Κορωνοϊός: Κοντά στα 20.000 κρούσματα σήμερα - «Παράθυρο» για νέα μέτρα νωρίτερα

Κρήτη
Κορωνοϊός: Κοντά στα 20.000 κρούσματα σήμερα - «Παράθυρο» για νέα μέτρα νωρίτερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την κατάσταση θα επανεξετάσει η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων σε έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου

Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις τις τελευταίες ώρες υπό την σκιά της μετάλλαξης Όμικρον, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν περίπου 20.000 κρούσματα κορωνοϊού.

Έτσι, η χώρα μας οδεύει ολοταχώς προς νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, με τη μετάλλαξη Όμικρον να βρίσκεται ήδη εδώ και να αγγίζει το 70% των ημερήσιων κρουσμάτων στην Αττική.

Αύριο, Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021, θα συνεδριάσει στις 12 η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Μαξίμου εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων τα οποία, όπως αναφέρεται, δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν πριν από την πρωτοχρονιά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να σταθμίζει τις τεράστιες απώλειες, κυρίως οικονομικές, στον κλάδο της εστίασης και της ψυχαγωγίας, στο πλαίσιο της επιλογής των ανάλογων μέτρων προστασίας από την ορμητική διασπορά της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» και στην Ελλάδα.

Για αυτό το λόγο, είναι πιθανό τα νέα μέτρα, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, να προγραμματιστούν πριν από τις 3 Ιανουαρίου και με στόχευση σε εστίαση και νυχτερινή διασκέδαση. Δεδομένου ότι ο αποκλεισμός των δύο κλάδων, λίγες ώρες πριν από το ρεβεγιόν, επιφέρει σημαντικές απώλειες, εξετάζεται το σενάριο επιβολής πιο ήπιων μέτρων, όπως η μείωση της χωρητικότητας σε κέντρα διασκέδασης, χωρίς να κλείνουν πριν τις 12, η επαναφορά των καθήμενων ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός και η σύσταση για διπλή χρήση μάσκας.

Επιβεβαιώνει ο Οικονόμου το ενδεχόμενο να ισχύσουν νωρίτερα τα νέα μέτρα

Μάλιστα, και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, άφησε ανοιχτό το να ισχύσουν τα μέτρα νωρίτερα. «Έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων που έχει ανακοινωθεί, σταθμίζουμε διαρκώς τα δεδομένα, περιμένουμε αύριο τις εισηγήσεις της επιτροπής για τη χρονική μετάθεση των μέτρων νωρίτερα», επεσήμανε.

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για το κοινό καλό, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Και τώρα θα κάνουμε ότι χρειάζεται στο χρόνο που χρειάζεται, ακούγοντας τους επιστήμονες, και αφού σταθμίσουμε τα δεδομένα από κάθε πτυχή του βίου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την εισαγωγή του στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την ανησυχία του, εκτιμώντας ότι περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων, ενώ τόνισε ότι η αύξηση της μετάλλαξης "Ο" δεν φέρνει αντίστοιχη αύξηση σε νοσηλείες και θανάτους, αφού έχει μειωμένη νοσηρότητα, επισημαίνοντας πάντως ότι το σύστημα υγείας θα δεχθεί υψηλή πίεση.

"Δεν σταματάμε την προσπάθεια, απαιτείται συνέπεια από όλους μας. Η μετάλλαξη "Ο" αφορά περισσότερο τις νεότερες ηλικίες" είπε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

"Σε κάθε περίπτωση να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας" είπε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι σε απόλυτη σχέση με τις επιστημονικές εισηγήσεις κατόπιν ιχνηλάτησης των κρουσμάτων.

"Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε ανά πάσα στιγμή στον ενδεδειγμένο χρόνο" τόνισε με έμφαση ο κ.Οικονίμου.

Αναφέρθηκε επίσης στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη εμβολιασμών κατά τον οποίο όπως είπε, έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί και έχουν εμβολιαστεί 7.415.000 συμπολίτες μας.

Παράλληλα – πρόσθεσε - πάνω από 4.360.000 συμπολίτες μας έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση, ενώ τόνισε ότι με βάση τις έρευνες, περισσότεροι από 15.000 συμπολίτες μας θα έχαναν τη ζωή τους αν δεν  είχαν γίνει οι εμβολιασμοί  αυτοί.

Είπε ακόμη ότι στην Επιχείρηση «Ελευθερία» προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε καθημερινή βάση  περισσότεροι από 7.000 υγειονομικοί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 550 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία και περισσότερα από 100 στελέχη από τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικής 'Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και την ΗΔΙΚΑ, στο Επιχειρησιακό Κέντρο.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα -μεταξύ άλλων- δημιούργησε σταδιακά 3 χιλ. εμβολιαστικά κέντρα σε 725 σημεία, ανέπτυξε παράλληλα περισσότερες από 300 κινητές μονάδες και έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα εμβολιασμού στις δυσπρόσιτες  περιοχές, και εφάρμοσε πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα. 

Στο ίδιο διάστημα -είπε- η χώρα μας πήρε πρωτοβουλίες που υιοθέτησαν άλλες χώρες όπως η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους άνω των 60, ενώ και με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, εφαρμόστηκε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό.

"Κανείς στην ελληνική ιστορία δεν έκανε τόσα πολλά για το ΕΣΥ σε τόσο μικρό διάστημα" τόνισε καταλήγοντας ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι "δεν ήταν αποτέλεσμα τύχης, αλλά έγιναν με πολύ κόπο και την συμπαράσταση του λαού, μακριά από κραυγές που επιδίδονται σε εμπόριο πόνου και μετρολογίας προτείνοντας αποσπασματικές ρυθμίσεις ανεφάρμοστες. Μακριά από απόψεις που μέσα σε συνθήκες πανδημικής πολιορκίας αρνήθηκαν να αποδοκιμάσουν τον παραλογισμό και την αντιεπιστημονικότητα".

Τα νέα μέτρα που θα έχουν ισχύ από 3 Ιανουαρίου 2022, όπως ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης από τον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα και στα σούπερ-μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης.
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση. Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν, θα απαγορευτεί και η μουσική.
  • Περιορισμός στο 10% στα γήπεδα, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε νοσοκομεία μόνο με PCR, αλλά και επιπλέον αυστηροποίηση επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία.
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50%, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Θ. Πλεύρης: Θ. Πλεύρης: Πάνω από 15.000 κρούσματα κορωνοϊού σήμερα - «Δεν αποκλείονται και νέα μέτρα, πριν την Πρωτοχρονιά»

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεν αποκλείεται τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 15.000 σήμερα.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα με ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως είναι όλα ανοιχτά για την εφαρμογή τους νωρίτερα.

Η πανδημία και η μετάλλαξή της Όμικρον φαίνεται ότι πλέον βρίσκεται σε ισχυρό βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ειδικά στην περιοχή της Αττικής, όπου στα κρούσματα φαίνεται ότι υπάρχει μία αρκετά μεγάλη άνοδο. Αυτή η άνοδος προβληματίζει τους επιστήμονες, αλλά οι εισαγωγές και τα εξιτήρια που παρατηρούνται αυτήν τη στιγμή δεν δείχνουν ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κ. Πλεύρης είχε αναφέρει χθες πως δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών, ενώ ένα 20% είναι περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου μάλιστα έχει γίνει και αναμνηστική δόση σε ποσοστό σχεδόν του 90%, «γεγονός που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ως προς την πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Δεν υποτιμούμε τον παράγοντα των κρουσμάτων. Σήμερα και αύριο θα παρακολουθήσουμε τα κρούσματα και θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή για να αποτιμήσει τη νέα άνοδο των κρουσμάτων, προκειμένου να δούμε αν τα μέτρα που πήραμε αρκούν ή αν θα χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα», τόνισε.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο στοχεύσεις: «Εάν χρειαστεί να μεταφερθούν τα μέτρα νωρίτερα, κάτι που θα μας πει η επιτροπή αύριο, Τετάρτη, στη συνεδρίασή της εκτιμώντας δεδομένα και τα κρούσματα σήμερα, και αύριο και να πείσουμε τον κόσμο εάν θεωρεί ότι έχει εκτεθεί, ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα, να μην έρθει σε επαφή με άτομα με μεγαλύτερη ηλικία στο οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς».

Επίσης, επεσήμανε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι επικίνδυνη για τις μεγάλες ηλικίες και κάλεσε τους νέους να προσέχουν ιδιαίτερα.

Όσον αφορά τη διασπορά, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως στην Αττική, πλέον, μιλάμε για 200-300% αύξηση κρουσμάτων ημερησίως, άρα δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με τη Δέλτα. «Η Δέλτα δεν έδινε αυξήσεις πάνω από 10 με 15%"», ανέφερε και πρόσθεσε πως πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η Όμικρον είναι κυρίαρχη και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα μας απασχολεί μόνο αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα καταγράφηκαν 9.284 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ πανδημίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ειδικοί θα δώσουν μεγάλη προτεραιότητα στην υποχρεωτική χρήσης μασκών ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο για μόνο καθήμενους πελάτες στην διασκέδαση να ληφθεί και νωρίτερα.

Θεσσαλονίκη: Στο 32% η παρουσία της μετάλλαξης Όμικρον στα λύματα της πόλης, σύμφωνα με την έρευνα του ΑΠΘ

Πλήρης επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης αναμένεται στις αρχές του νέου έτους, με βάση τις αναλύσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στα αστικά απόβλητα της πόλης. Η μετάλλαξη ανιχνεύτηκε στα λύματα πρώτη φορά στις 19 Δεκεμβρίου και μέσα σε 8 μέρες το ποσοστό της, συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα, αυξήθηκε εκθετικά.

«Από τις 19 Δεκεμβρίου και μετά ανιχνεύουμε ειδικά το φορτίο του στελέχους Όμικρον στα λύματα της Θεσσαλονίκης και μπορούμε να εκτιμήσουμε το ποσοστό της συχνότητάς του σε σχέση με το Δέλτα. Με βάση τις μετρήσεις 8 ημερών, εκτιμούμε ότι το ποσοστό του Όμικρον, σε σχέση με το Δέλτα, βαίνει αυξανόμενο από 3% στο δείγμα της 19/12 μέχρι 32% στο δείγμα της 26/12. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτιμάται ότι θα έχει κυριαρχήσει πλήρως μέχρι τις 9 Ιανουαρίου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Η καθολική επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, «είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, όπως και παντού» και «μέχρις ότου να υπάρξουν επαρκή δεδομένα για το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού -σε ποιον βαθμό είναι πιο ήπια η νόσηση, αλλά και για τον βαθμό ανοσιακής προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια, η προηγούμενη νόσηση και τα μονοκλωνικά αντισώματα- είναι εξαιρετικά κρίσιμο να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς».

«Εμβολιασμένοι και μη, με το παραμικρό σύμπτωμα ας αποφύγουμε κάθε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για βαριά νόσηση. Οι οικογενειακές συναθροίσεις για την υποδοχή του νέου έτους, ας μην φέρουν και οικογενειακές τραγωδίες. Το πιο μεγάλο δώρο που μπορούμε φέτος να προσφέρουμε στους γονείς μας, τους παππούδες, τις γιαγιάδες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, είναι να τους προστατεύσουμε, κάνοντας όλοι ένα τεστ, αν πρόκειται να τους συναντήσουμε», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Η μοριακή μέθοδος real-time PCR, που ανέπτυξε η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζει επιλεκτικά το τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Όμικρον. Η νέα μέθοδος βασίζεται σε τεχνογνωσία που πρόσφατα δημοσίευσαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους μέλη της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ από το Διαγνωστικό Εργαστήριο του Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας Χρυσόστομο Δόβα και αφορά την ανίχνευση και τυποποίηση του ιού LSDV που προσβάλλει τα βοοειδή, καθώς και των στελεχών Άλφα, Βήτα, Γάμα και Δέλτα του SARS-CoV-2 σε κλινικά δείγματα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News