Σχολεία – Κορωνοϊός: Στο τραπέζι το ενδεχόμενο για περισσότερα test ή rapid

Ελλάδα
Σχολεία – Κορωνοϊός: Στο τραπέζι το ενδεχόμενο για περισσότερα test ή rapid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντός της εβδομάδος αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων – Πιθανό ενδεχόμενο τα rapid test σε όλους τους μαθητές πριν επιστρέψουν

Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον «σαρώνει» τη χώρα, στο «μικροσκόπιο» των ειδικών τίθεται το ζήτημα των σχολείων και αν θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου ή αν θα υπάρξει μία παράταση για την ασφάλεια των μαθητών. Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα σχολεία με την επιτροπή των ειδικών να αναμένεται να συνεδριάσει στη διάρκεια της εβδομάδας και να πάρει την οριστική απόφαση για την εισήγηση που θα κάνει στην κυβέρνηση. Η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας όπως έχει εκφραστεί επανειλημμένα, είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, και να γίνουν προσαρμογές στα υγειονομικά πρωτόκολλα αν αυτό είναι αναγκαίο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του reader.gr, πληροφορίες αναφέρουν πως επί τάπητος βρίσκεται το ενδεχόμενο να κάνουν όλοι οι μαθητές rapid test πριν επιστρέψουν στο σχολείο, έτσι ώστε να ανιχνευτούν ασυμπτωματικά κρούσματα. Η επάρκεια των τεστ και η τυχόν υπερφόρτωση του συστήματος, όμως, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στο να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Παράλληλα, οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο της διεξαγωγής τριών self test την εβδομάδα από τους μαθητές – από δυο που διεξάγονται τώρα – έτσι ώστε να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες. Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να είναι θετικό στον κορωνοϊό το 50+1% των μαθητών, δεν έχει υπάρξει ακόμα πρόταση για αλλαγή. Οι επιστήμονες, ωστόσο, επισημαίνουν πως αυτός ο αριθμός θα πρέπει να μειωθεί.

Τζανάκης: Αν ανοίξουν τώρα τα σχολεία, θα ξανακλείσουν σε 5-10 ημέρες

Οι φωνές της επιστημονικής κοινότητας, βέβαια, όπως και η ανησυχία γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, διαρκώς αυξάνονται. Οι περισσότεροι επισημαίνουν πως θα πρέπει να δοθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα παράταση στο άνοιγμα των σχολείων, ειδικότερα μετά την τεράστια αύξηση στα κρούσματα που παρατηρήθηκε στο φινάλε του 2021. Είναι ενδεικτικό πως την εβδομάδα κατά την οποία έκλεισαν τα σχολεία τα ενεργά κρούσματα ήταν πάνω από 10.000, ενώ τώρα αυτός ο αριθμός θα είναι αυξημένος σε τρομακτικό βαθμό, μετά τα απανωτά ρεκόρ μολύνσεων που έχουν καταγραφεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την άποψη πως αν ανοίξουν αυτή την περίοδο τα σχολεία θα κλείσουν έπειτα από 5 με 10 μέρες λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού εξέφρασε χθες, Πρωτοχρονιά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ζητώντας παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών.

«Περίπου ένα στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό... Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (σ.σ: μετάλλαξη Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής, Νίκος Τζανάκης. Ακόμη, τόνισε ότι δεν βλέπει σταθεροποίηση ή ύφεση των κρουσμάτων κορωνοϊού πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου.

«Το δικό μας μοντέλο δείχνει αυτή τη στιγμή ότι θα πάμε στα 50.000 με 55.000 κρούσματα μέσους κινητούς όρους, που σημαίνει ότι θα δούμε πολύ παραπάνω. Η εβδομάδα θα κλείσει κατά πάσα πιθανότατα με 30.000 – 35.000 κρούσματα κινητό μέσο όρο», τόνισε ο κ. Τζανάκης. Υπογράμμισε ακόμη ότι «από 1 έως 26 του μήνα είχαμε 135.909 ενεργά κρούσματα. Μέσα σε πέντε μέρες είχαμε όσα κρούσματα είχαμε τον υπόλοιπο Δεκέμβριο… καταλαβαίνετε τι μάς περιμένει».

Ο κ. καθηγητής τόνισε πάντως πως «η Όμικρον όσο απότομα ανεβαίνει τόσο απότομα και καταστέλλεται».

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση όλων είναι να μην κλείσουν τα σχολεία, με το δεκαήμερο που μεσολαβεί μέχρι την ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στις αίθουσες να είναι το πλέον κρίσιμο. Η κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα αναμένεται να το αξιοποιήσουν έτσι ώστε να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον έχει σχεδόν επικρατήσει σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία: shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News