Ελλάδα

Σχολεία: Στόχος το άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου με αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα (βίντεο)

Ως προς αυτή την απόφαση προσανατολίζεται όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση - Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν Τετάρτη ή Πέμπτη και θα είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας

Στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα, φαίνεται πως θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες μαθητές και καθηγητές.

Ως προς αυτή την απόφαση σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με το θέμα να συζητείται στην σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα το πρωί, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, με συνεργάτες του. 

Στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας, κυριαρχεί η άποψη ότι τα παιδιά είναι περισσότερο προστατευμένα στα σχολεία, καθώς υποβάλλονται σε τεστ, παρά στα σπίτια, όπου πολλές φορές δεν συμβαίνει αυτό.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση, έχει εκφράσει την επιθυμία τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά και να μη χρειαστεί οι μαθητές να επανέλθουν στο καθεστώς της τηλεκπαίδευσης για πολλούς και διαφορετικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση και ομαλή ανάπτυξη των μαθητών αλλά και στη λειτουργία εν γένει των δομών της κοινωνίας.

Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει Τρίτη ή Τετάρτη ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το βασικό σενάριο, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Οι συζητήσεις θα είναι συνεχείς αυτές τις μέρες στο Μαξίμου, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν Τετάρτη ή Πέμπτη και θα είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Τα σενάρια στην επιτροπή των ειδικών

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως στην επιτροπή των ειδικών έχουν πέσει δύο σενάρια: 

Πρώτον, παράταση των σχολικών διακοπών για μία ή δύο εβδομάδες και επανέναρξη των μαθημάτων στις 17 ή 24 Ιανουαρίου και δεύτερον, επαναλειτουργία των σχολείων κανονικά στις 10 Ιανουαρίου αλλά με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα.

Οι αλλαγές στα πρωτόκολλα

Ανάμεσα στα νέα μέτρα που αναμένεται να εξεταστούν από τους ειδικούς είναι η αύξηση της συχνότητας των self test, ίσως ανά δεύτερη μέρα, από δυο φορές την εβδομάδα που ίσχυε μέχρι σήμερα, η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων, η συχνότερη απολύμανση των χώρων, καθώς και η μείωση του ποσοστού των μαθητών που απαιτείται, του γνωστού 50% συν 1, για την αναστολή της λειτουργίας ενός τμήματος. Ειδικά, το τελευταίο κρίνεται απαραίτητο λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της «Όμικρον» και θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών σχολείων.

Τέλος, το μόνο σίγουρο είναι, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, ότι τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν κάτω από το προηγούμενο καθεστώς, καθώς θα είναι θέμα χρόνου να ξανακλείσουν λόγω της μεγάλης μολυσματικότητας και διασποράς του ιού. 

Διίστανται οι απόψεις

Διχογνωμία ωστόσο επικρατεί στις τάξεις των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον. 

Αδωνις: Κλειστά σχολεία σημαίνει αναστάτωση στην οικονομία

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ-1 για τα σχολεία, σημείωσε πως ως πατέρας και όχι ως υπουργός, καθώς δεν έχει σχετική αρμοδιότητα, λέει ότι «δεν μου αρέσουν τα κλειστά σχολεία. Στον μικρό μου γιο η τηλεκπαίδευση βοήθησε λίγο, αλλά όχι τελείως, ενώ ο άλλος μου γιος, που είναι στην ηλικία της προετοιμασίας να δώσει εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, έχει απορρυθμιστεί τελείως. Ως υπουργός Ανάπτυξης, λέω ότι κλειστά σχολεία σημαίνουν αναστάτωση στην οικονομία, αλλά εάν οι επιστήμονες πουν άλλα, θα το δούμε».

Παγώνη: Δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα σχολεία

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, είπε πως δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα, θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια. Πρόσθεσε μάλιστα, πως πουθενά στον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον.

 

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ προειδοποίησε ότι αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο διάστημα και πως η κορύφωση θα σημειωθεί γύρω στις 12 με 15 Ιανουαρίου. Η κ. Παγώνη υπογράμμισε επίσης ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 91%, ωστόσο οι ασθενείς νοσούν με την μετάλλαξη Δέλτα και όχι την Όμικρον.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε ότι από τον Μάιο και μετά, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα καθώς «δεν θα μας χαιρετίσει ο ιός αλλά θα μπορούμε πλήρως να τον ελέγξουμε».

Ν. Καπραβέλος: Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν
«Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα», τόνισε στο Mega ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ.

Γρ. Γεροτζιάφας: Οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, σημείωσε πως οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες. Ιδιαίτερα στη Γαλλία υπάρχει πρόβλημα με το διδακτικό προσωπικό, το οποίο είναι ελλιπές λόγω πολιτικών λιτότητας, κι αν νοσήσουν θα ελαττωθούν σημαντικά. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων στην Ελλάδα θα αποφασίσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Γ. Παυλάκης: Με τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων σύμφωνα με τον ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παυλάκης τάχθηκε κατά του ανοίγματος των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, τονίζοντας πως «με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά».

«Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς», επεσήμανε ο Γιώργος Παυλάκης.

Εβδομάδα αποφάσεων για το άνοιγμα των σχολείων
Μέσα στην εβδομάδα πιθανότατα, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών, ωστόσο το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση της κυβέρνησης, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας την Κυριακή στον ΣΚΑΪ.

«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ», ανέφερε.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο από την Πέμπτη, εξετάζονται αλλαγές στο λεγόμενο testing, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid test αντί για self test, αν είναι εφικτό. Επίσης, αναμένεται να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος: Σε περίπτωση κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test.

Επιπλέον εξετάζεται να γίνονται συνεχή τεστ τις πρώτες ημέρες, ανά 24ωρο, ενώ η τηλεκπαίδευση δεν προκρίνεται από τη στιγμή που λειτουργεί η αγορά.

Σημειώνεται ότι κανονικά λειτουργούν σήμερα, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια