Αντιδρούν οι επαγγελματίες εστίασης για τα νέα μέτρα – Το πακέτο στήριξης

Κρήτη
Αντιδρούν οι επαγγελματίες εστίασης για τα νέα μέτρα – Το πακέτο στήριξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πακέτο στήριξης των εργαζομένων των κλάδων που πλήττονται από τα νέα μέτρα - Επιστρέφουν οι αναστολές στην εστίαση, επεκτείνεται το «Συν-Εργασία» και χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για καλλιτέχνες τον Ιανουάριο

Έντονες αντιδράσεις στους επαγγελματίες εστίασης, καθώς και στους επαγγελματίες μουσικούς συνεχίζουν να προκαλούν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αναχαίτιση της πανδημίας. Ωστόσο, την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης νέο πακέτο στήριξης των εργαζομένων και των επαγγελματιών των κλάδων που πλήττονται από τα νέα μέτρα, καθώς επανέρχεται το μέτρο της αναστολής εργασίας, αποζημίωση ειδικού σκοπού και άλλα.

Πάντως, οι επαγγελματίες των κλάδων συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι τα νέα μέτρα θα προκαλέσουν περαιτέρω οικονομικά αδιέξοδα στην ήδη επιβαρυμένη από την πανδημία οικονομική κατάσταση, πόσο μάλλον τη συγκεκριμένη εορταστική περίοδο, που περίμεναν ώστε να υπάρξει κάποια ουσιαστική οικονομική βελτίωση. Μάλιστα, ήδη έχουν οργανωθεί διαμαρτυρίες από τους οργανισμούς, μεταξύ αυτών και από το Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Το Παράρτημα Χανίων πραγματοποίησε χθες Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Χανίων, σε συνάρτηση με αντίστοιχες δράσεις σε όλη την Ελλάδα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και σήμερα Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου, από το Παράρτημα Μουσικών Ηρακλείου, στην Περιφέρεια Κρήτης. Παράλληλα, έχει ήδη οργανωθεί το πανελλήνιο συλλαλητήριο από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο στις 10 Ιανουαρίου, όπου και θα συμμετέχουν ενεργά και τα κρητικά αντίστοιχα παραρτήματα.

Τα μέτρα στήριξης

Τα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων αποφασίστηκαν μετά από σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, των υπουργών Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου, και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου. Αναλυτικά τα μέτρα, βάσει της σχετικής υπουργικής ανακοίνωσης:

  1. Ενεργοποιείται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τον Ιανουάριο 2022, σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30/12/2021 από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική, κέντρα διασκέδασης κ.ά.). Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα προαναγγέλλονται στο Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ” από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 23:59. Επισημαίνεται ότι απαγορεύονται οι απολύσεις για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και για όσο χρόνο αυτό διαρκεί.
  2. Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022, μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες, που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι τη 10η Ιανουαρίου 2021, με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.
  3. Επεκτείνεται το Πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” (που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης, κατά την περίοδο της πανδημίας), έως και την 31η Μαρτίου 2022, για εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει τον χρόνο του εργαζομένου έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας. Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, το 60% της αμοιβής του καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στη “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, δεν επιτρέπεται να απολυθεί.
  4. Σε όσες περιπτώσεις καθίσταται δυνατό από τη φύση της εργασίας (π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες), εφαρμόζεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας έως και το 50% των εργαζομένων τους. Η τοποθέτηση εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας προαναγγέλλεται στο Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ”. Για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα ισχύσουν αυτά που ίσχυσαν σε προηγούμενες περιόδους εφαρμογής του.
  5. Εφαρμόζεται κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει εξειδίκευση μετά τις αναγκαίες συνεννοήσεις, μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
  6. Εντείνονται οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ για την τήρηση των μέτρων χρήσης μάσκας και αποστάσεων στους χώρους εργασίας.

Ακόμα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «από 1/1/2022 ισχύει ο κατώτατος μισθός μετά την αύξηση του 2% που αποφασίστηκε. Ισχύουν επίσης οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη νέα διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, που θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Επιπρόσθετα, από 1/1/2022 τίθεται σε εφαρμογή για νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για την πρώτη ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν το πρόγραμμα, κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται και εντάσσεται στο «Πρώτο Ένσημο», επιδοτείται για χρονικό διάστημα έξι μηνών με 1.200 ευρώ συνολικά αν πρόκειται για θέση πλήρους απασχόλησης και με 600 ευρώ συνολικά αν πρόκειται για θέση μερικής απασχόλησης, με το ποσό να ισοκατανέμεται μεταξύ επιχείρησης και νεο-προσλαμβανομένου. Έτσι, κινητροδοτούνται αφενός οι νέοι να αναζητήσουν την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τους προσλάβει για να λάβουν την επιδότηση, και αφετέρου οι εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς θα μειώνεται το μισθολογικό κόστος».

Φουντώνουν οι αντιδράσεις

Διαμαρτυρία μουσικών στην πλατεία Ελευθερίας

Με συλλαλητήρια και οργανωμένες διαμαρτυρίες σε πανελλήνιο επίπεδο αντιδρούν οι μουσικοί της χώρας γενικά και της Κρήτης ειδικά, ως απάντηση στα νέα μέτρα για την πανδημία, αλλά και γενικά στην όλη κατάσταση που έχει πλήξει άμεσα και βαθύτατα τον κλάδο τους, όπως αναφέρουν οι ίδιοι. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες δράσεις στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας, στην Περιφέρεια Κρήτης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παραρτήματος Κρήτης, «η κυβέρνηση με απόφασή της απαγορεύει, για ακόμη μια φορά, τη μουσική, στέλνοντας και πάλι όλους μας στην ανεργία. Το μόνο μέτρο που παίρνει είναι η ατομική ευθύνη. Γίνεται εμφανές πια ποιος κλάδος πλήττεται άμεσα και χωρίς καμιά δέσμευση απ’ όλη την ανεύθυνη κι επικίνδυνη διαχείριση της πανδημίας. Μέσα στις γιορτές το μόνο μέτρο που βρίσκει ουσιαστικό είναι να χτυπηθεί ξανά ο χώρος των μουσικών. Γνωρίζουμε καλά τέτοιου είδους κινήσεις, από τον Αύγουστο του περασμένου καλοκαιριού, καθώς και τι στάση πρέπει να κρατήσουμε. Είμαστε όλοι άνεργοι με κρατική εντολή, χωρίς καμιά αποζημίωση, και δε θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Συμμετέχουμε ως Παράρτημα Κρήτης στο πανελλαδικό-πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στις 10/1/2022 στο Ηράκλειο (θα βγει ανακοίνωση σχετικά με την οργάνωση).

Είμαστε σε εγρήγορση για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά στην αντίδρασή μας σε επίπεδο Κρήτης τις προσεχείς ώρες και ημέρες».

Ταυτόχρονα, χθες το μεσημέρι: «Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Χανίων από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου/Παραρτήματος Χανίων. Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή τα έκτακτα μέτρα που πλήττουν και πάλι τον μουσικό κλάδο. Επιδόθηκε στην Περιφέρεια ψήφισμα/διαμαρτυρία του Δ.Σ. του Παραρτήματος Χανίων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Μεταξύ των άλλων πάγιων αιτημάτων, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική στήριξη του μουσικού κλάδου άμεσα και χωρίς τις χαρακτηριστικές αργοπορίες του παρελθόντος. Οι μουσικοί των Χανιών, της Κρήτης, αλλά και όλης της Ελλάδας είναι οι μόνοι που έχουν μπει σε ολικό lockdown και πάλι. Είναι απαραίτητο να στηριχθούν άμεσα, καθώς ως γνωστόν οι γιορτινές μέρες Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς είναι οι σημαντικότερες μέρες του κλάδου και σχεδόν το σύνολο των μουσικών στηρίζει σε αυτές το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών απολαβών τους ετησίως.

Με το καθολικό lockdown της μουσικής, που κατ’ επανάληψη έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια, οδηγούνται οικογένειες στην οικονομική ανέχεια. Είναι σημαντικότατο το κράτος να ενεργοποιηθεί άμεσα μέσω των αναστολών και των Αποζημιώσεων Ειδικού Σκοπού, και όχι μετά από δύο ή τρεις μήνες, όπως έχει γίνει όλες τις προηγούμενες φορές. Η συγκέντρωση στα Χανιά έγινε ακριβώς την ίδια ώρα που και το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στην Αθήνα πήγε για τον ίδιο ακριβώς λόγο στο υπουργείο Εργασίας».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News