Οδηγός για φορολογούμενους – Αναλυτικά όλες οι πληρωμές και τα επιδόματα

Κρήτη
Οδηγός για φορολογούμενους – Αναλυτικά όλες οι πληρωμές και τα επιδόματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες υποχρεώσεις λήγουν σήμερα, ποιες πήραν παράταση και τι αναμένεται από τη νέα χρονιά - Χρήσιμες συμβουλές από τον πρόεδρο των φοροτεχνικών του Ηρακλείου

Παρατάσεις φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και σημαντικές πληροφορίες για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να είναι «εντάξει» απέναντι στο κράτος οι φορολογούμενοι πολίτες διαφόρων κατηγοριών ήταν το περιεχόμενο των δηλώσεων του προέδρου των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρη Χριστοφοράκη.

Τι πρέπει να πληρώσουμε και ποια από αυτά έχουν πάρει παράταση; Μέχρι πότε; Αλλά τι ισχύει και για τα επιδόματα σε συνταξιούχους και άλλες κατηγορίες δικαιούχων; Στα ερωτήματα αυτά, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης δίνει όλα τα αναγκαία στοιχεία για τη σωστή ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται.

Αντί να λήξει σήμερα Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου, στις 12 τα μεσάνυχτα με τη λήξη του χρόνου, η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, παρατάθηκε για τις 28 Φεβρουαρίου. «Ταυτόχρονα», σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστοφοράκη, «παρατάθηκε η προθεσμία για την κατάθεση πινακίδων των οχημάτων, μέχρι πάλι τις 28 Φεβρουαρίου. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η κατάθεση πινακίδων γίνεται μέσω της εφαρμογής mycar.gr από τον ατομικό λογαριασμό του κάθε φορολογουμένου. Δε χρειάζεται κανείς να πάει στη ΔΟΥ. Οι πινακίδες αφαιρούνται από το όχημα και δηλώνεται ο χώρος που το όχημα θα είναι σταθμευμένο. Με αυτή τη διαδικασία λοιπόν και έως τις 28/2 όποιοι πολίτες δε θέλουν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας θέτοντας ταυτόχρονα σε ακινησία τα οχήματά τους, μπορούν να το κάνουν», σύμφωνα με τον πρόεδρο των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου.

«Από τη στιγμή που θα πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, από ’κει και μετά δεν έχει νόημα να καταθέσουμε τις πινακίδες ενός οχήματος. Αν θέλουμε να αποφύγουμε τα τέλη κυκλοφορίας, είτε για τον υπόλοιπο χρόνο, είτε για κάποιο διάστημα του υπόλοιπου χρόνου, έως το τέλος του Φεβρουαρίου προχωρούμε στη διαδικασία αυτή», ξεκαθαρίζει ο κ. Χριστοφοράκης.

Παρατάσεις στις δηλώσεις

Όμως, δόθηκε παράταση έως τις 28/2 και στην προθεσμία που έληγε σήμερα 31/12 για δηλώσεις «για αναδρομικά που έχουν λάβει οι συνταξιούχοι μέσα στο 2020 και αφορούν προηγούμενα φορολογικά έτη. Είναι, επίσης, οι δηλώσεις των αγροτών για επιδοτήσεις που έλαβαν μέσα στο 2020, αλλά είχαν ως έτος αναφοράς προηγούμενα φορολογικά έτη. Επίσης, δόθηκε παράταση έως τις 29/2 και για τις δηλώσεις θανόντων εντός του 2020. Και δόθηκε παράταση και για δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού που για πρώτη φορά υποβάλλουν δήλωση ως κάτοικοι του εξωτερικού. Και όλες αυτές οι δηλώσεις παρατείνονται έως τις 28/2, αλλά με μια διαδικασία όμως διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», διευκρινίζει ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου και εξηγεί: «Θα πρέπει πλέον φέτος οι φορολογούμενοι αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν την παράταση αυτή, αυτές τις δηλώσεις να τις υποβάλλουν μέσα από το νέο σάιτ της ΑΑΔΕ στην ψηφιακή πλατφόρμα “Τα Αιτήματά μου”, επισυνάπτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά. Είναι ο παλιός τρόπος υποβολής που έχουμε συνηθίσει να λέμε, “πάμε τις δηλώσεις στη ΔΟΥ”. Με τη διαφορά ότι τώρα δεν προσκομίζουμε φυσικό αρχείο στη ΔΟΥ. Δεν πάει αιτήματα ο φορολογούμενος, αλλά υποβάλλει δηλώσεις, παίρνει τον αριθμό πρωτοκόλλου, επισυνάπτονται τα δικαιολογητικά και η ΔΟΥ μετά έρχεται και εκκαθαρίζει τις δηλώσεις αυτές».

Στο σημείο αυτό, στο ερώτημα αν θα πρέπει όλη αυτή η διαδικασία να γίνει μέσω των λογιστικών γραφείων, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης είναι σαφής: «Όποιος φορολογούμενος έχει γνώσεις να κάνει τη δήλωση αυτή και να επισυνάψει τα δικαιολογητικά, μπορεί να το κάνει μόνος του. Θα συνιστούσα σε όλους όμως να χρησιμοποιήσουν τον λογιστή τους, γιατί αυτές οι δηλώσεις είναι λίγο πιο σύνθετες. Συμπληρώνονται μόνο συγκεκριμένοι κωδικοί. Απαιτούνται συγκεκριμένα δικαιολογητικά και πάντα στα λάθη η φορολογική διοίκηση υποκρύπτει πρόστιμα ή μεγαλύτερες φορολογήσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώσει κάποιος κάτι τέτοιο».

Εξάλλου, όπως αναφέρει, εδώ δίνεται και άλλη λύση. «Έχει να κάνει με τις βεβαιώσεις αποδοχών που ανεβάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία κυρίως του Δημοσίου και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ή κατά τη διάρκεια της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Και αναφέρομαι σε αλλαγές πάνω στις βεβαιώσεις αυτές. Συνήθως οι αλλαγές αυτές είναι πολύ μικρά ποσά, που κυμαίνονται από 5 έως 100 ευρώ. Με τη διαδικασία που υπήρχε μέχρι τώρα, για να υποβάλλουμε δήλωση αναδρομικών έπρεπε να διορθωθεί η δήλωση του έτους το οποίο άλλαξε στη βεβαίωση αποδοχών. Να πληρωθεί πρόστιμο περίπου 100, 250 ή και μεγαλύτερο ποσό ανάλογα τη δήλωση και μετά να υποβάλλουμε αναδρομικά τη δήλωσή μας. Με αυτόν τον τρόπο ξεκαθαρίζει η εγκύκλιος ότι δεν υπάρχει πρόστιμο και αναγνωρίζει, έτσι, το Δημόσιο την ευθύνη του για την αλλαγή των βεβαιώσεων αποδοχών εκπρόθεσμα».

Έρχονται επιδόματα

Σήμερα όμως, τελευταία μέρα του χρόνου, έρχονται και επιδόματα. Ποια είναι αυτά; «250 ευρώ στους συνταξιούχους και στους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, μαζί με την καταβολή της σύνταξης και του επιδόματος», αναφέρει ο πρόεδρος των φοροτεχνικών.

Εργαζόμενοι - Ποδαρικό με αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό

Στο μεταξύ, με την έλευση του νέου έτους έχουμε και αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων, από 650 σε 663 ευρώ μικτά... «13 ευρώ, δηλαδή. Είναι πολύ λίγα, αλλά πάντως είναι αύξηση. Και δίνεται στον κατώτατο μισθό της ΣΣΕ. Όπου υπάρχουν Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας προβλέπουν τον χρόνο κατά τον οποίο θα γίνουν οι αυξήσεις στον συγκεκριμένο κλάδο. Αυτή η αύξηση αφορά μόνο τον κατώτατο μισθό των ιδιωτικών υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών».

Το όφελος αυξάνεται για τους μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, εφόσον συνυπολογιστούν και οι τριετίες, για τις οποίες ακόμη εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και οι φορολογικές ελαφρύνσεις (απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης).

Μέχρι και την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ που αφορά την τύχη των τριετιών, και η οποία εκκρεμεί εδώ και τουλάχιστον 2,5 χρόνια, ο κατώτατος μισθός ξεκινάει από 650 σήμερα και θα πάει στα 663 ευρώ από την αρχή του νέου έτους.

Βέβαια, όσοι έχουν πάνω από 9 έτη προϋπηρεσίας θεμελιωμένης έως το 2012 και λαμβάνουν σήμερα 845 ευρώ τον μήνα, με τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου θα λάβουν 861,9 ευρώ.

Αντίστοιχα, μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και δικαιούνται επίδομα γάμου (+10%), σήμερα, εφόσον βρίσκονται κατά τα πρώτα 3 έτη της απασχόλησής τους, λαμβάνουν 715 ευρώ και από το νέο έτος θα λάβουν 729,3 ευρώ, ενώ αν έχουν 6 με 9 έτη προϋπηρεσίας, σήμερα με βάση τα κατώτατα όρια λαμβάνουν 780 ευρώ μικτά και από την αρχή του 2022 θα λάβουν 795,6 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν πρόσθετη αύξηση από τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Από την 1η Ιανουαρίου το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται κατά 2% και για τους εργατοτεχνίτες και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως. Επίσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, με σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας, που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

Ενεργή, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, παραμένει και η κυβερνητική δέσμευση για δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου μέσα στο 2022, βάσει και των πρόσφατων δηλώσεων τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News