Θ. Πλεύρης: Πάνω από 15.000 κρούσματα κορωνοϊού σήμερα

Κρήτη
Θ. Πλεύρης: Πάνω από 15.000 κρούσματα κορωνοϊού σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν αποκλείονται και νέα μέτρα, πριν την Πρωτοχρονιά», ανέφερε ο υπουργός Υγείας

Ολοταχώς προς νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού οδεύει η χώρα μας, με τη μετάλλαξη Όμικρον να βρίσκεται ήδη εδώ και να αγγίζει το 70% των ημερήσιων κρουσμάτων στην Αττική.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δεν αποκλείεται τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 15.000 σήμερα.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα με ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως είναι όλα ανοιχτά για την εφαρμογή τους νωρίτερα.

Αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η πανδημία και η μετάλλαξή της Όμικρον φαίνεται ότι πλέον βρίσκεται σε ισχυρό βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ειδικά στην περιοχή της Αττικής, όπου στα κρούσματα φαίνεται ότι υπάρχει μία αρκετά μεγάλη άνοδο. Αυτή η άνοδος προβληματίζει τους επιστήμονες, αλλά οι εισαγωγές και τα εξιτήρια που παρατηρούνται αυτήν τη στιγμή δεν δείχνουν ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κ. Πλεύρης είχε αναφέρει χθες πως δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών, ενώ ένα 20% είναι περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου μάλιστα έχει γίνει και αναμνηστική δόση σε ποσοστό σχεδόν του 90%, «γεγονός που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ως προς την πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Δεν υποτιμούμε τον παράγοντα των κρουσμάτων. Σήμερα και αύριο θα παρακολουθήσουμε τα κρούσματα και θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή για να αποτιμήσει τη νέα άνοδο των κρουσμάτων, προκειμένου να δούμε αν τα μέτρα που πήραμε αρκούν ή αν θα χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα», τόνισε.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο στοχεύσεις: «Εάν χρειαστεί να μεταφερθούν τα μέτρα νωρίτερα, κάτι που θα μας πει η επιτροπή αύριο, Τετάρτη, στη συνεδρίασή της εκτιμώντας δεδομένα και τα κρούσματα σήμερα, και αύριο και να πείσουμε τον κόσμο εάν θεωρεί ότι έχει εκτεθεί, ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα, να μην έρθει σε επαφή με άτομα με μεγαλύτερη ηλικία στο οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς».

Επίσης, επεσήμανε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι επικίνδυνη για τις μεγάλες ηλικίες και κάλεσε τους νέους να προσέχουν ιδιαίτερα.

Όσον αφορά τη διασπορά, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως στην Αττική, πλέον, μιλάμε για 200-300% αύξηση κρουσμάτων ημερησίως, άρα δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με τη Δέλτα. «Η Δέλτα δεν έδινε αυξήσεις πάνω από 10 με 15%"», ανέφερε και πρόσθεσε πως πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η Όμικρον είναι κυρίαρχη και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα μας απασχολεί μόνο αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα καταγράφηκαν 9.284 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ πανδημίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ειδικοί θα δώσουν μεγάλη προτεραιότητα στην υποχρεωτική χρήσης μασκών ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο για μόνο καθήμενους πελάτες στην διασκέδαση να ληφθεί και νωρίτερα.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News