Έκτακτα επιδόματα: Ποιες οι πληρωμές μετά τα Χριστούγεννα

Ελλάδα
Έκτακτα επιδόματα: Ποιες οι πληρωμές μετά τα Χριστούγεννα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ισχύει για χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και ΟΠΕΚΑ

Συνεχίζεται η καταβολή εορταστικών επιδομάτων και ενισχύσεων και μετά το πέρας των Χριστουγέννων. 'Oπως θέλει ο υπάρχον προγραμματισμός την ερχόμενη εβδομάδα και λίγο πριν την «αλλαγή» του χρόνου τρεις κατηγορίες δικαιούχων θα «πάνε ταμείο».

Ειδικότερα, μετά τα Χριστούγεννα και έως την Πρωτοχρονιά, οι πληρωμές θα αφορούν τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα ΑμεΑ, αλλά και τους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ. Στόχος είναι, δια των παραπάνω πιστώσεων, να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός των ευάλωτων νοικοκυριών ενόψει Πρωτοχρονιάς, τα οποία ζούνε υπό το ζόφο λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Τα 250 ευρώ των χαμηλοσυνταξιούχων

Μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά, με πιθανότερες ημερομηνίες τις 29και 30  Δεκεμβρίου, θα πιστωθεί ο «χριστουγεννιάτικος μποναμάς» σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Όπως θέλουν πληροφορίες το έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή σε όλους τους δικαιούχους, τόσο για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το έκτακτο επίδομα αφορά 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ευρώ ενώ το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ ανά δικαιούχο, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.

Ο πήχης του εισοδηματικού ορίου τίθεται στα 7.200 ευρώ ετήσιο ατομικό, φορολογητέο εισόδημα. Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 600 ευρώ το μήνα. Στο όριο δεν μετρά μόνο το εισόδημα από συντάξεις αλλά από κάθε πηγή. Συνεπώς, χάνουν το επίδομα όσοι έχουν μεν συντάξεις έως 600 ευρώ, αλλά έχουν κι άλλα εισοδήματα.

Ισχύει επίσης δεύτερος «κόφτης» ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος στα 14.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως χαμηλοσυνταξιούχος με σύνταξη έως 600 ευρώ, με σύζυγο που έχει σύνταξη πάνω από 600 ευρώ το μήνα χάνει το έκτακτο επίδομα. 

Ο τρίτος «κόφτης» είναι το περιουσιακό κριτήριο, καθώς η αξία της περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Εάν η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει - για παράδειγμα - από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι υψηλότερη των 200.000 ευρώ, τότε το έκτακτο επίδομα χάνεται.

Ενίσχυση 250 ευρώ σε ΑμεΑ

Την ίδια ώρα, 173.000 άτομα με αναπηρία θα ενισχυθούν με έκτακτο εφάπαξ βοήθημα ύψους 250 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας τους.

Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου, μαζί με την τακτική πληρωμή του επιδόματος αναπηρίας. Δηλαδή οι δικαιούχοι επιδόματος αναπηρίας θα λάβουν σε μια πληρωμή το τακτικό επίδομά τους συν το δώρο των 250 ευρώ.

Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.

Τι ισχύει για το επίδομα του ΟΠΕΚΑ

Οι δικαιούχοι όλων των επιδομάτων θα λάβουν, όπως οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Επιδόματος στέγασης, του Επιδοματος Παιδιού (6η και τελευταία δόση) κλπ. θα λάβουν τα χρήματα την επόμενη εβδομάδα, άλλωστε είθισται να καταβάλλονται την τελευταία εργασίμη ημέρα κάθε μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη (15 Δεκεμβρίου 2021) καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΑ, το δώρο οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος(ΕΕΕ) Ελάχιστουκαι τώρα θα λάβουν την τακτικη επιδότηση Δεκεμβρίου.

(φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News