Γκάγκα: Χωρίς pcr έπειτα από θετικό rapid, οι εμβολιασμένοι - Πόσα κρούσματα «Ο» εντοπίζονται στην Κρήτη

Ελλάδα
Γκάγκα: Χωρίς pcr έπειτα από θετικό rapid, οι εμβολιασμένοι - Πόσα κρούσματα «Ο» εντοπίζονται στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

18 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον που εντοπίζονται στην Μεγαλόνησο, σύμφωνα με την Ημερήσια Έκθεση του ΕΟΔΥ σε σύνολο 87 - Πάνω από το 60% των κρουσμάτων οφείλονται στη μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα

Όσοι εμβολιασμένοι πολίτες βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό με rapid test, να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφύγουν να κάνουν pcr test, ζήτησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, το απόγευμα της Πέμπτης, 30 Δεκεμβρίου.

«Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά θετικά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος, είναι καλύτερα (οι εμβολιασμένοι) με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Ωστόσο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν την θετικότητα με pcr κάτι που δεν είναι απαραίτητο, επεσήμανε τονίζοντας παράλληλα πως η επέλαση της «Όμικρον» είναι έντονη και πάνω από 60% μέχρι τώρα, καταγράφουν οι μετρήσεις, ανέφερε η κ. Γκάγκα, κατά την ενημέρωση.

Υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην μεταφέρουμε τον ιό μέσα στα σπίτια μας. «Να μην φοβόμαστε, μην πανικοβληθούμε, αλλά να προσέχουμε», είπε.

Αναφέρθηκε σε ένα πρόβλημα που παρατηρείται και έχει να κάνει με την αιμοδοσία και έκανε έκκληση για να δώσουμε αίμα, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται την βοήθειά μας.

Για έκρηξη νέων κρουσμάτων έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Σήμερα νοσούν 53.000 άνθρωποι. Ποτέ δεν είχαμε δει τέτοια κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων, είπε.

Την επικράτηση της «Όμικρον» επιβεβαιώνουν όλα τα εργαστήρια, ενώ αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται σε πολλές περιφερειακές ενότητες.

Όπως σημείωσε, η «Όμικρον» διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι υπερ-μεταδοτική, ο χρόνος επώασης είναι βραχύτερος και γι΄ αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες καραντίνας, ενώ διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί, είπε η καθηγήτρια, είναι πιο προστατευμένοι. Ο κίνδυνος όμως παραμένει σημαντικός για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και γι' αυτό πρέπει να προσέχουν και να εμβολιάζονται.

Να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις ενδοοικογενειακές επαφές συνέστησε η καθηγήτρια, και να κάνουμε ένα αντιγονικό τεστ αν θέλουμε να βγούμε.

Ακολούθως τον λόγο πήρε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι έχουμε περίπου 380.000 ενήλικες άνω των 60 ετών που ακόμα είναι ανεμβολίαστοι.

Πιο συγκεκριμένα αρχικά μεταξύ άλλων είπε ότι ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί τέτοια κατακόρυφη κρουσμάτων, ενώ υπάρχει αύξηση της θετικότητας στο 2,7%, την ώρα που τα εργαστήρια σήμερα, επιβεβαιώνουν την επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον στην χώρα μας.

Παράλληλα η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε για άλλη μία φορά ότι η Όμικρον διαφέρει σημαντικά από τα άλλα στελέχη, χαρακτηριστικό της είναι η αρκετά μεγάλη μεταδοτικότητά της. «Αυτός είναι και ο λόγος που συστήθηκε η μάσκα υψηλής προστασίας», τόνισε τέλος.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Τα στελέχη που επικρατούν στην Κρήτη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, 18 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον που επικρατούν στην Κρήτη, από τα 87 στην επικράτεια.

Ειδικότερα, 7 εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 10 στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και 1 στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.301 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 29 Νοεμβρίου 2021 έως 20 Δεκεμβρίου 2021.

Από τον έλεγχο των 1.301 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.265 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC). Εκ των 1.265 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.204 αφορούν στο στέλεχος Delta και 61 αφορούν στο Omicron.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 41.704 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 37.398 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.565 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 741 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής. Μεταξύ των 37.398 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Delta με ποσοστό 45,35%, ακολουθούμενο από το Alpha με ποσοστό 41,62%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 6,27%, και το Beta με ποσοστό 0,89%.

Από τα 3.565 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 3.402 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος. Από τα δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, 36,94% αφορούν στο Delta, 36,75% στο B.1.1.318 (Variant E484K), 15,12% στο Alpha, 5,67% στο Beta, 0,56% στο Omicron, 0,11% στο C.36, 0,08% στο Eta, 0,08% στο Gamma, 0,08% στο A.28 και 0,03% στο Mu. Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 475 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 310 αφορούν στο Delta, 113 στο Alpha, 31 στο Omicron, 7 στο Mu, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa, 1 στο B.1.1 (Variant E484K)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News