Επισιτιστική κρίση: Πώς η Ελλάδα θα εξασφαλίσει επάρκεια αγαθών

Οικονομία
Επισιτιστική κρίση: Πώς η Ελλάδα θα εξασφαλίσει επάρκεια αγαθών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν έχουμε πρόβλημα επισιτιστικής ασφάλειας στη χώρα μας. Έχουμε την παραγωγική μηχανή και υποδομή για να έχουμε όσα χρειαζόμαστε», υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός

Αισιόδοξος αλλά και... βέβαιος - παρά το γεγονός ότι η ξέφρενη κούρσα των τιμών στην ενέργεια και το κόστος παραγωγής όλων των αγαθών μάλλον δε δείχνουν τόσο «αισιόδοξες» καταστάσεις - ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επισιτιστικής ασφάλειας εμφανίζεται σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

«Δεν έχουμε πρόβλημα επισιτιστικής ασφάλειας στη χώρα μας. Έχουμε την παραγωγική μηχανή και υποδομή για να έχουμε όσα χρειαζόμαστε. Πιθανόν σε άλλες χώρες να προκύπτουν τέτοια προβλήματα. Εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, όμως προβλέπουμε και δουλεύουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει. Κάνουμε τα πάντα. Αλλά μέχρι τώρα, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε πολλαπλές κρίσεις, κάνουμε αυτό που πρέπει με επάρκεια», τόνισε ο κ. Λιβανός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στον Νίκο Ανδρίτσο!

Τι απάντησε όμως όταν ερωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για την αύξηση του κόστους παραγωγής; Ότι οι ανατιμήσεις έρχονται από το εξωτερικό και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίξει τον Έλληνα παραγωγό. Και υπενθύμισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Συγκεκριμένα, μίλησε για τα εξής μέτρα: «Αναστείλαμε την καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις με την κατάθεση τροπολογίας μαζί με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

- Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.

- Εφαρμόζουμε από το 2022, για πρώτη φορά μετά το 2016, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς, τους ενταγμένους παραγωγούς στη συμβολαιακή γεωργία και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, ήτοι περίπου 200.000 αγρότες συνολικά».

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της τιμής των λιπασμάτων, ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι οι οργανωμένοι σε ομάδες και συνεταιρισμούς αγρότες μπορούν και αγοράζουν σε χαμηλότερες τιμές, και επιδίωξη της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι να ενισχύσει την προσπάθεια να μπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες σε συλλογικά σχήματα.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στην αγορά, τόνισε ότι έχουν ενταθεί και προς την κατεύθυνση της προστασίας προϊόντων, παραγωγών και καταναλωτών κινείται το νομοσχέδιο για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ. Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μπει ούτε ένα πρόστιμο σε εκείνους που έκαναν παραβάσεις. Χαρακτήρισε τα ΠΟΠ προϊόντα ως τη βιτρίνα της χώρας και είπε ότι «πρέπει να τα προστατεύσουμε. Προβλέπονται αυστηρές ποινές και συνεχείς έλεγχοι. Έτσι προστατεύουμε και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές».

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στις πληρωμές των 851 εκατ. που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ καταβάλλοντας τη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης, και των 71 εκατομμυρίων ευρώ που έκανε ο ΕΛΓΑ για τον «παγετό άνοιξη ’21», και τόνισε ότι η κυβέρνηση, μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα, στηρίζει τους πραγματικούς αγρότες, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που βάλλονται από την κλιματική κρίση.

«Έρχεται παγκόσμια κρίση»

Ωστόσο, «άλλα λένε» τα στοιχεία. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «ΝΚ», ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης, εξέφραζε σοβαρές ανησυχίες για το προσεχές διάστημα, σε σχέση με το νησί μας και όχι μόνο βέβαια.

«Σε όλα τα λιπάσματα οι τιμές αυξάνονται διαρκώς. Και αυτό δεν καθορίζεται από την αγορά των λιπασμάτων. Είναι καθαρά θέμα κόστους του φυσικού αερίου, το οποίο και χρησιμοποιείται για να παραχθούν οι πρώτες ύλες. Μάλιστα, κάποια εργοστάσια στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κλείσει λόγω του κόστους παραγωγής. Έτσι, έχουν παρουσιαστεί οι ελλείψεις, και όλα τα λιπάσματα πια έχουν φτάσει να πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές. Ταυτόχρονα, λόγω πάλι του κόστους του φυσικού αερίου, έχει αυξηθεί πολύ και το κόστος των μεταφορικών», υποστηρίζει ο Γιάννης Σμυρνάκης και εξηγεί ότι «τα λιπάσματα εκείνα που φτιάχνονται στην Ελλάδα χρησιμοποιούν πρώτες ύλες οι οποίες και εισάγονται, αφού πρώτες ύλες λιπασμάτων δεν έχουμε στη χώρα μας».

Ανατιμήσεις - Αύξηση 700% στο μεταφορικό κόστος

Στο μεταξύ, εκτός από τις ελλείψεις, υπάρχουν μεγάλες ανατιμήσεις και σε συγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα. Όπως μας εξηγούσε στο σχετικό δημοσίευμα ο Γιάννης Σμυρνάκης, «σε κάποιους κωδικούς, όπως είναι συγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα, υπάρχουν αυξήσεις που αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερες μέσα στο 2022. Και να σας πω, για παράδειγμα, ότι το Glyphosate, που είναι το βασικό ζιζανιοκτόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική και παγκόσμια αγορά, εκτός του ότι έχει και αυτό μεγάλες ανατιμήσεις, είναι επίσης ελλειμματικό. Και δεν ξέρουμε αν οι ποσότητες που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση αρκούν για να γίνει η ζιζανιοκτονία στην Ευρώπη. Αυτά δεν επηρεάζονται από το φυσικό αέριο. Αυτά έχουν έλλειψη επειδή έχουν κλείσει λόγω κορωνοϊού τα εργοστάσια παραγωγής στην Κίνα, κι έτσι στην αγορά της Κίνας δεν υπάρχουν στοκ. Όμως, το 90% των ζιζανιοκτόνων παράγονται σε Κίνα και Ινδία. Ωστόσο, κι εδώ έχουμε επιπτώσεις από το ενεργειακό κόστος. Διότι έχουμε το μεταφορικό. Φανταστείτε ότι στα κοντέινερ που έρχονται από την Κίνα η αύξηση είναι της τάξεως του 700% στο μεταφορικό τους κόστος για τη χώρα μας!».

(Φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News