Νέες αντικειμενικές αξίες: Πού «εκτοξεύθηκαν» στην Κρήτη - Οι δημοφιλείς περιοχές και οι ευκαιρίες

Κρήτη
Νέες αντικειμενικές αξίες: Πού «εκτοξεύθηκαν» στην Κρήτη - Οι δημοφιλείς περιοχές και οι ευκαιρίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ποια περιοχή σημειώνεται αύξηση στις τιμές ζώνης που φτάνει ακόμη και το 75% - Η εικόνα στα αστικά κέντρα και τους οικισμούς της Κρήτης

Υπό καθεστώς νέων αντικειμενικών αξιών τελεί η χώρα από 1.1.2022, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση 20% κατά μέσο όρο τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και στην Κρήτη.

Όπως προκύπτει από τις εν λόγω αλλαγές, όσοι προχωρήσουν σε αγορά ακινήτου σε περιοχή με αυξημένη αντικειμενική αξία θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο στο ελληνικό δημόσιο, ενώ όσοι καθυστέρησαν την αγορά σε τιμή ζώνης όπου επήλθε μείωση της αντικειμενικής αξίας, θα έχουν σημαντικά οφέλη.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα περιοχής όπου «εκτοξεύθηκε» η αντικειμενική αξία στην Κρήτη, αποτελεί η Χερσόνησος. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και Δικηγόρος, Κώστας Αράπογλου, η «αύξηση στις τιμές ζώνης της Χερσονήσου φτάνει ακόμη και το 75%».

Η Χερσόνησος βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές με την μεγαλύτερη αύξηση αντικειμενικών αξιών στην χώρα, στοιχείο που αναδεικνύει την δυναμική της, μαζί με Ιθάκη, Μύκονο και Ρόδο, περιοχές όπου καταγράφεται άνοδος έως και 250%.

Υπενθυμίζεται πως στην Κρήτη και ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπως η Χερσόνησος, παρατηρείται και μεγάλη αύξηση στον όγκο οικοδομικών αδειών, παρά την άνοδο των τιμών στα οικοδομικά υλικά. Ο όγκος και η επιφάνεια των οικοδομικών αδειών παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση λόγω της τάσης που καταγράφεται στο νησί για κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς με το πέρας της φετινής τουριστικής σεζόν διαμορφώθηκαν θετικές προοπτικές για τον κλάδο.

Όπως ανέφερε ο κ. Αράπογλου, άλλωστε, αύξηση 15% καταγράφεται και στον όγκο των αγοραπωλησιών οικοπέδων το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Εκτός από το παράδειγμα της Χερσονήσου, σημαντική αύξηση στην τιμή ζώνης ακινήτων διαφαίνεται και στην Αλικαρνασσό, σύμφωνα με τον ίδιο, η οποία «αγγίζει» το 35%, ενώ ελάχιστες είναι οι περιοχές της Κρήτης και της χώρας στις οποίες καταγράφεται ουσιαστική μείωση αντικειμενικών αξιών.

Αντικειμενικές αξίες – Τι ισχύει σε επίπεδο Κρήτης

Στοιχεία για το τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες της Κρήτης, έδωσε, μιλώντας στο neakriti.gr, η Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης, Αναστασία Δρανδάκη – Μαρινάκη.

«Η γενική εικόνα μετά την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών στην Κρήτη μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξεως του 10%-20% κατά μέσο όρο. Υπάρχουν περιοχές όπως η Χερσόνησος με αύξηση που ξεπερνά το 50%, τμήμα του παραλιακού μετώπου Ρεθύμνου με άνοδο περίπου 40% όπως και στην Αλικαρνασσό».

«Κατά γενική ομολογία», αναφέρει η κ. Δρανδάκη, «οι αντικειμενικές αξίες στις τιμές ζώνης των οικισμών και τα χωριά της Κρήτης παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με εκείνες που ισχύσαν πριν την 1.1.2022, ενώ στα αστικά κέντρα διαφαίνεται μια αύξηση από 5% έως 25%, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων» και προσθέτει πώς «εξαιρετικά περιορισμένες είναι οι περιοχές στις οποίες καταγράφηκε μείωση».

Σύμφωνα με την ίδια, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου που βρίσκονται εντός οικισμού και σχεδίων πόλεως, «η μέση αύξηση της αντικειμενικής αξίας φτάνει το 25%. Σε ελάχιστες περιπτώσεις διαφαίνεται άνοδος έως και 45%, ενώ ελάχιστες είναι οι μειώσεις, κυρίως σε χωριά».

Όπως τονίζει η κ. Δρανδράκη, το μεγάλο βάρος θα πέσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στις ΔΟΥ, λόγω του τεράστιο όγκου μεταβιβάσεων, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που έσπευσαν να διευθετήσουν μεταβιβάσεις και γονικές παροχές πριν την αλλαγή του χρόνου, προκειμένου αυτές να αξιολογηθούν με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο Εξοικονομώ: Αυξημένο ενδιαφέρον στην Κρήτη - «Χαμηλά τα ποσά με βάση τον πληθυσμό και το κτιριακό απόθεμα»

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές του Ηρακλείου

Η ζήτηση των ακινήτων «συγκεντρώνεται» κυρίως σε περιοχές του Ηρακλείου οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση… ασφαλείας από το κέντρο, προσφέροντας, ωστόσο, εύκολη πρόσβαση προς την πόλη.

Σύμφωνα με τον Κώστα Αράπογλου, «μεγάλη ζήτηση ακινήτων καταγράφεται στο παραλιακό μέτωπο από την περιοχή του Κοκκίνη Χάνι μέχρι και την Μίλατο». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται επί παραδείγματι και οι Γούρνες, Γούβες, Χερσόνησος, Μάλια, Σταλίδα κ.α.

Κύριος λόγος της αυξημένης ζήτησης σε αυτές τις περιοχές, είναι η προοπτική αξιοποίησης, με το βλέμμα στραμμένο στην μελλοντική υλοποίηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, αλλά και των επικείμενων οδικών του συνδέσεων.

«Βλέπουν δηλαδή την αγορά ακινήτων στην περιοχή ως επένδυση για το μέλλον και σε αρκετές περιπτώσεις για τουριστική αξιοποίηση».

Μέσω της εφαρμογής valuemaps.gov.gr δίνεται η γεωχωρική απεικόνιση αντικειμενικών αξιών και μπορείτε να υπολογίσετε την αξία των ακινήτων σας.

Στον πίνακα που ακολουθεί σταχυολογούνται ενδεικτικές τιμές ζώνης σε περιοχές του Ηρακλείου:

ΠεριοχήΤιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο
Ηράκλειο – Πατέλεςαπό 1.000 έως 2.250
Αλικαρνασσόςαπό 900 έως 1.400
Καλλιθέααπό 600 έως 1.200
Γάζιαπό 750 έως 1.550
Κρουσώναςαπό 650 έως 950
Τύλισοςαπό 600 έως 750
Μοίρεςαπό 650 έως 1.050
Τυμπάκιαπό 650 έως 1.300
Γούβεςαπό 650 έως 1.300
Μάλιααπό 600 έως 1.600
Χερσόνησοςαπό 600 έως 2.000

Οι προτιμήσεις των αγοραστών στην αγορά ακινήτων και οικοπέδων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ηλικιακή κατανομή των πωληθέντων ακινήτων. Οι αγοραστές ακινήτων στην Κρήτη κινούνται κατά βάση σε ακίνητα παλαιάς κατασκευής, αναζητώντας μια πιο οικονομική λύση.

Όπως αναφέρει ο κ. Αράπογλου, «πιο ψηλά στις προτιμήσεις είναι τα ακίνητα 20ετιας και 30ετίας, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής τους, καθώς μπορούν να πωληθούν πιο εύκολα». Η τάση που διαμορφώνεται στην αγορά ακινήτου, αφορά οικόπεδα σε παραθαλάσσιες περιοχές που δεν απέχουν πολλά χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου, στα οποία κτίζονται μονοκατοικίες προκάτ ή με κύριο υλικό την πέτρα, λόγω χαμηλότερου κόστους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν εστιάζεται, πλέον, σε διαμερίσματα πολυκατοικιών. Αυτή η μετατόπιση προκύπτει λόγω και της πανδημίας, η οποία που έχει στρέψει τη ζήτηση από πλευράς των αγοραστών σε σπίτια με μεγαλύτερους χώρους, αγροικίες και σε συνδυασμό με τα έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας που έχουν δρομολογηθεί -όπως το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης.

Η Ευρωπαϊκή οδηγία «ανατρέπει» τα δεδομένα

«Η τάση που διαμορφώνεται με τα μεταχειρισμένα ακίνητα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστικά λόγω της τιμής τους, θα ανατραπεί λόγω της Ευρωπαϊκής οδηγίας που ανακοινώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική αναβάθμιση όλων των παλαιών κτιρίων σε ενεργειακή κατηγορία C (σε σύνολο 8 κατηγοριών) σταδιακά, μέχρι και τις 1.1.2033. Με το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας, δεν θα μπορούν να πωλούνται ή να ενοικιάζονται κτίρια με χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία».

Αντιδράσεις για την Ευρωπαϊκή οδηγία

«Σε αναγκαστικές πωλήσεις ακινήτων με το πιστόλι στον κρόταφο, πλήρη απαξίωση των περιουσιών των ιδιοκτητών και όξυνση του στεγαστικού προβλήματος οδηγεί η νέα Κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων που δημοσιεύθηκε επίσημα στις 14 Δεκεμβρίου», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Βρυξελλών της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI).

Η ΠΟΜΙΔΑ απηύθυνε μάλιστα, σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κώστα Σκρέκα σημειώνοντας ότι «η Οδηγία θεσπίζει εξωπραγματικές και ανέφικτες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτίρια οι οποίες, αν δεν τηρηθούν εμπρόθεσμα, τα κάθε είδους κτίρια δεν θα μπορούν ούτε να ενοικιαστούν αλλά και ούτε να πωληθούν παρά μόνο αν ο αγοραστής αναβαθμίσει το κτίριο εντός τριετίας από την πώληση».

Πρακτικά, εφόσον ισχύσει η Οδηγία το υπάρχον εκμισθούμενο κτιριακό δυναμικό τίθεται εκτός αγοράς.

«Στη χώρα του ΕΝΦΙΑ ο οποίος αποστερεί τους ιδιοκτήτες από κάθε οικονομική δυνατότητα παρέμβασης στα υπάρχοντα κτίρια, είναι εγκληματικό να υιοθετηθούν τέτοιοι εξοντωτικοί και πρακτικά αχρείαστοι κανόνες και προθεσμίες απαξίωσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και αχρήστευσης των κτιρίων», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα των ακινήτων

Παράταση ακόμα ενός μήνα, έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2022, έλαβε η υποχρεωτική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Η παράταση ενός μήνα στην εφαρμογή της, εντάχθηκε ως νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Όπως είχε τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε τη νομοθετική βελτίωση για παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2022 της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, ως συνέπεια της αντίστοιχου χρονικού διαστήματος παράτασης που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες και τη διεκπεραίωση των γονικών παροχών.

Το κτιριακό απόθεμα στο σύνολο του θα πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής ταυτότητας από 31.1.2022. Στην πλατφόρμα αυτή θα διεξάγονται όλες οι επίμαχες διαδικασίες, όπως οι μεταβιβάσεις ακινήτων και εκεί θα δηλώνονται τυχόν αλλαγές στα κτίρια.

Η ένταξη του ακινήτου στην πλατφόρμα θα επηρεάσει την λίστα των πρώτων δικαιούχων και την επιλαχούσα λίστα του προγράμματος Εξοικονομώ, καθώς οι εν δυνάμει δικαιούχοι θα πρέπει εντός 60 ημερών να δηλώσουν το ακίνητο τους προκειμένου να αποκτήσει ηλεκτρονική ταυτότητα.

Αναλυτικά οι τιμές ζώνης που ισχύουν από 1.1.2022 (Οι τιμές για το Ηράκλειο ξεκινούν από την σελίδα 227):

                                                                                                                                                                               

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News