Κορωνοϊός: Σκέψεις για εφαρμογή νέων μέτρων στην εστίαση μετά τις γιορτές

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Σκέψεις για εφαρμογή νέων μέτρων στην εστίαση μετά τις γιορτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου, οπότε και κάνοντας μια εκτίμηση για το αποτέλεσμα των υφιστάμενων μέτρων, θα αποφανθεί ποιά μέτρα θα εφαρμοστούν απο εκεί και μετά

Λόγο για νέα «ήπια μέτρα» στην εστίαση μετά τις γιορτές, έκανε ανήμερα των Χριστουγέννων, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με σκοπό όπως τόνισε να μπει φρένο στην επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός είπε πως υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις για παρεμβάσεις τόσο στο ωράριο λειτουργίας, με στόχο να μειωθεί η κινητικότητα τις νυχτερινές ώρες γιατί «πίνουμε και είμαστε στο τσακίρ κέφι» αλλά και να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό πελατών, δηλαδή μη συνωστισμός όρθιων καταναλωτών.

Ως προς αυτό, όπως διευκρίνισε σκέψη είναι τα καταστήματα και τα κέντρα διασκέδασης να κλείνουν νωρίτερα το βράδυ ενω για μια ακόμη φορά ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση lockdown ή SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς «δεν θα κλείσουμε τους εμβολιασμένους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει  στις 27 Δεκεμβρίου, οπότε και κάνοντας μια εκτίμηση για το αποτέλεσμα των υφιστάμενων μέτρων, θα αποφανθεί ποιά μέτρα θα εφαρμοστούν απο εκεί και μετά.

Τα μέτρα που συστήνει η επιτροπή 

Η επιτροπή έχει ήδη εισηγηθεί τη λήψη κι άλλων περιορισμών που θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο.

Τα μέτρα που προτείνονται απο την επιστροπή των ειδικών προβλέπουν τα εξής:

Τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα, είτε στις 23:00, είτε τα μεσάνυχτα, έως και τις 05:00,  ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί ξανά πριν απο μερικούς μήνες στην μεγάλη έξαρση της πανδημίας.

Στα καταστήματα θα επιτρέπονται λιγότεροι πελάτες, ανά τετραγωνικό μέτρο.

Δεν θα υπάρχουν όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης.

Τα εν λόγω μέτρα θα έχουν ισχύ για 15 μέρες και από κει και πέρα θα υπάρξει επανεξέταση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η επανεξέταση να γίνει νωρίτερα. Και αυτό γιατί, όπως προαναφέραμε, η επιτροπή θα συνεδριάσει σε τρείς μέρες απο σήμερα και αυτό που μένει να ανακοινωθεί είναι  έαν τα παραπάνω μέτρα θα αφορούν  το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Προβλέψεις για 12.000 κρούσματα τη μέρα μετά τις γιορτές

Οι επιστήμονες ωστόσο απο την πλευρά τους, κάνουν λόγο για 12.000 κρούσματα τη μέρα,  μετά τις γιορτές.

Ο καθηγητής-επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως «είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε τα 10 χιλιάδες ακόμα και τα 12 χιλιάδες κρούσματα», ωστόσο συμπλήρωσε πως «αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει».

Ο ίδιος, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους λέγοντας: «Να προσέχουν όμως οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς». Παράλληλα σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για χορήγηση 4ης δόσης στη χώρα μας, καθώς σε αυτή την φάση η 3η δόση είναι υπερ-αρκετή.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εκτίμησε η μετάλλαξη Όμικρον θα εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα και θα επικρατήσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Για τα κρούσματα είπε ότι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6.000 και να φτάσουν περί τα 10.000.

«Ο ιός μεταδίδεται γρήγορα» τόνισε. Μια μελέτη για ενδοοικογενειακή μετάδοση που συνέκρινε τις μεταλλάξεις έδειξε πως η Δέλτα είχε 2 φορές μεγαλύτερη σε εμβολιασμένους, ενώ η Όμικρον 2 έχει 2 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους. Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν, ανέφερε.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε, επίσης, ότι «όλοι θα έρθουμε κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό. Οι εμβολιασμένοι, όμως, θα προστατευθούν από νοσηλεία».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News