Ελλάδα

Νέα μέτρα: Τι ισχύει για τα σχολεία – Εξετάζονται επιπλέον παρεμβάσεις

Τι ισχύει για τα σχολεία μετά τη νέα ΚΥΑ για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού

Κανονικά αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις στις 10 Ιανουαρίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αλλαγή των πρωτοκόλλων στην επαναλειτουργία τους με το πέρας της εορταστικής περιόδου.

Εξετάζονται επιπλέον παρεμβάσεις για τα σχολεία

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Θάνο Πλεύρη υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει στο τραπέζι το να μην ανοίξουν τα σχολεία, ωστόσο οι ειδικοί θα συζητήσουν την άλλη εβδομάδα προκειμένου να ληφθούν αν χρειαστεί ορισμένα μέτρα, με αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

«θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 Ιανουαρίου»

Την ίδια άποψη με τον υπουργό υγείας έχει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε «παρακολουθούμε καθημερινά τα δεδομένα της διασποράς της μετάλλαξης και εμείς και οι ειδικοί επιστήμονες. Θα αξιοποιήσουμε ότι εργαλείο έχουμε στα χέρια μας, πολύ αυστηρά τεστ για να είμαστε σίγουροι κατά την επιστροφή στα σχολεία» είπε.

«Τα πρωτόκολλα που είχαμε στα σχολεία δούλεψαν και καταφέραμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα Χριστούγεννα. Κανείς δεν το περίμενε αυτό στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Έκλεισαν μόνο 200 τμήματα από 80.000 τμήματα σε όλη την χώρα. Αν χρειαστεί θα υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα. Όλοι θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Το μήνυμα προς τους πολίτες είναι ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 Ιανουαρίου», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

«Καμία συζήτηση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση»

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει  αυτή τη στιγμή καμία συζήτηση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση για να συμπληρώσει ότι «επενδύουμε στα ανοιχτά σχολεία με ένα πρωτόκολλο που εστιάζει στην προστασία της δημόσιας υγείας και να είναι ανοιχτά τα σχολεία. Ο σχολικός πληθυσμός στην Ελλάδα ελέγχεται 2 φορές την εβδομάδα και αν υπάρξει κρούσμα γίνονται εφτά τεστ την εβδομάδα.

«Δεν αλλάζει κάτι στον προγραμματισμό για το άνοιγμα των σχολείων»

Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου βάσει του προγραμματισμού της κυβέρνησης και των πρωτοκόλλων που θα εισηγηθούν οι ειδικοί διαβεβαίωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, μετά τα ερωτήματα που έχουν προκύψει με την παρουσία της μετάλλαξης Όμικρον.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η Ζέττα Μακρή, επισήμανε πως δεν αλλάζει κάτι στον προγραμματισμό για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο θα γίνει κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και οι ειδικοί έχουν μπροστά τους 10 ημέρες για να αξιολογήσουν τα δεδομένα.

Όμως, «τα πρωτόκολλα που είχαμε μέχρι τώρα απέδωσαν», τόνισε η κ. Μακρή, παραθέτοντας τα στοιχεία ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στα 81.000 και πλέον που υπάρχουν συνολικά στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η Ζέττα Μακρή επεσήμανε ότι ενδεχομένως η έναρξη των σχολείων θα μπορούσε να γίνει με ένα rapid τεστ κορονοϊού για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ματαιώνονται οι σχολικές εκδρομές

Αναστέλλονται οι σχολικές εκδρομές με κάθε μέσο, λόγω των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές τόσο εντός όσο και εκτός της Επικράτειας και με κάθε μέσο.

Φωτογραφία αρχείου Shutterstock

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια