Ανασκόπηση 2021: Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και η πολιτική ειδησεογραφία

Κρήτη
Ανασκόπηση 2021: Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και η πολιτική ειδησεογραφία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κρητικός ευρωβουλευτής που σάρωσε στις εκλογές - Ηχηρές επισκέψεις και ανασχηματισμοί

Ο Κρητικός ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης αναδείχτηκε πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. σε μια ανοιχτή διαδικασία εκλογής από την κομματική βάση, στην οποία σημειώθηκε ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή. Η διαδικασία εκλογής προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής είχε εκκινήσει πριν από τον αδόκητο θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Το ισχυρό προβάδισμα που είχε ως παρακαταθήκη από την α' Κυριακή, αλλά και η αλίευση ψήφων από τους ψηφοφόρους των άλλων 4 υποψηφίων του α' γύρου, πρωτίστως από τη μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων του Ανδρέα Λοβέρδου, που στήριξε επίσημα τον ευρωβουλευτή, αποδείχτηκε ικανή συνθήκη ώστε ο Νίκος Ανδρουλάκης να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις και να πετύχει μια άνετη επικράτηση. Το ποσοστό του προσέγγισε το 68%, με τον συνυποψήφιό του Γιώργο Παπανδρέου να μένει στο 32%.

Το μήνυμα που έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης αμέσως μετά την εκλογή του ήταν «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό». Αναλυτικά, η δήλωση του νέου προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. αμέσως μετά την εκλογή του: «Ανοίγει μια νέα σελίδα για την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Η νέα εποχή αρχίζει με δυναμισμό, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση, με τη δική σας ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε ενωμένοι. Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν. Με αυτή τη συμμετοχή έκαναν την παράταξή μας πιο δυνατή και θύμισαν πόσο βαθιά ρίζα έχει το Κίνημα στην ελληνική κοινωνία. Τους καλώ όλους να σεβαστούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα.

Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητές είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη. Ευχαριστώ όσους με στήριξαν, την οικογένειά μου, τους χιλιάδες εθελοντές όλων των ηλικιών σε όλη την Ελλάδα, που έγιναν η ψυχή της παράταξης», ανέφερε στο μήνυμά του ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. και τόνισε: «Δεσμεύομαι να μετατρέψω τη μεγάλη νίκη της παράταξης σε μια νίκη της πατρίδας. Θα αγωνιστούμε για την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της εθνικής αξιοπρέπειας. Ξεκινάμε ένα νέο ταξίδι, γιατί το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό».

Από την πλευρά του, ο μεγάλος ηττημένος της διαδικασίας, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε τα εξής: «Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και σήμερα, είναι μήνυμα ευθύνης για όλους μας», τόνισε στις πρώτες δηλώσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη «όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών και των φίλων, των δημοκρατικών πολιτών».

«Ήταν ένας ωραίος αγώνας», κατέληξε.

Σάρωσε στην Κρήτη  Συντριπτική επικράτηση

Ακόμα πιο συντριπτική ήταν η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κρήτη, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως συγκέντρωνε πάνω από 75% των Κρητικών ψηφοφόρων.

Η εκλογική διαδικασία είχε ως βασικά χαρακτηριστικά την οργάνωση στα επιμέρους τμήματα και τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που καταγράφηκε ρεκόρ για δεύτερο γύρο, εάν συγκριθεί με την ανάλογη εσωκομματική διαδικασία του 2017.

Το 2017 είχαν ψηφίσει 212.000 ψηφοφόροι στον α' γύρο και 170.000 στον β' γύρο. Φέτος ψήφισαν 206.196, εκ των οποίων οι 204.662 ήταν στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι στο εξωτερικό, ενώ κατά την α' Κυριακή είχαν ψηφίσει 270.000.

Αν το δει κανείς αναλογικά, στον β' γύρο προσήλθε και ψήφισε το 76% όσων είχαν προσέλθει για να ψηφίσουν κατά τον α' εκλογικό γύρο, ενώ στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές τη β' Κυριακή είχε ψηφίσει το 73% των ψηφοφόρων της α' Κυριακής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 3 εκλογικά κέντρα ακυρώθηκε η κάλπη: 1. Αγχίαλος (Βόλος), 2. Ερέτρια και 3. Ορχομενός. Μάλιστα στον Ορχομενό σημειώθηκαν εντάσεις και επεισόδια.

Ηχηρές επισκέψεις και ανασχηματισμοί

Ανασχηματισμοί, επισκέψεις των Προκαθημένων της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα μας και η τελευταία επίσκεψη της Μέρκελ ήταν, μεταξύ άλλων, οι σημαντικότερες στιγμές που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα το 2021. Η Ελλάδα, μεσούσης της υγειονομικής κρίσης, όφειλε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εξωτερικεύσει ένα πρόσωπο μιας χώρας που διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με την Εκκλησία, όσο και με χώρες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, όπως η Γερμανία.

Ταυτόχρονα, το 2021 υπήρξε διά ζώσης παρέλαση, ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια απουσίας μαθητικών παρελάσεων, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας προέβη σε δύο σημαντικούς ανασχηματισμούς.

4 Ιανουαρίου - Μίνι ανασχηματισμός

Η κυβέρνηση προχώρησε στον πρώτο ανασχηματισμό κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού της βίου. Κατά την ανακοίνωση των ονομάτων από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη, έγινε γνωστό πως το νέο κυβερνητικό σχήμα εμπεριέχει σημαντικές αλλαγές, ενώ στόχος ήταν η επανεκκίνηση.

Στόχος ήταν η μεταρρυθμιστική ταυτότητα του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό να επιζητάει την ενίσχυση και την “ανανέωση” του κυβερνητικού σχήματος.

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου το χαρτοφυλάκιο του Τάκη Θεοδωρικάκου κατέληξε στα χέρια του Μάκη Βορίδη με αναπληρωτή τον Στέλιο Πέτσα, ενώ αλλαγές σημειώθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, με τους Άγγελο Συρίγο και Ζέτα Μακρή να αναλαμβάνουν θέσεις υφυπουργών.

Παράλληλα, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας στη θέση του Γιάννη Βρούτση, ενώ ο Σπήλιος Λιβανός ανέλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

31 Αυγούστου - Αλλαγή σκυτάλης σε 11 υπουργεία

Το πρωί της 31ης Αυγούστου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοινώνει 11 αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Τον ανασχηματισμό χαρακτήρισε η αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα τού μέχρι πρότινος υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και η αντικατάστασή του από τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος είδε την πόρτα της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα, μαζί με άλλους οκτώ. Τη θέση τού κ. Κικίλια στο υπουργείο Υγείας ανέλαβε ο Αθανάσιος Πλεύρης, ενώ ιδιαίτερα συμβολική ήταν η κίνηση να τεθεί αναπληρώτρια υπουργός Υγείας η πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο “Σωτηρία”, Μίνα Γκάγκα. Στις ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα ξεχώρισε και η νέα θέση που έλαβε ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.

28η Οκτωβρίου - Παρελάσεις... ξανά

Κανονικά διεξήχθησαν οι στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Ύστερα από σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια που η υγειονομική κρίση περιόρισε τη συσσώρευση του κόσμου, οι μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις έγιναν με την παρουσία του κόσμου. Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό και συμβολικό γεγονός, καθώς, όπως εκφράστηκε και από κυβερνητικά χείλη, ήταν η πρώτη φορά που εορτάζει ένα τόσο σημαντικό εθνικό γεγονός με την παρουσία της κοινωνίας των πολιτών, και μάλιστα μεσούσης της πανδημίας. Ταυτόχρονα, οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου δεν αφορούσαν μόνο τον εμβολιασμένο κόσμο, αλλά και τον ανεμβολίαστο. Ο κόσμος, ωστόσο, όφειλε να τηρεί τους υγειονομικούς κανόνες και πιο συγκεκριμένα να φοράει μάσκα.

28-29 Οκτωβρίου - Η Μέρκελ στην Αθήνα

Ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, η πρώην καγκελάριος Μέρκελ επισκέφτηκε τη χώρα μας, όπου παρέμεινε για ένα διήμερο. Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου δείπνησε με τον πρωθυπουργό της χώρας μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ την επόμενη ημέρα από κοινού πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αποχαιρετιστήρια αυτή συνάντηση-συνέντευξη θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι ο κύκλος της οικονομικής κρίσης έκλεισε και η Ελλάδα μετατρέπεται σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που προχωρά στην ανάπτυξη.

Από τις πιο αξιοσημείωτες δηλώσεις της κ. Μέρκελ είναι πως υποστήριξε με έμφαση ότι ήταν πάντα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ δε δίστασε να τονίσει πως οι θυσίες των Ελλήνων ήταν πάρα πολλές και οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων ήταν υπερβολικές. Πρόκειται για μια ξεχωριστή παρουσία της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα. Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας ταυτίστηκε με την ελληνική δημοσιονομική υπόθεση και την ελληνική κρίση χρέους και η παρουσία της είχε συμβολικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, αφού ήταν η τελευταία της παρουσία στη χώρα μας με πολιτικό αξίωμα.

23 Νοεμβρίου - Τριάντα χρόνια από την ενθρόνιση του Πατριάρχη

Το απόγευμα της 23ης Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αθήνα για τον εορτασμό για τα 30 έτη από την εκλογή του στον Οικουμενικό Θρόνο. Κατά τη συνάντηση, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Παναγιότατο για τη διαρκή στήριξη της Ελλάδος σε διμερές και διεθνές επίπεδο στα δίκαια αιτήματα του Οικουμενικού Θρόνου, που σχετίζονται με τη θρησκευτική ελευθερία των ορθοδόξων χριστιανών στην Τουρκία, επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση στην αποστολή της Μητέρας Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη και διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της προάσπισης του κύρους του Πατριαρχείου και των ιστορικών του δικαιωμάτων. Τόνισε, επίσης, πως η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης παραμένει υψηλή προτεραιότητα.

4 Δεκεμβρίου - Ο ποντίφικας στην Ελλάδα

Στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” κατέφτασε αργά το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου, με ειδική πτήση της Aegean από την Κύπρο, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος. Ο Φραγκίσκος έχει χαρακτηριστεί ως Πάπας των φτωχών, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των ημερών αυτών να επικεντρωθεί στην προσωπικότητα του χαρισματικού ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο ποντίφικας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο, αλλά και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη συνεργασίας των δύο Εκκλησιών, Ρωμαιοκαθολική και Ορθόδοξη, ενώ επισήμανε την ανάγκη να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τους πρόσφυγες ως πρόσωπα τα οποία απαιτούν σεβασμό. Ήταν ένα διαχριστιανικό και πανανθρώπινο κήρυγμα του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα μας.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News