Κορωνοϊός: Στις 17:00 οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα - Συνεχίζεται η συνεδρίαση των ειδικών

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Στις 17:00 οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα - Συνεχίζεται η συνεδρίαση των ειδικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για τα επόμενα μέτρα που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για την ανακοπή της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για τα επόμενα μέτρα που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για την ανακοπή της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Κατόπιν εισηγήσεώς της αναμένονται να γίνουν ανακοινώσεις πριν την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Κατά πληροφορίες, αναμένονται ανακοινώσεις – κατά πάσα πιθανότητα – από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη στις 17:00.

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι τα όποια μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας να παρθούν μετά την Πρωτοχρονιά και πιθανότατα αυτό θα συμβεί, αλλά αν χρειαστεί θα ληφθούν και νωρίτερα, όπως ανέφερε, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, το πρωί.

Σημείωσε, δε, ότι σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον, εάν κρίνει ότι χρειάζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται τα παρακάτω μέτρα:

  • Αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης, στους οποίους σήμερα έχουν πρόσβαση με αρνητικό rapid test.
  • Αυξημένο testing για την προσέλευση στην εργασία μετά τις γιορτές.
  • Επέκταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας από το 20% που ισχύει σήμερα στο 50% ή και 60%.
  • Επιστροφή στα θρανία επίσης με αυξημένο testing.
  • Κατάργηση των σχολικών εκδρομών.
  • Λειτουργία των γηπέδων με λιγότερους ή και θα καθόλου θεατές τα γήπεδα. 

«Η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα που είναι απαραίτητα και τα οποία θα υποδείξουν οι ειδικοί ώστε να μπει φρένο στην εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Βγαίνουμε από το τέταρτο κύμα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να πάρουμε τα μέτρα που ειναι απαραίτητα και θα μας υποδείξουν οι ειδικοί» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ ως προς την έναρξη εφαρμογής των μέτρων είπε: «Ο χρόνος θα καθοριστεί από αυτούς. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα μέτρα θα χρειαστεί να τα πάρουμε μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά αναμένουμε δικές τους υποδείξεις έτσι ώστε για να φρενάρουμε – όσο είναι εφικτό την εξάπλωση της Όμικρον και να μπορέσει να πάρει το ΕΣΥ κάποιες ανάσες». 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «είμαστε σε μία φάση αποκλιμάκωσης ως προς τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σταδιακής μείωσης της πίεσης στις ΜΕΘ». Όπως είπε, η εξέλιξη αυτή, «μας δίνει μικρά περιθώρια χρόνου να ετοιμάσουμε τις άμυνές μας απέναντι στη μετάλλαξη».

Οι προτάσεις

Τα μέτρα που προτείνονται από την Επιτροπή προβλέπουν τα εξής: τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα, είτε στις 11 τη νύχτα, είτε τα μεσάνυχτα, έως και τις 5 π.μ., ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί ξανά πριν από μερικούς μήνες στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας. Στα καταστήματα θα επιτρέπονται λιγότεροι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο και δε θα υπάρχουν όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης, με τα εν λόγω μέτρα να έχουν ισχύ για 15 μέρες, οπότε και μετά θα επανεξεταστούν.

Επανέρχεται η τηλεργασία -Τα σενάρια για τα γήπεδα

Άμεση θα είναι η επαναφορά της τηλεργασίας στο 50% του προσωπικού όπου αυτό είναι εφικτό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μέτρο που θα συμβάλει και στην αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα γήπεδα. Εδώ υπάρχουν δύο προτάσεις, η πρώτη είναι να μειωθεί στο μισό ο επιτρεπόμενος αριθμός θεατών και η δεύτερη να απαγορευθεί εντελώς η παρουσία τους στους αγώνες.

Εκτός κάδρου το lockdown και το κλείσιμο σχολείων

Από την πλευρά της κυβέρνησης εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός κάδρου ένα γενικό lockdown ή ακόμα και τοπικά σε περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο. Η ίδια γραμμή υπάρχει και για τα σχολεία καθώς δεν συζητά την καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων μετά τις γιορτές και επιθυμεί την κανονική επαναλειτουργία τους. Το μόνο μέτρο που υπάρχει στο τραπέζι με μεγάλες πιθανότητες να υλοποιηθεί είναι η απαγόρευση των σχολικών εκδρομών, ενώ και τα πρωτόκολλα λειτουργίας θα παραμείνουν ως έχουν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News