Σχολεία: Ανησυχία για το άνοιγμα - Επιμένουν οι επιστήμονες για τους κινδύνους

Κρήτη
Σχολεία: Ανησυχία για το άνοιγμα - Επιμένουν οι επιστήμονες για τους κινδύνους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράθυρο νέων περιορισμών από την ερχόμενη εβδομάδα - Πως θα γιορτάσουμε τα Θεοφάνεια

Ανοίγουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μαζί με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, με τρεις βασικές προσθήκες-αλλαγές.

Περιληπτικά, την πρώτη εβδομάδα που θα ανοίξουν τα σχολεία θα διενεργηθούν 3 δωρεάν αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι - self tests. Δύο δωρεάν self tests θα κάνουν εβδομαδιαίως, πλέον, και οι εμβολιασμένοι μαθητές, όπως και οι εκπαιδευτικοί. Στην περίπτωση κρούσματος στην τάξη, θα διεξάγονται έλεγχοι σε όλο το τμήμα. Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 tests εκείνη την περίοδο, ενώ οι ανεμβολίαστοι 5. Ως προς τις άλλες εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα πρωτόκολλα, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, παραμένουν τα ίδια.

Διχασμένοι οι επιστήμονες για το άνοιγμα των σχολείων

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, και ο Δ/ντης του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Ανάργυρος Μαριόλης, εξηγούν γιατί πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία και τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού.

Επιμένουν οι επιστήμονες για τους κινδύνους από το άνοιγμα των σχολείων - Ένα στα πέντε κρούσματα είναι ηλικίας έως 18 ετών

Για την πορεία της πανδημίας, τη μετάλλαξη Όμικρον και το επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» οι καθηγητές Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και Ιωάννης Κιουμής.

«Η απόφαση τώρα έχει παρθεί, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι την υποστηρίξουμε όσοι εμπλεκόμαστε με τα σχολεία, να εφαρμόσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι αυστηρά και να αποδώσει αυτή η απόφαση» σημείωσε ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας ότι «όλοι θέλουν τα παιδιά να είναι στα σχολεία, όλοι θέλουν δια ζώσης εκπαίδευση».

«Το θέμα δεν είναι η γνώμη του καθενός, αλλά να υποστηριχθεί αυτή η απόφαση» συμπλήρωσε ο Νίκος Τζανάκης, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος είχε προτείνει μια εβδομάδα παράτασης των διακοπών, ώστε να φανεί η πορεία των γενικών δεικτών της πανδημίας.

«Δεν με φοβίζει τόσο πολύ ότι θα αρρωστήσουν τα παιδιά, που σπανίως εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα, αλλά ότι μπορεί να καταρρεύσει το εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί θα νοσήσουν πολλά παιδιά ή ότι θα νοσήσουν οι εκπαιδευτικοί» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Υπέρ του σεναρίου της μιας εβδομάδας καθυστέρησης της επαναλειτουργίας των σχολείων τάχθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιωάννης Κιουμής, υπογραμμίζοντας ότι το μήνυμα της αποφυγής του συνωστισμού που επαναλαμβάνει η κυβέρνηση «υπονομεύεται από την έναρξη των σχολείων, καθώς τα σχολεία είναι εστίες συνωστισμού».

Παράλληλα, ο κ. Κιουμής σημείωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς πρόκειται για τον πιο μεταδοτικό ιό που υπήρξε ποτέ στην Ιστορία της Ιατρικής. Τέλος, ο κ. Κιουμής υπογράμμισε ότι η εκτίμησή του είναι για ανώτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων στις 60.000 και όχι στις 100.000. «Και από κει και πέρα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση της Όμικρον, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες που προηγήθηκαν» συμπλήρωσε.

Παράθυρο νέων περιορισμών

Το ενδεχόμενο, εισαγωγής νέων υγειονομικών περιορισμών θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, ενώ στις 16 Ιανουαρίου εκπνέει η ισχύς των μέτρων που εφαρμόζονται αυτό το διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, «κάθε μέρα σταθμίζονται τα δεδομένα» σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας όμως ότι «όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία της λήξης, προφανώς, εάν υπάρξει κάποιος επιπλέον σχεδιασμός, θα ανακοινωθεί έγκαιρα».

Τα 10 μέτρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων και το ασφαλές άνοιγμα αυτών, αλλά και την παρούσα κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βουλευτής Α' Αθηνών, Νίκος Φίλης, προέβη στην πρόταση 10 απαραίτητων μέτρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η μετάλλαξη “Όμικρον” σαρώνει τη χώρα και επιβαρύνει, ακόμη περισσότερο, την ήδη πολύ άσχημη υγειονομική κατάσταση. Η Ελλάδα, το τελευταίο 7ήμερο, είναι 9η χώρα παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων - αναλογικά με τον πληθυσμό της, και 3η στην Ευρώπη και τον κόσμο, στον αριθμό κρουσμάτων. Στα “ασφαλή” σχολεία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας, τους τρεισήμισι μήνες που ήταν ανοιχτά, σημειώθηκαν 100.000 κρούσματα - περισσότερα από τα 80.000, που είχαν υπάρξει τους προηγούμενους 18 μήνες της πανδημίας.

Με δεδομένο ότι η κοινωνία και η εκπαίδευση βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά - για πολλοστή φορά - τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τη συμμετοχή λοιμωξιολόγων και φορέων της εκπαίδευσης, για να συζητηθούν τα ακόλουθα μέτρα: 1. Επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων 2. Μέτρα για την επιτάχυνση του καθολικού εμβολιασμού όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας 3. Κατάργηση της ρύθμισης “50%+1” νοσούντων μαθητών για τη διακοπή λειτουργίας σχολικού τμήματος. Διακοπή της λειτουργίας ενός τμήματος στο πρώτο κρούσμα, για χρονικό διάστημα που θα καθορίσει η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΔΥ και υποχρεωτική επανέναρξη των μαθημάτων, αφού πρώτα όλοι οι μαθητές υποβληθούν σε δωρεάν μοριακό τεστ, ώστε να “σπάσει” η αλυσίδα της μεταδοτικότητας. 4. Αραίωση των μαθητικών τμημάτων στα σχολικά τμήματα με πάνω από 24 παιδιά (200.000 μαθητές). Πρόσληψη των επιπλέον αναπληρωτών που θα απαιτηθούν. 5. Κατάργηση των συγχωνεύσεων που οδηγούν σε τμήματα ακόμη και 28-29 παιδιών. Μέτρα για τον τακτικό αερισμό των αιθουσών. 6. Συνταγογράφηση των μοριακών τεστ (όταν κρίνονται ιατρικώς απαραίτητα) σε όλο τον πληθυσμό και παρουσία μονάδων του ΕΟΔΥ στα σχολικά συγκροτήματα, για διενέργεια αξιόπιστων τεστ. 7. Άδεια ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς με υποκείμενα νοσήματα, που θα την αιτηθούν. 8. Προμήθεια από τους Δήμους και χορήγηση δωρεάν των ειδικών μασκών, για την προστασία από την “Όμικρον” σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. 9. Κατάργηση για φέτος της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων και του πρόσθετου εξεταστικού φόρτου. Επικέντρωση στη διδασκαλία και την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών. 10. Εξασφάλιση ασφαλούς και κατάλληλης δημόσιας υποδομής για την - απευκταία - πιθανότητα να μεταπέσει ξανά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση το εκπαιδευτικό σύστημα. Απαλλαγή από το σύστημα Cisco μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και την καταδικαστική απόφαση-κόλαφο για το υπουργείο Παιδείας, εκ μέρους της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

Πως θα γιορτάσουμε τα Θεοφάνεια – ‘Έκκληση για ελέγχους και από την Εκκλησία

Ο σχεδιασμός είναι φέτος να Θεοφάνεια να εορταστούν σύμφωνα με το θρησκευτικό τελετουργικό και τα έθιμα, με τις εκκλησίες ανοιχτές και τη ρίψη του Σταυρού σε εξωτερικό χώρο, σε θάλασσες, ποτάμια κ.α..

Σημείο – κλειδί η πιστή τήρηση των μέτρων από τους πιστούς και ο έλεγχος των πρωτοκόλλων από την πολιτεία αλλά και την εκκλησία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι πιστοί οφείλουν να προσέρχονται στους ναούς με αρνητικό rapid test και με χρήση μάσκας, ενώ και στους εξωτερικούς χώρους όπου θα γίνει η Τελετή για τον Αγιασμό των Υδάτων επιβάλλεται όλοι οι πιστοί να έχουν αποστάσεις μεταξύ τους και να φορούν διπλή ή υψηλής προστασίας μάσκα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News