Ελλάδα

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Από σήμερα σε ισχύ τα νέα μέτρα – Ρεβεγιόν στο «αθόρυβο»

Η έξαρση των κρουσμάτων επισπεύδει την ισχύ των νέων μέτρων κατά της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης - Χωρίς μουσική και με λουκέτο τα μεσάνυχτα από σήμερα Πέμπτη η εστίαση

Από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα, με τα καταστήματα της εστίασης να κλείνουν από τις 12 τα μεσάνυχτα, εκτός της Πρωτοχρονιά, που θα κλείσουν στις 2 π.μ., και βέβαια χωρίς μουσική. Τα νέα μέτρα είχαν αρχικά αποφασιστεί να τεθούν από τις 3 Ιανουαρίου 2022. Ωστόσο, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων το τελευταίο τριήμερο, αλλά και υπό την επικράτηση της «Όμικρον» στα πιο πρόσφατα κρούσματα, τα μέτρα επισπεύσθηκαν. Τα επισπευσμένα μέτρα παραμένουν ως ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα, με τη διαφορά αυτών των δύο νέων προσθηκών.

Τα μέτρα

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα και στα σούπερ-μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης.
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση. Απαγόρευση μουσικής.
  • Περιορισμός στο 10% στα γήπεδα, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα θεατών. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε νοσοκομεία μόνο με PCR 48 ωρών, αλλά και επιπλέον αυστηροποίηση επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία. Απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες.
  • Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50%, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, μεταξύ άλλων, «η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ότι στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας κατά βάση νοσηλεύονται συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη “Δέλτα” και επομένως αναφερόμαστε σε νοσηλείες, οι οποίες είναι σοβαρές και σε μεγάλο βαθμό μεταφέρονται σε σοβαρές νοσηλείες, αλλά και σε νοσηλείες εντατικής θεραπείας. Παράλληλα, στην κοινότητα φαίνεται ότι η μετάλλαξη “Όμικρον” είναι πλέον η κυρίαρχη, τόσο αναφορικά με τα κρούσματα τα οποία είδαμε χθες, αλλά και τα κρούσματα τα οποία θα δούμε σήμερα, τα οποία δείχνουν από την άνοδο που παρατηρείται ότι η μετάλλαξη “Όμικρον” πλέον κυριαρχεί [...]. Προς τούτο, έχουμε έρθει σε πλήρη συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές, οι οποίες υπάρχουν, για να μας παραχωρήσουνε κλίνες, αλλά και προσωπικό, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους συμπολίτες μας, τη στιγμή που τα στοιχεία που έχουμε από τις άλλες χώρες που έχουν πληγεί κατά βάση από τη μετάλλαξη “Όμικρον” δείχνουν ότι οι νοσηλείες είναι ελαφρότερες και δε φτάνουν στον βαθμό της χρονικής διάρκειας που έφταναν με τη μετάλλαξη “Δέλτα”. Επομένως, οχυρωνόμαστε τόσο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο και με τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, η Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, διότι ο εμβολιασμός καλύπτει τους πολίτες από τη μετάλλαξη “Όμικρον” [...]. H εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ανέβει κατά 10 μονάδες το τελευταίο διάστημα. Στη δε αναμνηστική, τρίτη δόση, που ήμασταν η πρώτη χώρα που την άνοιξε, αυτή τη στιγμή, άνω του 75% των πολιτών που τη δικαιούνται έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες άνω των 60 ετών, το ποσοστό αυτό πλέον υπερβαίνει το σχεδόν 90%, είτε να έχουν προγραμματίσει είτε να έχουν κάνουν τις δόσεις. Η κυβέρνηση προφανώς και στο επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και της υποχρεωτικότητας που υπάρχει ως προς τους εμβολιασμούς, αφού έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη και επιθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την υποχρεωτικότητα, καθώς επίσης και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων, καθώς αντιστοίχως έχουμε δει ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που η αναμνηστική δόση έγινε εμμέσως υποχρεωτική [...].

Αντίστοιχα, με τη δεδομένη αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αναμενόμενη, αλλά την παρακολουθούμε σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, τα μέτρα, τα οποία ήταν να εφαρμοστούν 3/1, θα εφαρμοστούν από αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 6 το πρωί [...]. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι αυτή τη στιγμή οι συμπολίτες μας που πλήττονται από τη μετάλλαξη “Όμικρον” είναι κυρίως στις νεότερες γενιές. Κυρίως στις ηλικίες από 18 έως 30 ετών. Αυτές οι γενιές και λόγω της ιδιαιτερότητας της μετάλλαξης “Όμικρον”, αλλά και λόγω των ηλικιακών τους κριτηρίων, κατά βάση νοσούν ή νοσούν ασυμπτωματικά [...].

Παράλληλα, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι μέσα στις απαγορεύσεις περιλαμβάνεται και η απαγόρευση διενέργειας οποιασδήποτε εκδήλωσης, είτε σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο χώρο, που θα έχει τα χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλους χώρους, μισθωμένους χώρους για διενέργεια πάρτι ή με πληρωμή για διενέργεια πάρτι [...]. Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα, εάν εφαρμοστούν στο σύνολό τους για το χρονικό διάστημα έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να επανέλθουμε πλήρως πάλι στην κανονική μας ζωή».

Εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Συνολικά, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους - ο οποίος και αναφέρθηκε χθες το απόγευμα στα δεδομένα των εμβολιασμών της χώρας - έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας 17.105.041 εμβολιασμοί (μέχρι 26/12 ήταν 17.060.000), εκ των οποίων με τη μία τουλάχιστον δόση είναι 7.442.525. Από το σύνολο των 17.105.041, ακόμα, 7.002.092 (μέχρι 26/12 ήταν 7 εκατ.) έχουν πραγματοποιήσει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με 3.387.507 (μέχρι 26/12 ήταν 4.365.000) εξ αυτών να έχουν κάνει και την 3η αναμνηστική δόση, σύμφωνα με τα αντίστοιχα δεδομένα της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ, το πληθυσμιακό ποσοστό της χώρας μας που έχει εμβολιαστεί είναι 71,5% του συνολικού πληθυσμού, με το 4,7% εξ αυτού να είναι μερικώς εμβολιασμένο.

Ως προς τους εμβολιασμούς στο νησί μας, το σύνολο των ολοκληρωμένων εμβολιασμών - δηλαδή και με τις 2 δόσεις - είναι 425.336 (μέχρι 26/12 ήταν 421.583), βάσει σχετικών στοιχείων της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr, από το σύνολο των 623.065 συνολικού πληθυσμού του νησιού (με βάση την απογραφή του 2011), εκ των οποίων 199.086 είναι στο Ηράκλειο, 111.525 στα Χανιά, 59.547 στο Λασίθι και 55.178 στο Ρέθυμνο. Με την μία τουλάχιστον δόση είναι 207.369 στο Ηράκλειο, 118.011 στα Χανιά, 57.576 στο Λασίθι και 58.544 στο Ρέθυμνο. Ως προς την 3η αναμνηστική δόση, οι εμβολιασμοί είναι για το Ηράκλειο 100.476, για τα Χανιά 47.751, για το Λασίθι 27.861 και 24.303 για το Ρέθυμνο.

Νέο ρεκόρ με 28.828 κρούσματα κορωνοϊού

Ξεπέρασαν τις 1.000 οι νέες επιμολύνσεις στην Κρήτη

Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 28.828. Τα 19 εκ των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, κατόπιν πραγματοποίησης ελέγχων. Δυστυχώς, 72 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους μετά τη μάχη τους με τον κορωνοϊό. Ταυτόχρονα, η κατάσταση για το ΕΣΥ κρίνεται καλύτερη, με το σύνολο των διασωληνωμένων να εξακολουθεί να είναι κάτω από τους 700, μετά από την έξαρση του Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι και χθες διασωληνωμένοι ήταν 620 άνθρωποι - το 60,6% αυτών είναι άνδρες - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Η δε μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 63 έτη. Μάλιστα, το 80,2% αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. Ακόμα, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι 529 (δηλαδή το 85,32%) δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει μία εκ των δόσεων, ενώ 91 (δηλαδή το 14,68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Όσον αφορά στις εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 εντός των νοσοκομείων της χώρας, εισήχθησαν 413 άτομα (ημερήσια μεταβολή +21,47%). Από την άλλη πλευρά, ως προς τις εξόδους από τις ΜΕΘ, από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει 3.745 ασθενείς. Σχετικά με τα διαγνωστικά και τα rapid tests για το περασμένο 24ωρο, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 398.632 έλεγχοι, με τα 48.380 να είναι μοριακά τεστ και τα 350.252 rapid tests.

Στην Κρήτη, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού είναι 1.028, από τα 28.828 που καταγράφηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο. Αναλυτικότερα, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου εντοπίστηκαν 529 νέα κρούσματα, στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου 76, στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου 128 και στην περιφερειακή ενότητα Χανίων 295.

Συνολικά στην Ελλάδα, από τον Μάρτιο του 2020 και την αρχή της πανδημίας, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.134.713 (ημερήσια μεταβολή +2,6%), με τη μέση ηλικία αυτών να είναι τα 38 έτη (σε εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ το 50,4% των ανθρώπων που έχουν νοσήσει είναι άνδρες. Παράλληλα, από την έναρξη της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό συνολικά 20.636 συνάνθρωποί μας. Το 95,2% αυτών είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη (σε εύρος 0,2 έως 106 έτη). Σχετικά με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, από την αρχή της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 8.140.319 μοριακά τεστ, ενώ τα rapid tests που έχουν ελεγχθεί από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους φτάνουν συνολικά τα 38.139.478. Όσον αφορά στους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self tests), έως προχθές (Τρίτη 28 Δεκεμβρίου) είχαν καταγραφεί ηλεκτρονικά 66.717.139 δηλώσεις αποτελεσμάτων, με 3.825.103 άτομα να προσέρχονται για επανέλεγχο. Από αυτούς που προσήλθαν για επανέλεγχο καταγράφηκαν 236.121 θετικά αποτελέσματα.

Κατά το τελευταίο επταήμερο, 215 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν συσχετιστεί με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 1.488 εξ αυτών σχετίζονται με κάποιον άλλο επιβεβαιωμένο ασθενή κορωνοϊού. Τέλος, βάσει των στοιχείων, ο μέσος όρος του επταημέρου όσον αφορά στις εισαγωγές είναι 330 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος των δειγματοληπτικών ελέγχων είναι 333.395.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια