Ελλάδα

Κορωνοϊός - Μάσκες: Ο σωστός συνδυασμός για διπλή μάσκα - Αναλυτικά οι οδηγίες από την ΚΥΑ

Κατά το CDC δεν είναι ασφαλής η χρήση δυο χειρουργικών μασκών καθώς δεν είναι σχεδιασμένες να εφαρμόζουν στενά

Αναλυτικές διευκρινήσεις δίνει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), αναφορικά με τον τρόπο που θα πρέπει να χρησιμοποιείται η διπλή μάσκα ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη προστασία από τον κορωνοϊό. Η ΚΥΑ που εκδόθηκε σήμερα, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει τα νέα μέτρα για περιορισμό της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων τα οποία ισχύουν για όλους τους τομείς του δημόσιου βίου, με ειδικές αναφορές να γίνονται στην εστίαση και τη διασκέδαση.

Μεταξύ άλλων, στην ΚΥΑ υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (τύπου ΚΝ95) ή η χρήση διπλής μάσκας, είναι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενώ η παραπάνω υποχρεωτικότητα επεκτείνεται και στους εργαζόμενους στην εστίαση.

Τι σημαίνει «διπλή μάσκα»;

Ο όρος διπλή μάσκα αφορά την χρήση χειρουργικής μάσκας και (από πάνω) μιας υφασμάτινης. Υπενθυμίζεται ότι και το Center for Disease Control and Prevention (CDC) είχε δώσει τις ίδιες οδηγίες σχετικά με τις μάγκες, με το τελευταίο να επισημαίνει ότι η χειρουργική μάσκα μιας χρήσης θα πρέπει να τοποθετείται κάτω από την υφασμάτινη. Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, η υφασμάτινη θα πρέπει να πιέζει τα άκρα της χειρουργικής μάσκας προς το πρόσωπό μας.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά το CDC δεν είναι ασφαλής η χρήση δυο χειρουργικών μασκών καθώς δεν είναι σχεδιασμένες να εφαρμόζουν στενά και, επομένως, η χρήση δυο εξ αυτών δεν θα βελτιώσει την προστασία. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν είναι δόκιμη ούτε η χρήση δύο μασκών ΚΝ95.

Τα πέντε μέτρα της ΚΥΑ που ισχύουν για κάθε δραστηριότητα:

  • Χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

  • Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
  • Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
  • Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
  • Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/Π.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια