LIVE - Οι ανακοινώσεις από Πλεύρη - Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων

Ελλάδα
LIVE - Οι ανακοινώσεις από Πλεύρη - Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε ζωντανά τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Θάνο Πλεύρη και την Νίκη Κεραμέως 

Σε ανακοινώσεις για τα μέτρα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων προχωρούν οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καθώς και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Οριστικό θεωρείται το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου μετά το πράσινο φως και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα. 

Σήμερα στις 2 μ.μ. προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και αμέσως μετά ακολούθησαν οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Θάνο Πλεύρη και την Νίκη Κεραμέως.

Την ίδια στιγμή αρκετοί είναι οι επιστήμονες που αναφέρουν ότι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαίτερω αύξηση διάδοσης του κορωνοϊού, λόγω και των χαμηλότερων ποσοστών εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως πρέπει να μετατεθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων - δηλαδή, να επαναλειτουργήσουν στις 17 του μήνα ή και στις 24-, ώστε να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με την διασπορά του ιού μετά την εορταστική περίοδο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ειδικοί που υποστηρίζουν το άνοιγμα των σχολείων θέτουν ως προϋπόθεση για τη διά ζώσης λειτουργία τις εξής αλλαγές:

  • Διενέργεια τριών (αντί για δύο) self test την εβδομάδα από τους μαθητές, την Κυριακή, την Τρίτη και την Πέμπτη
  • Μείωση στον κανόνα του 50+1% για το κλείσιμο ενός τμήματος (είτε 30+1% είτε 40+1%)
  • Σε περίπτωση θετικού κρούσματος στην τάξη θα υποβάλλεται σε τεστ το σύνολο των συμμαθητών (εμβολιασμένοι και μη)
  • Καταργείται το σύστημα «σταυρός» - που περιόριζε το καθημερινό testing.
  • Φαίνεται πως δεν προκρίνεται το rapid test έναντι του self test λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης. 
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News