Πιστοποιητικό νόσησης: Θολό τοπίο για την αναρρωτική άδεια εργαζόμενου - Πότε εκδίδεται με rapid test και πότε με PCR

Κρήτη
Πιστοποιητικό νόσησης: Θολό τοπίο για την αναρρωτική άδεια εργαζόμενου - Πότε εκδίδεται με rapid test και πότε με PCR

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αγωνία αναμένεται τις επόμενες ώρες η ΚΥΑ από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους, ώστε να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για τις 5νθήμερες αναρρωτικές άδειες, αλλά και το πιστοποιητικό νόσησης, με rapid test ή με PCR - Τι θα ισχύει

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ξεκαθαρίζει το θολό μέχρι αυτή τη στιγμή τοπίο, αναφορικά με την οικονομική και ασφαλιστική κάλυψη των νοσούντων από τον κορωνοϊό εργαζομένων που έχουν εμβολιαστεί. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα 5 ημερών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση στοχεύει στην αποσυμφόρηση των ουρών που δημιουργούνται στα σημεία της επικράτειας για δωρεάν μοριακό τεστ PCR. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η επερχόμενη ΚΥΑ, η οποία αφενός θα ξεκαθαρίσει εάν  ΕΦΚΑ και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, θα καλύπτει εργαζόμενο που έχει νοσήσει, κατόπιν θετικού μοριακού (PCR) ή rapid τεστ και αφετέρου θα διευκρινίζει τις εξαγγελίες της αν. υπουργού, Μίνας Γκάγκα, η οποία ανέφερε ότι όσοι νοσούν και είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δεν χρειάζεται κάνουν PCR, αλλά αρκεί το rapid test για να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης και άδεια.

Διαβάστε επίσης

Πάνος Σκουρλέτης: Τα νοικοκυριά «αιμορραγούν» από το κόστος των διαγνωστικών τεστ

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι αυτή την στιγμή ο ΕΦΚΑ δέχεται μόνο μοριακό τεστ για να πληρώσει την 5νθήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζομένων νοσούν, καθώς το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ενημερώνεται διαλειτουργικά για το θετικό διαγνωστικό τεστ του εργαζόμενου.

Τι θα ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζονται μοριακό τεστ για να είναι καλυμμένοι στην εργασία τους εφόσον νοσήσουν από κορονοϊό, αλλά αρκεί το θετικό rapid test, που θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα.

Στον αντίποδα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε PCR τεστ, και εφόσον βγει θετικό, να το καταθέτουν για να λάβουν 5 ημέρες πληρωμένης άδειας.

Δυσβάστακτο το κόστος PCR και rapid test για τους πολίτες

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το κόστος των τεστ στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους πολίτες, σε συνδυασμό και με τους χαμηλότερους μισθούς και το γενικευμένο κύμα ενεργειακής ακρίβειας. Ενδεικτικά στην Αυστρία και την Αγγλία η διάθεση των τεστ είναι δωρεάν, ενώ στην Γερμανία πραγαμτοποιούνται ένα δωρεάν rapid την ημέρα για κάθε πολίτη, εμβολιασμένο ή ανεμβολίαστο. Στην Δανία, γίνονται δωρεάν rapid / PCR για όλους τους πολίτες, μετανάστες και τουρίστες. Στην Κύπρο πραγματοποιούνται δωρεάν rapid για όλους τους εμβολιασμένους, 5 ευρώ για τους ανεμβολίαστους, ενώ το PCR κοστίζει 20 ευρώ. Στην Γαλλία δίδονται δωρεάν τεστ για τους εμβολιασμένους και 50 ευρώ το PCR Test για τους ανεμβολίαστους. Στην Ελλάδα: Τα rapid test κοστίζουν περίπου 7-10 ευρώ, ενώ η μέση τιμή των PCR διαμορφώθηκε στα 47 ευρώ.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News