Ελλάδα

Έκτακτα επιδόματα: Ποιοι πάνε ταμείο μετά τα Χριστούγεννα- Αναλυτικά οι πληρωμές

Τι ισχύει για υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και επίδομα ΟΠΕΚΑ

Οι πληρωμές επιδομάτων και ενισχύσεων προς τους πολίτες θα συνεχιστούν και μετά τα Χριστούγεννα, καθώς ο προγραμματισμός, λίγο πριν την ολοκλήρωση του έτους, περιλαμβάνει πληρωμές σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ.

Ειδικότερα, από Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα πιστωθούν τα κάτωθι:

  • Το χριστουγεννιάτικο δώρο του μισού μισθού στους υγειονομικούς
  • Το δώρο των 250 + 50 ευρώ στους συνταξιούχους των 600 ευρώ
  • Η ενίσχυση των 250 ευρώ σε ΑμεΑ
  • Όπως και το επίδομα του ΟΠΕΚΑ σε όσους το λαμβάνουν

Στόχος, από πλευρά πολιτείας, είναι να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός των ευάλωτων νοικοκυριών ενόψει Πρωτοχρονιάς, λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Ο «μποναμάς» στους υγειονομικούς

Λίγο πριν την εκπνοή του 2021 αναμένεται η καταβολή του γιορτινού επιδόματος στους υγειονομικούς. Σύμφωνα με τον υπάρχον προγραμματισμό το δώρο των υγειονομικών αναμένεται να καταβληθεί πριν την Πρωτοχρονιά. Οι ημερομηνίες δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμη καθώς οι εργασίες της ΑΑΔΕ συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, ώστε να δοθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα ο μισός επιπλέον μισθός στους περίπου 100.000 υγειονομικούς πριν την Πρωτοχρονιά, με την τακτική μισθοδοσία Δεκεμβρίου, του δεύτερου 15ημερου.

Είναι επίσης γνωστό ότι στην σχετική υπουργική απόφαση υπάρχει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία διευκρινίζεται πως «εφόσον δεν καταστεί δυνατή η καταβολή της ως άνω παροχής στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2021, η εν λόγω καταβολή δύναται να λάβει χώρα εντός του μηνός Ιανουαρίου 2022». Παρόλα αυτά, όπως τονίζουν οι κρατικοί αξιωματούχοι, ο στόχος είναι τα ποσά να καταβληθούν μέσα στις γιορτές και πριν την Πρωτοχρονιά.

Ο υπολογισμός του ποσού

Η Χριστουγεννιάτικη ενίσχυση των υγειονομικών θα ισούται με το μισό του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού των δικαιούχων κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2021 έως και 30-11-2021.

Όπως έχει αποφασιστεί, η οικονομική ενίσχυση θα χορηγείται στο ακέραιο, εφόσον ο δικαιούχος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2021. Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες έχει καταβληθεί μισθός για χρονικό διάστημα μικρότερο, καταβάλλεται τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ανάλογο προς αυτό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας του δικαιούχου.

Τα 250 ευρώ των χαμηλοσυνταξιούχων

Μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά, με πιθανότερες ημερομηνίες τις 29 και 30  Δεκεμβρίου, θα πιστωθεί ο «χριστουγεννιάτικος μποναμάς» σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Όπως θέλουν πληροφορίες το έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή σε όλους τους δικαιούχους, τόσο για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το έκτακτο επίδομα αφορά 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ευρώ ενώ το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ ανά δικαιούχο, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.

Ο πήχης του εισοδηματικού ορίου τίθεται στα 7.200 ευρώ ετήσιο ατομικό, φορολογητέο εισόδημα. Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 600 ευρώ το μήνα. Στο όριο δεν μετρά μόνο το εισόδημα από συντάξεις αλλά από κάθε πηγή. Συνεπώς, χάνουν το επίδομα όσοι έχουν μεν συντάξεις έως 600 ευρώ, αλλά έχουν κι άλλα εισοδήματα.

Ισχύει επίσης δεύτερος «κόφτης» ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος στα 14.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως χαμηλοσυνταξιούχος με σύνταξη έως 600 ευρώ, με σύζυγο που έχει σύνταξη πάνω από 600 ευρώ το μήνα χάνει το έκτακτο επίδομα.

Ο τρίτος «κόφτης» είναι το περιουσιακό κριτήριο, καθώς η αξία της περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Εάν η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει - για παράδειγμα - από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι υψηλότερη των 200.000 ευρώ, τότε το έκτακτο επίδομα χάνεται.

Ενίσχυση 250 ευρώ σε ΑμεΑ

Την ίδια ώρα, 173.000 άτομα με αναπηρία θα ενισχυθούν με έκτακτο εφάπαξ βοήθημα ύψους 250 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας τους.

Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου, μαζί με την τακτική πληρωμή του επιδόματος αναπηρίας. Δηλαδή οι δικαιούχοι επιδόματος αναπηρίας θα λάβουν σε μια πληρωμή το τακτικό επίδομά τους συν το δώρο των 250 ευρώ.

Τι ισχύει για χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και ΟΠΕΚΑ

Συνεχίζεται η καταβολή εορταστικών επιδομάτων και ενισχύσεων και μετά το πέρας των Χριστουγέννων. 'Oπως θέλει ο υπάρχον προγραμματισμός την ερχόμενη εβδομάδα και λίγο πριν την «αλλαγή» του χρόνου τρεις κατηγορίες δικαιούχων θα «πάνε ταμείο».

Ειδικότερα, μετά τα Χριστούγεννα και έως την Πρωτοχρονιά, οι πληρωμές θα αφορούν τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα ΑμεΑ, αλλά και τους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ. Στόχος είναι, δια των παραπάνω πιστώσεων, να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός των ευάλωτων νοικοκυριών ενόψει Πρωτοχρονιάς, τα οποία ζούνε υπό το ζόφο λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Τι ισχύει για το επίδομα του ΟΠΕΚΑ

Οι δικαιούχοι όλων των επιδομάτων θα λάβουν, όπως οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Επιδόματος στέγασης, του Επιδοματος Παιδιού (6η και τελευταία δόση) κλπ. θα λάβουν τα χρήματα την επόμενη εβδομάδα, άλλωστε είθισται να καταβάλλονται την τελευταία εργασίμη ημέρα κάθε μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη (15 Δεκεμβρίου 2021) καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΑ, το δώρο οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος(ΕΕΕ) Ελάχιστουκαι τώρα θα λάβουν την τακτικη επιδότηση Δεκεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια