδαίας εξάπλωσης της Όμικρον. Όπως ζητείται, ο αρμόδιος προϊστάμενος θα πρέπει να εξασφαλίσει και να προσδιορίσει το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα, το οποίο είναι κατ’ ελάχιστο απαιτούμενο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υπηρεσία αιχμής.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που συνήθως στρέφονται στις υπερωρίες για να καλύψουν τις κενές θέσεις λόγω της νόσησης εργαζόμενων.

Νέα μέτρα στήριξης

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου εξετάζεται μια νέα δέσμη μέτρων στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά, εργαζομένους και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από το νέο κύμα της πανδημίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News