Ελλάδα

Τατουάζ: Ποια χρωματιστά μελάνια απαγορεύονται από σήμερα στην ΕΕ - Τι ισχύει με το μόνιμο μακιγιάζ

Περίπου 4.000 ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή έγχρωμων μελανιών συνδέθηκαν με ερεθισμούς του δέρματος και κρίθηκαν ύποπτες για πολύ σοβαρότερα προβλήματα όπως ο καρκίνος

Περίπου 4.000 ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή έγχρωμων μελανιών τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ περιορίζονται από σήμερα, μετά και από την εξάντληση της μεταβατικής περιόδου που δόθηκε από τα κράτη μέλη της Ένωσης, προκειμένου η βιομηχανία παραγωγής μελανιών να αλλάξει τις συνταγές της.

Οι εν λόγω ουσίες συνδέθηκαν με ερεθισμούς του δέρματος και κρίθηκαν ύποπτες για πολύ σοβαρότερα προβλήματα όπως ο καρκίνος. Τα προϊόντα που περιέχουν τις νέες ελεγχόμενες χημικές ουσίες σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες θα απαγορευτούν από την πώληση με τη σαρωτική νέα νομοθεσία ευρωπαϊκή «Reach». Οι ουσίες αυτές περιλαμβάνουν «ορισμένες αζωχρωστικές ουσίες, καρκινογόνες αρωματικές αμίνες, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, μέταλλα και μεθανόλη», σύμφωνα με έγγραφα της ΕΕ, που επικαλείται ο βρετανικός Independent. Μόνο για δύο συγκεκριμένες αποχρώσεις, το «Pigment Blue 15:3» και το «Pigment Green 7», επετράπη περίοδος χάριτος 24 μηνών, επειδή είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.

Τατουάζ

Η ΕΕ αναφέρει ότι οι νέοι κανόνες της έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν τους πελάτες από ερεθισμούς του δέρματος ή χειρότερα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Ωστόσο,  αν και υπάρχουν ισχυροποιημένες ενδείξεις για κίνδυνο καρκίνου από τα τατουάζ, οι αποδείξεις είναι δύσκολο να βρεθούν και Ευρωπαίοι καλλιτέχνες τατουάζ έχουν διαμαρτύρονται πως η νέα οδηγία της ΕΕ θα βλάψει τις επιχειρήσεις τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια