Ανασκόπηση 2021: Πύρινος εφιάλτης στην χώρα – Τρείς νεκροί, χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη

Ελλάδα
Ανασκόπηση 2021: Πύρινος εφιάλτης στην χώρα – Τρείς νεκροί, χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2021 ήταν ένα έτος δασικών πυρκαγιών - Η αρχή του κακού στις 3 Αυγούστου

Το 2021 ήταν ένα έτος δασικών πυρκαγιών. Τέλη του Ιουλίου, η Ελλάδα, όπως και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δαμάζονται από έναν πρωτοφανή ευρωπαϊκό καύσωνα. Ο καύσωνας, σε συνδυασμό με πάγια προβλήματα της Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων και καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας. Ο απολογισμός ήταν δραματικός και σχεδόν σε κάθε γεωγραφική περιοχή ξέσπασαν πυρκαγιές αρχές Αυγούστου.

Η “Ν.Κ.” θυμάται το φονικό ξεκίνημα των πυρκαγιών του Αυγούστου σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην Εύβοια και στην Αττική, που υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά.

Η αρχή του κακού στις 3 Αυγούστου

Η πρώτη φωτιά που ξέσπασε στην Εύβοια ήταν το μεσημέρι στις 3 Αυγούστου στα Κριεζά, στον δήμο Κύμης Αλιβερίου. Λίγο αργότερα και αφού η πυρκαγιά στα Κριεζά είχε τεθεί υπό έλεγχο, η Πυροσβεστική έδωσε εντολή να εκκενωθούν ο οικισμός Ρετσινόλακκος, που είναι κοντά στη Λίμνη Ευβοίας, και ο οικισμός Κοκκίνη, όπου υπήρχαν κατασκηνώσεις, αφού στην περιοχή είχε ξεσπάσει μεγάλη φωτιά πολύ κοντά στους δύο οικισμούς.

Είναι άξιο αναφοράς πως εκείνες τις ημέρες ο καύσωνας είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του. Η φωτιά ξεκίνησε από τη Δάφνη του δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας, πέρασε από Μουρτιά, Ρετσινόλακκο, Κοκκίνη, και συνέχισε την καταστροφική της πορεία προς τη Σπιάδα.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης έπαιρνε μέρος αρχικά μόνο ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος, καθώς τα περισσότερα είχαν ριχτεί στην αντιμετώπιση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, γεγονός που επιδείνωσε τραγικά την κατάσταση.

Στις 4 Αυγούστου εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κουρκουλοί και Δρυμώνας, με απόφαση του Συντονιστικού, που συγκλήθηκε και συνεδρίασε στη Λίμνη Ευβοίας. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης είχαν εκκενωθεί συνολικά 8 χωριά και οικισμοί. Οι εκκλήσεις των αρχόντων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ήταν πολλές και δραματικές. Όλη τη νύχτα οι φλόγες ανέβαιναν προς το βουνό και με το ξημέρωμα, βοηθούμενες από τους ανέμους, επέστρεφαν και πάλι σε παραλιακές περιοχές.

Απομακρύνσεις και διά θαλάσσης

Στην Αγία Άννα και στα υπόλοιπα χωριά, οι κάτοικοι πήραν μήνυμα να εκκενώσουν την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της νύχτας από τις 5 στις 6 Αυγούστου σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτών συνέχιζαν τις προσπάθειες απομάκρυνσης πολιτών από τις παραλίες του νησιού. Εντωμεταξύ, η φωτιά απειλούσε πλέον τη Στροφυλιά και το Μαντούδι. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις έκαναν τη φωτιά να φουντώνει και να επιστρέφει σε περιοχές όπου φαινόταν να έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Όταν η φωτιά κύκλωσε τη Λίμνη, η μόνη διέξοδος ήταν η θάλασσα, καθώς οι γύρω δρόμοι είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Το ένα μετά το άλλο χωριά εκκενώνονταν, αλλά πολλοί κάτοικοι παρέμεναν στα σπίτια τους ελπίζοντας να περισώσουν ό,τι μπορούσαν.

Η Βαρυπόμπη φλέγεται

Την ίδια στιγμή που η Εύβοια εκπέμπει SOS, οι Αφίδνες καίγονται και η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στη Βαρυμπόμπη κινήθηκε απειλητικά προς τους οικισμούς του Αγίου Στεφάνου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας, στις 6 Αυγούστου, ξεσπούν παράλληλα πάνω από 100 πυρκαγιές. Η κατάσταση ήταν δραματική, ενώ η Αρχαία Ολυμπία απειλείται.

Το βράδυ της 6ης Αυγούστου υπήρξε αναζωπύρωση της φωτιάς στους πρόποδες της Πάρνηθας και, σε συνδυασμό με τους ανέμους, η φωτιά πάνω από τον οικισμό των Θρακομακεδόνων μετακινείται προς τα σπίτια.

Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος

Στις 7 Αυγούστου έγινε εμφανές ότι ο εφιάλτης δεν είχε τέλος. Η Φαράκλα, η Λίμνη, η Μουρτιά, οι Κεχριές, η Δάφνη και οι Ροβιές είδαν τις φλόγες να επιστρέφουν. Οι κάτοικοι της Εύβοιας εκλιπαρούσαν για ενίσχυση των ιπτάμενων μέσων πυρόσβεσης, ενώ υπήρχαν πολλές καταγγελίες για ολιγωρία των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες έλεγαν ότι δεν είχαν εντολή να επιχειρήσουν παρά μόνο να βοηθήσουν στην εκκένωση.

Πυρκαγιές σε Πελοπόννησο και Μακεδονία

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, πυρκαγιές σημειώθηκαν στον δήμο Αιγιαλείας, στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ερινεού, στα παραθαλάσσια χωριά Ζήρια και Λαμπίρι.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, πυρκαγιές σημειώθηκαν στην περιοχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία (η οποία απείλησε επίσης και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία), και τους οικισμούς Λάλας, Πλάτανος, Κολίρι, Πελόπιο και Νεμούτα.

Στη Δυτική Μακεδονία, καταστροφικές πυρκαγιές σημειώθηκαν στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Γρεβενών, και πιο συγκεκριμένα πυρκαγιές σημειώθηκαν στις περιοχές των δήμων Κοζάνης (Ελλήσποντος), Σερβίων (Οινόη), Βοΐου (Σιάτιστα), Γρεβενών και Δεσκάτης, εδώ συγκεκριμένα υπήρχαν πέντε ενεργά μέτωπα, μεταξύ των οποίων στις περιοχές της Σαμαρίνας και της Δεσκάτης. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, πυρκαγιές σημειώθηκαν στις περιοχές του δήμου Κόνιτσας (Πάδες) και στο όρος Μιτσικέλι, κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων.

Ο τραγικός απολογισμός - Βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τρεις νεκροί

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν παρανάλωμα, κάνοντας τους ειδικούς να μιλούν για μια ανυπολόγιστη καταστροφή και να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα. Από τις πυρκαγιές, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας εθελοντής πυροσβέστης, ένας χειριστής μηχανήματος και ένας 55χρονος εγκαυματίας, ο οποίος κατέληξε μετά από 38 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Τέλος, αξίζει να γίνει αναφορά πως πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μόνο, απέστειλαν πυροσβεστικά οχήματα και ανθρώπινο προσωπικό, με σκοπό την κατάσβεση των πυρκαγιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News