Σαρηγιάννης: Φόβοι για 80.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα στην Ελλάδα

Ελλάδα
Σαρηγιάννης: Φόβοι για 80.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορύφωση του πανδημικού κύματος στις 19 με 22 Ιανουαρίου, «δείχνουν» τα μοντέλα της ομάδας του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα νούμερα κορωνοϊού που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να εκτοξευθούν επικίνδυνα τις επόμενες ημέρες και μάλιστα σε επίπεδα που δεν είχαμε ξαναδεί στην χώρα μας κατά την πορεία της πανδημίας, κρούουν οι επιστήμονες. 

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τα ρεβεγιόν να θέλουν συναντήσεις πολιτών σε κλειστούς χώρους και σε σπίτια, έχουν αρχίσει ήδη να φέρνουν στο φώς τις συνέπειές τους. 

Στα δυσάρεστα αποτελέσματα, τα οποία όπως ο ίδιος τόνισε θα αρχίσουν να φαίνονται τις προσεχείς ημέρες, αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας παράλληλα και για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή, κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται στις 19 με 22 Ιανουαρίου με 65.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως κατά μέσο όρο «δείχνουν» τα μοντέλα της ομάδας του καθηγητή. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο καθηγητής τόνισε ότι μπορεί τα κρούσματα να φτάσουν μια ημέρα ακόμη και 80.000. Μετά την κορύφωση του κύματος πάντως, δεν αναμένεται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά κάθετη πτώση τους.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων θα πρέπει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί να διατηρηθούν έως τις 30 Ιανουαρίου.

Τετραπλασιάστηκε το ιικό φορτίο το τελευταίο 15νθήμερο

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ανέφερε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθούν τα ενεργά κρούσματα κοροναϊού αυτή τη στιγμή.

Το τελευταίο πάντως 15νθήμερο, από τις 16 Δεκεμβρίου έως και την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά τέσσερις φορές, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών.

Ο αριθμός των κρουσμάτων λόγω της μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον» έχει παρουσιάσει τεράστια αύξηση. Συγκεκριμένα στις 24 Δεκεμβρίου τα κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα ήταν 7.665.

Αυτό που όλοι ελπίζουν, βέβαια, είναι η παραλλαγή Όμικρον, που ευθύνεται για τη νέα έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα, να μην προκαλέσει τόσες νοσηλείες, σε ΜΕΘ και απλές κλίνες, όσες είχε επιφέρει η μετάλλαξη Δέλτα που, επίσης, πλήττει την Ελλάδα αφού η νέα παραλλαγή δεν έχει κυριαρχήσει ολοκληρωτικά.

Τα κρούσματα των τελευταίων ημερών

Αναφορικά με την πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας 

Στις 27/12 είχαμε 9.284 μολύνσεις,

στις 28/12 ανέβηκαν στις 21.657,

στις 29/12 ακόμα πιο πάνω στις 28.828,

στις 30/12 εντοπίστηκαν 35.580 νέα κρούσματα,

στις 31/12 είχαμε το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ μέχρι τώρα με 40.560 κρούσματα

ενώ την Πρωτοχρονιά είχαμε 30.010 μολύνσεις.

Χτες, 2/1 ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 17.633 κρούσματα.

Φωτογραφία: pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News