Μια εμβληματική φυσιογνωμία της δημοκρατικής ζωής και του πολιτικού βίου της χώρας αποχαιρέτησε την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα, καθώς ο επί μια δεκαετία Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επί σειρά ετών υπουργός Κάρολος Παπούλιας έφυγε από τη ζωή στα 92 του χρόνια.
Η είδηση της απώλειας του σπουδαίου Γιαννιώτη πολιτικού σκόρπισε βαθιά θλίψη και οδύνη στον πολιτικό κόσμο της χώρας, που αναγνώρισε στο πρόσωπο του Κάρολου Παπούλια έναν ξεχωριστό αντιστασιακό, πολιτικό και έναν ξεχωριστό Έλληνα, με έντονη αγωνιστική δράση, με σπουδαίο ήθος και πολιτική ευγένεια, και με μια μεγάλη, μακρά προσφορά στον δημόσιο βίο της χώρας, από όποια σημαντικά πόστα και μετερίζια υπηρέτησε.
«Βροχή» έπεσαν, όπως ήταν φυσικό, τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και μηνύματα από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ με σεβασμό, τιμή και συγκίνηση εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Καρόλου Παπούλια οι πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και θεσμικοί φορείς της Κρήτης.
Βαθιά θλίψη σκόρπισε στους φορείς και στην κοινωνία της Κρήτης η είδηση του θανάτου του Καρόλου Παπούλια, καθώς κατά τις δύο διαδοχικές θητείες του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, δηλαδή τη χρονική περίοδο 2005-2015, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε στενούς δεσμούς με το νησί μας. Ουκ ολίγες ήταν οι φορές που ο σπουδαίος πολιτικός και Έλληνας βρέθηκε στην Κρήτη την περίοδο εκείνη, ιδίως στο πλαίσιο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, ενώ πέρα από βραβεύσεις είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης των δύο μεγαλύτερων δήμων του νησιού, Ηρακλείου και Χανίων.
Ήταν 11 Νοεμβρίου του 2005, ανήμερα της μεγάλης εορτής του πολιούχου της πόλης Αγίου Μηνά, όταν ο Κάρολος Παπούλιας γινόταν δεκτός με κάθε τιμή και λαμπρότητα στην ενετική Λότζια, για να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ηρακλείου.
Στην προσφώνησή του στην τελετή ανακήρυξης του Κάρολου Παπούλια ως επίτιμου δημότη, ο τότε δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, που του παρέδωσε συμβολικά το χρυσό κλειδί της πόλης, απευθύνθηκε με λόγια βαθιάς τιμής και σεβασμού στον αείμνηστο πολιτικό.
«Εξοχότατε κύριε πρόεδρε, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σάς ανακηρύσσουμε επίτιμο δημότη και σας απονέμουμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης.
Είναι μια τιμή επάξια και αποτελεί το ελάχιστο δείγμα προσφοράς προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του.
Διαθέτει δε τα προσόντα που απαιτεί το κορυφαίο λειτούργημα που υπηρετεί παράλληλα με έναν πλούτο ανθρώπινων αρετών και συναισθημάτων.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά διότι είχα την τιμή να σας γνωρίζω από κοντά και ως άνθρωπο και ως πολιτικό, και εκτίμησα το ήθος, την ευγένειά σας και τη βαθιά γνώση των πολιτικών και εθνικών θεμάτων που διαθέτετε, αλλά και τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία τα χειριστήκατε», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην προσφώνησή του προς τον Κάρολο Παπούλια ο Γιάννης Κουράκης.
Επίτιμος δημότης Χανίων το 2008
Πρώτη είδηση της 1ης Δεκεμβρίου 2008 ήταν η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Χανιά για τα 95 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, και η ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη της πόλεως των Χανίων από τον τότε δήμαρχο Χανίων Κυριάκο Βιρβιδάκη. «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μου κάνατε να με ανακηρύξετε επίτιμο δημότη των όμορφων Χανίων, μιας πόλης-κόσμημα, ενός ανεκτίμητου θησαυρού της πλούσιας παράδοσής μας. Αυτό που χωρίς δεύτερη σκέψη μπορώ να πω είναι ο πολιτισμός που διαχέεται σε κάθε γωνία, σε κάθε σοκάκι των Χανίων και πάνω απ’ όλα στην καθημερινότητα των Χανιωτών. Ένας ολόκληρος πολιτισμός, που αναδύθηκε από τη σοφία και την πείρα αιώνων, αντέχοντας σε ταραγμένους καιρούς, όπως και ο σημερινός», είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, κατά την αντιφώνησή του στην τελετή στο Μέγαρο Αρσενάλι των Χανίων ο Κάρολος Παπούλιας.
Στις εκδηλώσεις στη Βιάννο
Μία από τις πλέον αξιοσημείωτες επισκέψεις τού τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια ήταν και η παρουσία του, τον Σεπτέμβριο του 2008, στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα πενήντα πέντε χρόνια από το ολοκαύτωμα της επαρχίας της Βιάννου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Η κεντρική εκδήλωση είχε γίνει, ως είθισται, στο μνημείο των εκατοντάδων θυμάτων, στην περιοχή Σελί Αμιρών. Ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για μια ημέρα μνήμης και ηρωικών αγώνων του ελληνικού λαού, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η σημερινή Γερμανία διδάχτηκε πολλά από το δικό της παρελθόν. Όλοι μας διδαχτήκαμε ότι πρέπει να αντιστεκόμαστε σε κάθε είδους βαρβαρότητες και πρέπει να δίνουμε μάχη για τα δημοκρατικά ιδεώδη».
Ο Κάρολος Παπούλιας είχε παρακολουθήσει εκείνο το πρωί την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων και είχε καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των ηρώων.
Το 2009 - Η βράβευση από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής
Στις ξεχωριστές επισκέψεις του Κάρολου Παπούλια στην Κρήτη περιλαμβάνεται και αυτή του Ιουλίου του 2009, όταν και βραβεύτηκε με το Βενιζέλειο Βραβείο από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής, στο πλαίσιο του 41ου Συνεδρίου της Ένωσης, το οποίο μάλιστα είχε διεξαχθεί τότε εν πλω.
Χαιρετισμό κατά την τελετή βράβευσης του Κάρολου Παπούλια στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο, είχε απευθύνει μάλιστα η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε εξάρει τις αρετές και τις ικανότητες του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ποιος ήταν
Ο Κάρολος Παπούλιας είχε γεννηθεί το 1929 στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια.
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο).
Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004). Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, για να αναβαθμιστεί στη συνέχεια σε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.
Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996 και την παραίτηση της κυβέρνησης Παπανδρέου, ενόψει της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Τέλος, διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης υπουργικής του θητείας ταυτίστηκε με μια διορατική και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική. Τη δεκαετία του 1980 πρωταγωνίστησε σε όλες τις προσπάθειες επίλυσης του μεσανατολικού ζητήματος, με κορυφαίο γεγονός την επιτυχή διαμεσολάβησή του για την ασφαλή αποχώρηση των εγκλωβισμένων μαχητών της παλαιστινιακής αντίστασης και του ίδιου του Γιάσερ Αραφάτ με ελληνικά πλοία από την Τρίπολη του Λιβάνου (1983).
Απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία στέρεων σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, είναι δε ενδεικτική η εξομάλυνση των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων και η θεσμοθέτηση της τριμερούς συνεργασίας Ιράν-Αρμενίας-Ελλάδας. Συνομίλησε με δώδεκα συνολικά υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και ήταν σταθερά προσανατολισμένος στη διαρκή και επίπονη προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Την τριετία 1993-96 υπήρξε σημαντική η συμβολή του στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005, ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών».
Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, ενώ 32 βουλευτές των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών». Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος πρόεδρος που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία. Ορκίστηκε για δεύτερη φορά στις 12 Μαρτίου 2010.
Συλλυπητήρια μηνύματα
«Με συγκίνηση και θλίψη απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό στον Κάρολο Παπούλια, τον ευπατρίδη Ηπειρώτη και πολιτικό. Η συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα καθόρισαν τον βηματισμό του, αντικατοπτρίζοντας τη διαρκή προσήλωσή του στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, που υπερασπίστηκε με συνέπεια σε όλη τη διαδρομή του.
Βαθύς γνώστης της διεθνούς πολιτικής, συνέβαλε κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ειδικό βάρος και να εδραιώσει τον ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας», αναφέρει στη συλλυπητήρια δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
(φωτογραφία: Intime)
Σχόλια