Κορωνοϊός: Στις 15:00 οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα – Από αύριο το πρωί τίθενται σε ισχύ

Κρήτη
Κορωνοϊός: Στις 15:00 οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα – Από αύριο το πρωί τίθενται σε ισχύ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκτακτη ενημέρωση στις 15:00 από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος θα ενημερώσει τους πολίτες για τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν από το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου

Πριν την Πρωτοχρονιά αναμένεται να τεθούν τελικά σε ισχύ ορισμένα από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την διασπορά του κορωνοϊού, μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώθηκε χθες Τρίτη 28 Δεκεμβρίου.

Η πρωινή διάσκεψη στο Μαξίμου, ολοκληρώθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνεται από τον Θάνο Πλεύρη και από τον Σωτήρη Τσιόδρα για τα νέα δεδομένα της πανδημίας.

Στη μια το μεσημέρι θα συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Ο υπουργός Υγείας στις 15:00 θα ενημερώσει τους πολίτες για τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν από αύριο το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν τα μέτρα που πρόκειται να ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου έως 16 Ιανουαρίου.

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης μπαίνουμε στην επικράτηση της Όμικρον και πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες και έκανε έκκληση τήρησης των μέτρων και αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Αντιδράσεις για τα νέα μέτρα - Φόβοι για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς

Απογοήτευση και θυμός είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στον χώρο της εστίασης σε ολόκληρη την Κρήτη, ως προς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, τα μέτρα είναι ιδιαίτερα καταστροφικά, ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη βραδιά της Πρωτοχρονιάς και για το ορατό ενδεχόμενο να “βιαστεί” η κυβέρνηση να “φέρει” τα νέα μέτρα στην έλευση του νέου έτους, κάτι που θα τίναζε στον αέρα τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, οι οποίες εδώ και καιρό έχουν προχωρήσει στις αναγκαίες προετοιμασίες για τη νύχτα του ρεβεγιόν.

Μάλιστα, και απλοί πολίτες όταν ρωτήθηκαν σε σχετικό ρεπορτάζ της “ΚΡΗΤΗ ΤV” απάντησαν πως... «διασκέδαση και ρολόι δεν πάνε μαζί», χωρίς ωστόσο κανείς να αμφισβητεί ότι τα κρούσματα πραγματικά έχουν ξεφύγει και η κατάσταση πλέον, ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται οι πάντες... «να βάλουμε νερό στο κρασί μας»!

«Το γεγονός ότι προέχει η δημόσια υγεία είναι κάτι που όλοι μας το τονίζουμε. Και όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να προφυλαχτούμε από την πανδημία, για να μην έχουμε τριπλάσια κρούσματα στο μέλλον, αλλά από ’κει και μετά θα πρέπει να βρεθεί και ένας τρόπος προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης του νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη.

«Με τα μειωμένα ωράρια μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, που λένε ότι θα ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου, ουσιαστικά είναι μείωση και του τζίρου, και όχι μόνο. Κάτι τέτοιο σημαίνει μείωση προσωπικού. Σημαίνει ζημιά για τους προμηθευτές μας και πολλά άλλα. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει, αν χρειαστεί να πάρουμε αυτά τα σκληρά μέτρα και για άλλη μια φορά να “πληρώσει το μάρμαρο” η εστίαση, να βρεθεί και ο τρόπος να στηριχθεί ο κλάδος μας με κάποια αντισταθμιστικά μέτρα. Και όχι μόνο η απλή εστίαση, αλλά και τα μεγάλα μαγαζιά, τα οποία έχουν καταδικαστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και για τον λόγο ότι δεν έχουν εκδηλώσεις. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχουν και τα αντίστοιχα μέτρα στήριξης», τόνισε η κ. Μαρία Αντωνακάκη.

«Ήδη έχουμε προχωρήσει σε αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας ένα κονδύλι που θα είναι μόνο για τα μεγάλα μαγαζιά των εκδηλώσεων, που έχουν παραμείνει για το μεγαλύτερο διάστημα κλειστά. Είμαστε εν αναμονή της απόφασης των υπουργείων και φαίνεται πως πράγματι θα δοθεί αυτό το κονδύλι, με κάποιες προϋποθέσεις», είπε στην εφημερίδα μας η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου.

«Μόνο για εμβολιασμένους»

Ιδιαίτερα για τη βραδιά της Πρωτοχρονιάς, η Μαρία Αντωνακάκη τόνισε: «Η πρόταση η δική μας είναι να δουλέψουν τα μαγαζιά μόνο με εμβολιασμένους, όπως έχουν εξαγγείλει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Να μην επιτραπεί η είσοδος σε ανεμβολίαστους. Να τηρηθούν τα μέτρα. Και να εφαρμοστεί κανονικά η λειτουργία τους. Διότι υπάρχουν άνθρωποι αυτή τη στιγμή οι οποίοι έχουν προβεί σε συμφωνίες με καλλιτέχνες, με σχήματα μουσικής κ.λπ. Έχουν πληρωθεί εισιτήρια σε καλλιτέχνες που έχουν έρθει από άλλες περιοχές εκτός Κρήτης. Και αυτά τα χρήματα από κάπου θα πρέπει να καλυφθούν. Ή έστω, αυτά τα μέτρα, αν τελικά εφαρμοστούν από τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα, ώστε να μην είχαν προβεί σε αυτές τις συμφωνίες οι επιχειρηματίες της εστίασης».

Καταλήγοντας, η Μαρία Αντωνακάκη μάς είπε ότι «η Πανελλαδική Ομοσπονδία του κλάδου μας έχει καταθέσει έγγραφη επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία διαμαρτύρεται εντόνως για τα κατασταλτικά αυτά μέτρα, και επισημαίνει, επίσης, ότι δεν έχει καμία λογική βάση να αλλάξει κάποιος άνθρωπος τον χρόνο στο αυτοκίνητό του μέσα, στην περίπτωση που το μέτρο του περιορισμένου ωραρίου λειτουργίας της εστίασης μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα ισχύσει και για τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, κάτι που δείχνει η κυβέρνηση να το “φωτογραφίζει” μέσα από αυτά που ανακοινώνει το τελευταίο διάστημα».

«Άλλο ένα χτύπημα στην πλάτη της εστίασης»

Με απογοήτευση και θυμό υποδέχτηκαν οι επαγγελματίες εστίασης του Ρεθύμνου τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, με τους ίδιους να μιλούν για ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα που δέχονται την εορταστική περίοδο.

Ήδη - όπως λένε - στο Ρέθυμνο οι απώλειες από τις αρχές Νοεμβρίου έως σήμερα ξεπερνούν το 50%, ενώ οι κρατήσεις για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς έχουν μπει στην “κατάψυξη”.

Από την άλλη πλευρά τώρα, οι θαμώνες των καταστημάτων μουδιασμένοι τονίζουν στην “ΚΡΗΤΗ TV” πως «διασκέδαση με το ρολόι στο χέρι δεν πάνε μαζί».

Μιλώντας στην κάμερα του καναλιού, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε κουραστεί. Δεν μπορούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Και όλα αυτά καταλαβαίνεται ότι λειτουργούν αρνητικά και για μας στην εστίαση και για τους εργαζόμενους τους δικούς μας».

Θυμωμένοι και απογοητευμένοι, λοιπόν, οι άνθρωποι της εστίασης και στο Ρέθυμνο. Με αυτά τα συναισθήματα “υποδέχονται” τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της μετάλλαξης “Όμικρον”, όποτε αυτά και αν ισχύσουν. Οι ίδιοι μιλούν για ένα νέο “χτύπημα” μεσούσης της εορταστικής περιόδου, που μόνο απώλειες θα επιφέρει στους ίδιους και τους εργαζόμενούς τους.

«Άλλο ένα χτύπημα στην πλάτη της εστίασης. Όπως βλέπετε, τα πράγματα πάνε πάρα πολύ άσχημα. Η εστίαση θα πληρώσει για άλλη μια φορά τη νύφη. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να διαχωριστεί. Άλλο είναι η εστίαση και άλλο είναι η διασκέδαση. Η εστίαση, όπως ξέρετε και όπως βλέπετε παντού, τηρεί ευλαβικά τα μέτρα. Δε δικαιολογείται άλλο ένα “χτύπημα”», σύμφωνα με τον Ανδρέα Κλαψινό.

Και μπορεί η εστίαση να κινήθηκε με περιορισμένες απώλειες τα Χριστούγεννα, για την Πρωτοχρονιά όμως οι κρατήσεις στο Ρέθυμνο έχουν μπει για τα καλά στην “κατάψυξη”. Είναι χαρακτηριστικά αυτά που τόνισε από την πλευρά του ο επιχειρηματίας από τον χώρο της εστίασης στο Ρέθυμνο Όθωνας Χριστοδουλάκης: «Δεν έχουμε υποδεχτεί ακόμα κρατήσεις, διότι και ο κόσμος είναι “παγωμένος”. Και ο κόσμος δεν ξέρει τι θα κάνει. Δηλαδή, κάντε το δικό σας. Θα πηγαίνατε σε κάποιο μαγαζί το οποίο θα έκλεινε 11 ή 12 τη νύχτα, χωρίς να έχει έστω μία ελαφρά υπόκρουση μουσικής;».

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, τα μέτρα επηρεάζουν και την εστίαση και τους πολίτες που επιθυμούν να πάνε κάπου για φαγητό. Και φυσικά επηρεάζουν με τρόπο που τους δημιουργεί ζημιές όλους εκείνους που έχουν τα μαγαζιά στον χώρο της εστίασης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα η πτώση του τζίρου στα καταστήματα εστίασης του Ρεθύμνου ξεπερνά το 50%. Οι περισσότερες οικογένειες έχουν κόψει τις νυχτερινές εξόδους κυρίως στην ταβέρνα και αρκούνται μόνο στην έξοδο το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ σε πολλά επίσης καταστήματα μεσουρανεί το take away.

Όπως τόνισε στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV” ο πρόεδρος των επιχειρηματιών της εστίασης στο Ρέθυμνο Ανδρέας Κλαψινός, «έχουμε μία τρομακτική πτώση τζίρου από τις αρχές του Νοεμβρίου που έχουν έρθει τα μέτρα και δυστυχώς, όπως βλέπετε, τα πράγματα πάνε πάρα πολύ άσχημα. Και με τα καινούργια μέτρα δεν ξέρουμε ούτε κι εμείς τι θα κάνουμε και πώς θα περάσουμε αυτόν τον χειμώνα.

Αρκετοί επίσης επαγγελματίες καλούν τους Έλληνες επιστήμονες να σταματήσουν να “κουνούν το δάκτυλο” στους πολίτες και να επιδοθούν στη φαρμακευτική έρευνα που θα θέσει στο περιθώριο την COVID-19, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Ισραήλ.

«Ήδη έχουν ανακαλύψει 4-5 φάρμακα τα οποία αντιμετωπίζουν τον ιό. Εμείς εδώ από πλευράς έρευνας τι κάνουμε, κύριοι γιατροί; Ένα στρογγυλό μηδενικό. Δεν κάνουμε τίποτα. Παρά μόνο “κουνάμε το δάκτυλο” στην κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά o επιχειρηματίας Όθωνας Χριστοδουλάκης, εμφανώς αγανακτισμένος και ενοχλημένος από την κατάσταση αυτή.

«Η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας αργοσβήνει αργά και βασανιστικά»

Μεγάλες αντιδράσεις όμως εκδηλώνονται και στην Ιεράπετρα. Ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας Μάνος Μιχελαράκης εκφράζει την απογοήτευσή του για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, τα οποία για άλλη μια φορά, όπως υποστηρίζει, στοχοποιούν έναν κλάδο που αργοσβήνει μέρα με τη μέρα, έχοντας γίνει το εξιλαστήριο θύμα της κυβέρνησης.

Το Σωματείο Καφέ-Εστίασης Ιεράπετρας με άλλα 50 σωματεία από κάθε νομό σε όλη την επικράτεια πρόκειται να συζητήσουν την ερχόμενη εβδομάδα πιθανούς τρόπους αντίδρασης ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που οδηγούν εκατοντάδες επιχειρήσεις στο κλείσιμο.

«Η εστίαση προς το παρόν δε θα αντιδράσει μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Γιατί να αντιδράσει; Δεν υπάρχει λόγος αντίδρασης... διότι ό,τι και να γίνει η εστίαση φταίει για όλα. Και στην προηγούμενη αντίδρασή μας, που κλείσαμε για μία μέρα το 95% των επιχειρήσεων καφέ και εστίασης σε όλη τη χώρα, δε φέραμε κανένα αποτέλεσμα, δυστυχώς.

Η εστίαση είναι ο φταίχτης, ο “σάκος του μποξ” και το εξιλαστήριο θύμα της πανδημίας για την κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι η εστίαση είναι η αιτία που πεθαίνει ο κόσμος, ότι η εστίαση φοροδιαφεύγει, ότι η εστίαση παρανομεί, ότι η εστίαση έχει πάρει τα περισσότερα, και άλλα πολλά.

Όταν η εστίαση “σβήσει” με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, τότε θα αναρωτιέται πού έκανε λάθος. Θα είναι όμως αργά και δε θα υπάρχει γυρισμός! Η εστίαση δέχεται απανωτά χτυπήματα και, δυστυχώς, παλεύει μόνη της, χωρίς να αντιλαμβάνεται κανείς τι έρχεται όταν 80.000 επιχειρήσεις, η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αργοσβήνουν καθημερινά... σιγά, σιγά και βασανιστικά», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των καταστηματαρχών καφέ και εστίασης Ιεράπετρας Μάνος Μιχελαράκης.

Από την εξαγγελία των νέων μέτρων περιορισμού λόγω της πανδημίας στις 3 Νοεμβρίου 2021, ο τζίρος των καταστημάτων καφέ και εστίασης έπεσε αυτόματα 30% και από τότε η πτώση βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.

Τούτη την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων η κίνηση κατέγραψε μια τεράστια πτώση, που ξεπέρασε μέχρι και το 70%, όταν τα προηγούμενα χρόνια, πριν το 2019, δεν έβρισκες τραπέζι να κάτσεις με την οικογένειά σου αυτές τις δύο μέρες.

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και τις ραγδαίες αυξήσεις των πρώτων υλών, την ώρα που το κόστος της ενέργειας πλέον είναι πολλαπλάσιο του ενοικίου και σίγουρα διπλάσιο από το φυσιολογικό κόστος των προηγούμενων ετών.

Συμπερασματικά, αν κρατήσει ακόμα λίγους μήνες αυτό, θα οδηγηθούν σε “λουκέτο” χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Δε ζητάμε δανεικά, δε ζητάμε ελεημοσύνη, υπολειτουργούμε με κρατική εντολή για λόγους εθνικού συμφέροντος. Βρισκόμαστε μέσα στη δίνη μιας μεγάλης καταστροφής.

Να μη μας απαντήσουν με νούμερα και στατιστικές, γιατί απλά τα επικοινωνιακά τρικ ή οι αφορισμοί των υπουργών για τον κλάδο της εστίασης δεν αφορούν κανέναν πλέον.

Οι κύριοι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης πρέπει να αντιληφθούν πως είναι σίγουρο ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι του κλάδου μας θα αφανιστούν. Το σίγουρο επίσης είναι ότι όλοι αυτοί ψηφίζουν. Να μην απορήσουν αν στις επόμενες εκλογές τους αγνοήσουν. Η επόμενη μέρα δε θα τους χαριστεί...», κατέληξε ο Μάνος Μιχελαράκης, πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας.

Αν και στο κέντρο και στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας λειτουργούν αυτόν τον χειμώνα ελάχιστες επιχειρήσεις του κλάδου του καφέ και της εστίασης, κάθε βράδυ μετά τις 10 δεν κυκλοφορεί σχεδόν κανείς στα μαγαζιά, καθώς, τρομοκρατημένοι οι πελάτες απ’ όλα όσα τους λένε για την πανδημία, κλείνονται στα σπίτια τους πριν από τις 9 το βράδυ, ειδικά οι άνω των 50.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News