Ανασκόπηση 2021: 16 γυναικοκτονίες στην χώρα – Πόσες σημειώθηκαν στην Κρήτη

Κρήτη
Ανασκόπηση 2021: 16 γυναικοκτονίες στην χώρα – Πόσες σημειώθηκαν στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ελληνικό Me Too - Άνοιξαν στόματα μετά τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου

Τον Ιανουάριο μία 54χρονη γυναίκα, μητέρα 3 παιδιών, δολοφονείται με μαχαίρι από τον 48χρονο σύντροφό της, μέσα στο σπίτι όπου διέμεναν μαζί, στα Μεσκλά του δήμου Πλατανιά. Μετά το έγκλημα, ο δράστης διαφεύγει από το σημείο με αυτοκίνητο. Τελικά, ο γυναικοκτόνος εντοπίζεται λίγες ημέρες μετά στα Ληνοπεράματα Ηρακλείου. Ο δράστης εμφανίζεται μετανιωμένος, ενώ στην απολογία του υποστηρίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και το θύμα είχαν καταναλώσει νωρίτερα πολύ αλκοόλ. Στη συνέχεια κρίνεται προφυλακιστέος.

Δυστυχώς, η δολοφονία της 54χρονης δεν ήταν η μόνη γυναικοκτονία που έλαβε χώρα μέσα το 2021 στην Κρήτη: Τον Αύγουστο, ένας 49χρονος Κρητικός δολοφονεί εν ψυχρώ μια 47χρονη γυναίκα, στο Πάνορμο Ρεθύμνου. Ο δράστης σημάδεψε και πυροβόλησε την αδικοχαμένη Σταυρούλα πισώπλατα, την ώρα που εκείνη βρισκόταν μέσα στην επιχείρηση που διατηρούσε σε πολύ κοντινή απόσταση από την επιχείρηση του θύτη.

Από τα σκάγια τραυματίστηκε ένας νεαρός τουρίστας από την Αυστρία που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο κατάστημα. Μετά την αποτρόπαια πράξη του, ο 49χρονος φεύγει με το αυτοκίνητό του από το σημείο και πηγαίνει σε κοντινό χωριό, όπου στρέφει το όπλο προς το κεφάλι του και πατάει τη σκανδάλη. Περίπου δύο εβδομάδες μετά κι ενώ νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, αφήνει την τελευταία του πνοή.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ένας 54χρονος Κρητικός σφάζει την πρώην γυναίκα του, σε ξενοδοχείο, στον Περιστερά της Ιεράπετρας. Η 48χρονη Νεκταρία Μαράκη, μητέρα των 4 παιδιών του δράστη, προσπαθεί να ξεφύγει από τον 54χρονο, ο οποίος ωστόσο την προφταίνει και της καταφέρει απανωτές μαχαιριές, αφαιρώντας της τη ζωή με φρικτό τρόπο. Κατόπιν, ο 54χρονος μεταβαίνει σε απόκρημνη παραθαλάσσια περιοχή όπου απειλεί να αυτοκτονήσει. Εντούτοις, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία, παραδίδεται στις Αρχές.

Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά

Σε πανελλαδικό επίπεδο, σημειώθηκαν μέσα στο 2021 (μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου) 16 γυναικοκτονίες. Η υπόθεση που συγκέντρωσε - όσο καμία άλλη - το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ήταν αυτή της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς από τον 33χρονο σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο. Η αδικοχαμένη Καρολάιν βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι όπου διέμενε μαζί με τον Αναγνωστόπουλο και το μόλις λίγων μηνών βρέφος τους, τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου.

Η γυναίκα εντοπίστηκε πάνω στο κρεβάτι της, ενώ ο σύζυγός της βρέθηκε δεμένος και φιμωμένος δίπλα σε αυτό. Στο ίδιο δωμάτιο, δίπλα στη νεκρή της μητέρα, οι αστυνομικοί βρήκαν και την κόρη του ζευγαριού. Από την πρώτη στιγμή, ο γυναικοκτόνος προσπαθεί να παραπλανήσει τις Αρχές, αναφέροντας ότι ο ίδιος και η οικογένειά του έπεσαν θύματα αδίστακτων ληστών. Ανέφερε λοιπόν στους αστυνομικούς ότι τρεις ένοπλοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειας στα Γλυκά Νερά της Αττικής κι άρπαξαν 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Αναγνωστόπουλο, η Καρολάιν, η οποία ήξερε πολεμικές τέχνες, αντέδρασε, ωστόσο οι ληστές κατάφεραν να την ακινητοποιήσουν και να προκαλέσουν τον θάνατό της με ασφυξία. Όπως ανέφερε ο γυναικοκτόνος, οι ληστές έδεσαν και φίμωσαν τον ίδιο, ενώ για να κάνει ακόμη πιο αληθοφανές το “σενάριο” περί αδίστακτων ληστών, ο Αναγνωστόπουλος δε δίστασε να θανατώσει - και να κρεμάσει - τον σκύλο της οικογένειας. Τις επόμενες εβδομάδες ο δράστης καταφέρνει να κοροϊδέψει όχι μόνο τους συγγενείς της συζύγου του, τον περίγυρό του και την Αστυνομία, αλλά και μια ολόκληρη κοινωνία, “στήνοντας” για τον εαυτό του το προφίλ του “χτυπημένου” από τη μοίρα συζύγου-πατέρα, ο οποίος έχασε την αγαπημένη του γυναίκα, ωστόσο πρέπει να σταθεί δυνατός για χάρη της κορούλας του.

Στις 17 Ιουνίου κι ενώ ο Αναγνωστόπουλος βρισκόταν στην Αλόννησο, στο μνημόσυνο της γυναίκας του, αστυνομικοί του ζητούν διακριτικά μεν, επιτακτικά δε να τους ακολουθήσει άμεσα στην Αθήνα. Τις επόμενες ώρες, υπό το βάρος των νέων ευρημάτων της ΕΛ.ΑΣ., ο 33χρονος πιλότος ελικοπτέρου ομολογεί το έγκλημά του και συλλαμβάνεται.

Η δολοφονία της Γαρυφαλλιάς

Μερικές εβδομάδες αργότερα, τον Ιούλιο, η 26χρονη Γαρυφαλλιά δολοφονείται από τον 30χρονο φίλο της, με τον οποίο είχαν μεταβεί για διακοπές στη Φολέγανδρο. Ο δράστης έσπρωξε την κοπέλα στον γκρεμό, αφού νωρίτερα φέρεται να την χτύπησε για ασήμαντη αφορμή, με αποτέλεσμα η Γαρυφαλλιά να βρει φρικτό τέλος.

Καταδίκες

Τον Οκτώβριο, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου κρίνει ένοχο έναν 41χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται να σκότωσε την 31χρονη σύντροφό του, Κλειώ, μέσα σε σπίτι στο Ηράκλειο, στα τέλη Νοεμβρίου του 2019. Ο 41χρονος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών.

Μερικές ημέρες αργότερα, τον ίδιο μήνα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης, στα Χανιά, “διατηρεί” την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτόδικα σε έναν 62χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται να σκότωσε την 38χρονη Τόνια Ζόεβα πριν από περίπου 3,5 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου. Η σορός της Ζόεβα δε βρέθηκε ποτέ, ωστόσο θεωρείται βέβαιο από τις Αρχές ότι δολοφονήθηκε.

Το ελληνικό “Me Too” - Άνοιξαν στόματα μετά τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου

Στις αρχές του έτους, η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου αποκαλύπτει ότι είχε δεχτεί σεξουαλική επίθεση το 1998 από μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Η θαρραλέα κίνηση της Μπεκατώρου επιδοκιμάζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ και των απλών χρηστών στα social media. Το επόμενο διάστημα, μετά και τη συνάντηση της αθλήτριας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι καταγγελίες που δημοσιοποιούνται από γυναίκες και άντρες που έπεσαν θύματα παρόμοιων επιθέσεων πολλαπλασιάζονται.

Το επόμενο διάστημα, η προσοχή στρέφεται κυρίως στον χώρο του θεάτρου, καθώς στο πλήθος των καταγγελιών που γίνονται περιλαμβάνονται τα ονόματα των Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρου Φιλιππίδη. Τον Φεβρουάριο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης παραιτείται από τη θέση του κι ενώ μία μέρα νωρίτερα υποβάλλεται σε βάρος του μήνυση για βιασμό. Τον ίδιο μήνα συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται, ενώ τον Απρίλιο διαγράφεται από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Πριν από μερικές ημέρες αποφασίζεται τελικά η παραπομπή του σε δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για 4 περιπτώσεις βιασμού.

Τον Φεβρουάριο, οι ηθοποιοί Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Λένα Δροσάκη και Πηνελόπη Αναστασοπούλου καταγγέλλουν διαδοχικά τον Πέτρο Φιλιππίδη για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους συνεργασίας. Τον Μάιο ασκείται σε βάρος του ηθοποιού ποινική δίωξη για βιασμό και απόπειρα βιασμού και τον Ιούνιο διαγράφεται από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Τον Ιούλιο, μετά την απολογία του στον ανακριτή, προφυλακίζεται, ενώ τον Νοέμβριο παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News