Ανασκόπηση 2021: 200 χρόνια υπερηφάνειας από την ελληνική επανάσταση

Κρήτη
Ανασκόπηση 2021: 200 χρόνια υπερηφάνειας από την ελληνική επανάσταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λαμπερές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση δυο αιώνων από την Επανάσταση του 21’ σημάδεψαν τη χρονιά που μας αποχαιρέτα σε λίγες μέρες

Το 2021, που σύντομα μας αφήνει, είναι μια χρονιά που θα μείνει στην Ιστορία για πολλούς λόγους. Αλλά για την Ελλάδα ήταν μια χρονιά που είχε ιδιαίτερη σημασία. Διότι γιορτάστηκαν τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, διά της οποίας - μετά από πολύχρονο και αιματηρό αγώνα - το έθνος των Ελλήνων αποτίναξε τον οθωμανικό ζυγό και κέρδισε την ανεξαρτησία του, αποκτώντος αυτοτελή κρατική οντότητα.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 200ετίας προετοιμάζονταν με ιδιαίτερο ζήλο τα τελευταία χρόνια και επρόκειτο να είναι λαμπερές και πολυπληθείς. Ωστόσο όλοι μας υπολογίζαμε δίχως την πανδημία και τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε.

Εξαιτίας της πανδημίας στην πλειοψηφία τους οι εκδηλώσεις που θα έδιναν το μέτρο του εορτασμού αναβλήθηκαν ή υποβαθμίστηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα ως προς το εύρος και τη συμμετοχή του κοινού.

Ακόμη και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κανονικά υπέστησαν την βάσανο της τήρησης των μέτρων κατά της πανδημίας, ως προς τη συμμετοχή του κόσμου, τις αποστάσεις κ.λπ.

Βεβαίως σε καμία περίπτωση όλα αυτά δεν αφαίρεσαν κάτι από την ουσία του εορτασμού. Ωστόσο αυτό που θα ήταν μια σειρά από εκδηλώσεις με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή, μετατράπηκε σε μια σειρά από πιο “στοχευμένες” και μικρότερες σε κλίμακα εκδηλώσεις, με ιδιαίτερο βάρος σε διάφορες ημερίδες και πολιτιστικές δράσεις, προκειμένου να αναδειχτεί ο χαρακτήρας της Επανάστασης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο να τιμηθούν οι πρωταγωνιστές του 1821 και ταυτόχρονα να αναδειχθούν γνωστές και άγνωστες πτυχές της επαναστατικής διαδικασίας.

Η Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου, επικεφαλής της προσπάθειας, έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, “όργωσε” την Ελλάδα, παρέστη σε δεκάδες εκδηλώσεων και γενικώς προσέφερε το καλύτερο δυνατό, κάτω από τις δεδομένες συνθήκες.

Κορωνίδα των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν βεβαίως ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων - πολύ λιγότερων απ' όσοι ήταν βέβαιο ότι θα έρχονταν εάν δεν υπήρχαν τα αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας - στην Αθήνα.

Η εικόνα της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και οι εικόνες από τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου ταξίδεψαν, άλλωστε, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, ενώ τη βασική πινελιά στον καμβά των φετινών ξεχωριστών επετειακών εκδηλώσεων έβαλε η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά με αεροσκάφη των Πολεμικών Αεροποριών τους η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Μια παρέλαση ισχυρών συμβολισμών, που αναμφίβολα θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των λίγων που είχαν την ευκαιρία να τη δουν από κοντά, των εκατοντάδων χιλιάδων που την παρακολούθησαν από την τηλεόραση και το διαδίκτυο, αλλά και των υψηλών προσκεκλημένων από το εξωτερικό, που κλήθηκαν από την κυβέρνηση για να λαμπρύνουν με την παρουσία τους την ιστορική επέτειο.

Τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες και τις απαραίτητες αποστάσεις, στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, με τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.

Δυστυχώς, δίχως τον λαό της Αθήνας, που λόγω πανδημίας έμεινε σπίτι και παρακολούθησε από την τηλεόραση.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News