Μετάλλαξη «Όμικρον»: Αυτές είναι οι πέντε βασικές ενδείξεις - Το ασυνήθιστο σύμπτωμα

Ελλάδα
Μετάλλαξη «Όμικρον»: Αυτές είναι οι πέντε βασικές ενδείξεις - Το ασυνήθιστο σύμπτωμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη μελέτη συμπτωμάτων του ZOE Covid εξέτασαν δεδομένα από ασθενείς με Covid-19, ανακαλύπτοντας ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα σε όσους έφεραν την μετάλλαξη «Όμικρον»

Η μετάλλαξη «Όμικρον» έχει ήδη κυριαρχήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ συνεχώς τα ποσοστά της αυξάνονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Τα συμπτώματα της Όμικρον είναι γνωστό ότι δεν διαφέρουν πολύ από αυτά της μετάλλαξης Δέλτα.

Κυρίαρχα και πάλι, είναι ο ξηρός βήχας και ο πυρετός, αλλά στην Αγγλία οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ένα παράξενο σύμπτωμα που μπορεί να είναι κοινό σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τη νέα μετάλλαξη.

Αυτό το ασυνήθιστο σύμπτωμα είναι η απώλεια της όρεξης, όπως μεταδίδει Daily Mirror. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη μελέτη συμπτωμάτων του ZOE Covid εξέτασαν δεδομένα από ασθενείς με Covid-19. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν την απώλεια όρεξης ως ένα σύμπτωμα που βίωσαν, ενώ σε αυτά συγκαταλέγεται και η νυχτερινή εφίδρωση.

Η μελέτη διαπίστωσε ακόμα ότι τα πιο κοινά συμπτώματα της Όμικρον δεν ήταν πολύ διαφορετικά από  αυτά της παραλλαγής Δέλτα και συγκεκριμένα:

  • Καταρροή
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
  • Φτάρνισμα
  • Πονόλαιμος

Κορωνοϊός: Κοντά στα 20.000 κρούσματα σήμερα – «Παράθυρο» για νέα μέτρα νωρίτερα στην Ελλάδα

Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις τις τελευταίες ώρες υπό την σκιά της μετάλλαξης Όμικρον, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν περίπου 20.000 κρούσματα κορωνοϊού.

Έτσι, η χώρα μας οδεύει ολοταχώς προς νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, με τη μετάλλαξη Όμικρον να βρίσκεται ήδη εδώ και να αγγίζει το 70% των ημερήσιων κρουσμάτων στην Αττική.

Αύριο θα συνεδριάσει στις 12 η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Επιβεβαιώνει ο Οικονόμου το ενδεχόμενο να ισχύσουν νωρίτερα τα νέα μέτρα

Μάλιστα, και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, άφησε ανοιχτό το να ισχύσουν τα μέτρα νωρίτερα. «Έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων που έχει ανακοινωθεί, σταθμίζουμε διαρκώς τα δεδομένα, περιμένουμε αύριο τις εισηγήσεις της επιτροπής για τη χρονική μετάθεση των μέτρων νωρίτερα», επεσήμανε.

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για το κοινό καλό, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Και τώρα θα κάνουμε ότι χρειάζεται στο χρόνο που χρειάζεται, ακούγοντας τους επιστήμονες, και αφού σταθμίσουμε τα δεδομένα από κάθε πτυχή του βίου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την εισαγωγή του στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την ανησυχία του, εκτιμώντας ότι περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων, ενώ τόνισε ότι η αύξηση της μετάλλαξης "Ο" δεν φέρνει αντίστοιχη αύξηση σε νοσηλείες και θανάτους, αφού έχει μειωμένη νοσηρότητα, επισημαίνοντας πάντως ότι το σύστημα υγείας θα δεχθεί υψηλή πίεση.

"Δεν σταματάμε την προσπάθεια, απαιτείται συνέπεια από όλους μας. Η μετάλλαξη "Ο" αφορά περισσότερο τις νεότερες ηλικίες" είπε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

"Σε κάθε περίπτωση να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας" είπε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι σε απόλυτη σχέση με τις επιστημονικές εισηγήσεις κατόπιν ιχνηλάτησης των κρουσμάτων.

"Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε ανά πάσα στιγμή στον ενδεδειγμένο χρόνο" τόνισε με έμφαση ο κ.Οικονίμου.

Τα νέα μέτρα που θα έχουν ισχύ από 3 Ιανουαρίου 2022, όπως ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης από τον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα και στα σούπερ-μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης.
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση. Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν, θα απαγορευτεί και η μουσική.
  • Περιορισμός στο 10% στα γήπεδα, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε νοσοκομεία μόνο με PCR, αλλά και επιπλέον αυστηροποίηση επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία.
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50%, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News